Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΗΠΑ – Ε.Ε ενισχύουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας


Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να παγώσουν τα προγράμματα που έχουν αναλάβει στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ).


Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν κατά τη
διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να ενισχύσουν τις κυρώσεις τους εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να παγώσουν τα προγράμματα που έχουν αναλάβει στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ).

Λίγο νωρίτερα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες διευρυμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία, περιλαμβάνοντας σε αυτές τον ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο Rosneft, αλλά και τον αναπληρωτή πρόεδρο της Δούμας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, βάσει των νέων κυρώσεων παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της Rosneft, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να έχουν συναλλαγές με τον ρωσικό όμιλο.

Η Ουάσινγκτον περιέλαβε επίσης στις κυρώσεις της την Gazprombank, την τράπεζα του ρωσικού ομίλου φυσικού αερίου Gazprom, τις αυτονομιστικές αρχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τον αναπληρωτή πρόεδρο της ρωσικής Δούμας, τον υπουργό Κριμαϊκών Υποθέσεων, τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών (FSB) και έναν σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξάλλου αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν περιορισμένο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα να επεκτείνουν περαιτέρω το εύρος των κυρώσεών τους και να διευρύνουν τον κατάλογο των Ρώσων που πλήττονται από αυτές, αν το απαιτήσει η κατάσταση.

 Πηγή: Reuters, BBC, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου