Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Μπορεί να αποφυλακιστεί σύντομα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος;


Τα επόμενα βήματα και τα νομικά όπλα του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης για να διακόψει την ποινή του. Τι προβλέπει η νομοθεσία για τον χρόνο έκτισης της ποινής που τού επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο
Picture 0 for Μπορεί να αποφυλακιστεί σύντομα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος;
Νομικά όπλα για να διακόψει την ποινή του διαθέτει ο  Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που καταδικάστηκε τη Δευτέρα τελεσίδικα με 12ετή κάθειρξη από το  Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την υπεξαίρεση των 17, 9 εκατ. ευρώ από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης

Η ποινή δεν είναι αμετάκλητη καθώς ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το νόμο,  έχει το δικαίωμα να
ασκήσει  αίτηση αναίρεσης της ποινής στον Άρειο Πάγο και, εάν δικαιωθεί, να ξαναδικαστεί για την ίδια υπόθεση  από Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με άλλη σύνθεση δικαστών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση της αίτησης είναι να καθαρογραφεί και να δημοσιοποιηθεί ολόκληρη η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου με την οποία καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη.

Λόγω της άσκησης αναιρέσεως, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον πρώην δήμαρχο  να προσφύγει, στη συνέχεια, σε Πενταμελές Εφετείο Αναστολών.

Αν κριθεί ότι υπάρχει ένας βάσιμος νομικός λόγος αναιρέσεως (π.χ  λάθος εκτίμηση μιας διάταξης) και πιθανολογηθεί ότι θα ευδοκιμήσει η αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης για τον ίδιο, το δικαστήριο  έχει τη δυνατότητα να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης και να αφήσει ελεύθερο, υπό προϋποθέσεις, τον κ.Παπαγεωργόπουλο . Αν απορριφθεί όμως η αίτηση αναίρεσης, ακόμα κι αν αφεθεί ελεύθερος από το Εφετείο Αναστολών, τότε θα επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινή του.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος βέβαια είναι κατηγορούμενος, μαζί με υπαλλήλους και άλλα στελέχη του δήμου, και  για την υπόθεση της παγίας προκαταβολής η εκδίκαση της οποίας έχει αναβληθεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο

Αν αθωωθεί εκεί και παραμείνουν τα 12 χρόνια που επιβλήθηκαν για την υπεξαίρεση,  ο πρώην δήμαρχος θα εκτίσει  τα 3/5 της ποινής του, που στην προκειμένη περίπτωση είναι γύρω στα 7 χρόνια.

 Ωστόσο, επειδή έχει ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας του, κάθε μέρα που εκτίει στη φυλακή μετράει διπλή, κάτι που σημαίνει, ότι, αν δεν δικαιωθεί στον ανώτατο βαθμό, ο χρόνος έκτισης της ποινής του μειώνεται αντίστοιχα στο μισό, δηλαδή θα παραμείνει στις φυλακές για περίπου άλλα δύο χρόνιααπό σήμερα.

απο το  voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου