Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Πεθαίνουν και τα σούπερ μάρκετ

 - Δεν έχει λεφτά να ψωνίζει ο κόσμος

Πολλοί αγοράζουν αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα, φρούτα, ποτά και απορρυπαντικά από φτηνές ξένες αλυσίδες καταστημάτων

Η δραματική πτώση του τζίρου κατά 35% έως 40% τσακίζει και τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο χρεοκοπίας. 

 Tα περισσότερα σούπερ μάρκετ, εκτός από αυτά που διατηρούν μεγάλα καταστήματα στο
εξωτερικό και πάνε καλά, όπως ο Βερόπουλος, διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να βάλουν λουκέτο, εάν δεν τα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες και δεν πάρει μέτρα για την ανακούφισή τους η κυβέρνηση.

Ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να ψωνίσει, έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις αγορές, ενώ καταφεύγει σε φτηνές λύσεις, αγοράζοντας αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα από ξένες αλυσίδες, οι οποίες λειτουργούν σαν χωματερή αποβλήτων και ληγμένων στη χώρα μας.

Η φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων και η εξαθλίωση των δύο εκατομμυρίων μακροχρόνια ανέργων, έχει αλλάξει ριζικά τις καταναλωτικές συνήθειες. 

Το καλάθι της νοικοκυράς έχει γίνει πλέον χαρτοσακούλα που γεμίζει με φτηνά προϊόντα, χωρίς ετικέτα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την πανίσχυρη ευρωπαϊκή μαφία που ειδικεύεται τα τελευταία χρόνια στα φτηνιάρικα και επικίνδυνα τρόφιμα, τα οποία κατακλύζουν τα ράφια των ξένων αλυσίδων.

Πρόκειται για το κύκλωμα που έφτασε σε σημείο να πουλάει στην καλύτερη ελεγχόμενη αγορά του κόσμου τη γερμανική, παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν παράγωγο από αυτό που χρησιμοποιούν για τις μηχανές των αυτοκινήτων και των τρακτέρ.

Η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες και η δραματική πτώση του τζίρου, εκτοπίζουν από τα ράφια και τα ελληνικά προϊόντα, που είναι ποιοτικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συναγωνιστούν σε τιμές, τα επικίνδυνα και φτηνιάρικα τρόφιμα των ξένων αλυσίδων, που αδιαφορούν παντελώς για την υγεία των καταναλωτών.

Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η πρακτική που ακολουθεί ξένη αλυσίδα, στην οποία εντοπίζονται διαρκώς από τις ελεγκτικές αρχές σάπια και επικίνδυνα προϊόντα!

Όμως παρά τα πρόστιμα, συνεχίζει την ίδια τακτική, αφού ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για μεγάλους τζίρους και αδιαφορεί παντελώς για την ποιότητα των τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια της και τα μικροπρόστιμα που τους επιβάλλονται.

Η απόλυτη αδυναμία των Ελλήνων καταναλωτών τους καθιστά ομήρους των ξένων αλυσίδων, που πασάρουν την επικίνδυνη σαβούρα σε φτηνή τιμή. 

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι να κινδυνεύουν με αφανισμό οι ελληνικές αλυσίδες και μαζί με αυτές και οι Έλληνες παραγωγοί. Γιατί στις ξένες αλυσίδες τις οποίες η αγορά χαρακτηρίζει ριχτάδικα, τροφοδοτούνται αποκλειστικά με προϊόντα τα οποία δεν έχουν καμία ποιότητα και πολλές φορές είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Στο μεταξύ, άρχισε να κάνει θραύση η τροφοδοσία των νοικοκυριών με δέματα από την επαρχία.

Τα ΚΤΕΛ έχουν μετατραπεί σε… μεταφορικές εταιρείες και καθημερινά ξεφορτώνουν δέματα, τα οποία προορίζονται για νοικοκυριά της Αθήνας. Κρέατα, κοτόπουλα, κηπευτικά, αυγά, χόρτα, πατάτες και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί συνωστίζονται στις αποθήκες των ΚΤΕΛ στον Κηφισό.

Είναι και αυτή μια λύση για όσα νοικοκυριά έχουν πρόσβαση ή συγγενείς στην επαρχία για να καλύπτουν τις καταναλωτικές ανάγκες. 
Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μας γυρίζει δεκαετίες πίσω και είναι πραγματικά θλιβερό για τον κόσμο που καθημερινά φτωχοποιείται ακόμα περισσότερο, αλλά και για την οικονομία που καταστρέφεται στην κυριολεξία από τη συνταγή της τρόικας. Μέσα σε μια τριετία οι ξένοι τοκογλύφοι κατέστρεψαν ολόκληρο τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Εβαλαν λουκέτο στη βαριά βιομηχανία – σήμερα κλείνουν και τα δύο εναπομείναντα εργοστάσια της ζάχαρης – τελείωσαν τις μονάδες χαλυβουργίας, έσβησαν από το χάρτη την οικοδομή, αφού με τους φόρους κρατικοποιούν την ακίνητη περιουσία, κατέστρεψαν ολοσχερώς το εμπόριο και τους μικρομεσαίους, οδήγησαν στη χρεοκοπία το 60% των τεχνικών εταιρειών και τώρα αποτελειώνουν τις ελληνικές αλυσίδες τροφίμων και τους παραγωγούς.

ΠΗΓΗ kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου