Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ισόβια σε υπάλληλο για δωροδοκία

Πρώην εφοριακός, που είναι φυλακισμένη για τις υποθέσεις των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για παθητική δωροδοκία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις που αφορούν τους καταχραστές του δημοσίου. 
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση ισοβίων που λαμβάνεται από δικαστήριο για υπάλληλο που επιβαρύνεται με το συγκεκριμένο αδίκημα.

Η πρώην προϊσταμένη του τμήματος ΦΠΑ της Α’ ΔΟΥ Γεωργία Γεωργιάδου έχει ήδη
καταδικαστεί ακόμη δύο φορές σε ισόβια και σε πολλά επιπλέον χρόνια κάθειρξης για υποθέσεις παράνομων επιστροφών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που ήταν εικονικές και οι ιδιοκτήτες τους παρουσίαζαν εξαγωγές απομυζώντας επί χρόνια τα κρατικά ταμεία.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις όμως καταδικάστηκε σε ισόβια για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, πάλι με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών, με την έννοια ότι δεν έκανε τους ελέγχους που απαιτούνταν με συνέπεια εν γνώσει της να εισπράττονται παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και να ζημιώνεται το δημόσιο.

Στην περίπτωση αυτή, που δίκασε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, αφορούσε δωροδοκία της υπαλλήλου για διάφορα ποσά παράνομων επιστροφών της περιόδου 1999-2000 που δόθηκαν σε ιδιώτες. Το δικαστήριο έκρινε ότι η συγκεκριμένη δωροδοκία, που υπολογίζεται σε ποσό περίπου 150 εκατομμυρίων δραχμών, συνδέεται άμεσα με τη ζημία του δημοσίου από τις παράνομες επιστροφές, γι’ αυτό και εφάρμοσε τις αυστηρές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών.

Ακόμη, η πρώην υπάλληλος, που είναι εδώ και χρόνια έγκλειστη και πλέον δεν εμφανίζεται στις δίκες της, καταδικάστηκε και σε επιπλέον 15 χρόνια κάθειρξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, ποσού ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων δραχμών, που βρέθηκε ότι κατέθεσε σε λογαριασμό δύο αδερφών.

Επίσης, σε κάθειρξη 10 ετών καταδικάστηκε ιδιοκτήτης εταιρείας που εισέπραξε παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και κατηγορήθηκε για ενεργητική δωροδοκία του ίδιου ποσού στην υπάλληλο. Ο ιδιώτης αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεσή του, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό πως συνέβαλε στην αποκάλυψη της υπόθεσης.
Στην απολογία του για μία ακόμη φορά κατονόμασε εφοριακούς ότι λάμβαναν παχυλές μίζες προκειμένου να μην κάνουν ελέγχους στις εταιρείες-φαντάσματα και με τη σειρά τους να εισπράττουν μεγάλα ποσά επιστροφών για εξαγωγές που δεν έγιναν ποτέ.

ΞΕΠΛΥΜΑ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η εφοριακός καταδικάστηκε και για το ότι την περίοδο εκείνη κατέθεσε χρήματα σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό δύο αδερφών, ενός χρυσοχόου και μιας τραπεζικού. Η κατάθεση εκλήφθηκε ως ξέπλυμα και το δικαστήριο καταδίκασε τα δύο αδέρφια σε κάθειρξη 12 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, αναγνωρίζοντας το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσής τους με την προϋπόθεση καταβολής εγγύησης 50.000 ευρώ.

Η τραπεζικός στην απολογία της (ο αδερφός της δικάστηκε διά πληρεξουσίου συνηγόρου) υποστήριξε πως τα χρήματα που πράγματι μπήκαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό αποτελούσαν δάνειο που πήραν από την εφοριακό, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψαν.
 Είπε επίσης ότι γνώριζαν πως η εφοριακός είχε κερδίσει χρήματα από το χρηματιστήριο και έτσι δικαιολογούνταν η οικονομική της άνεση την περίοδο εκείνη, ενώ αγνοούσαν τη δραστηριότητα με τις παράνομες επιστροφές.
Συμπλήρωσε πως το δάνειο είχε ληφθεί προκειμένου να παρουσιάσουν σε τραπεζικό ίδρυμα ότι έχουν οικονομική επιφάνεια και έτσι να προσληφθεί συγγενής τους ως τραπεζικός.

Στην υπόθεση των παράνομων επιστροφών πάντως μπαίνει σφήνα ο κατάλογος των ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ.
 Στους διαδρόμους των δικαστηρίων συζητείται έντονα πως το όνομα της συγκεκριμένης εφοριακού είναι στη λίστα, με κατάθεση ύψους 700.000 ευρώ, ενώ οι ίδιες συζητήσεις επεκτείνουν τον κατάλογο και σε άλλους δύο εφοριακούς, στους οποίους έχουν επιβληθεί καθείρξεις.
Και στο τελευταίο δικαστήριο της δωροδοκίας έγινε αναφορά σε ονόματα της λίστας Λαγκάρντ.  

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ
Η υπόθεση των παράνομων επιστροφών, που έχει διαχωριστεί σε δεκάδες δικογραφίες, έχει χαρακτηριστεί το “σκάνδαλο των σκανδάλων” και είναι ενδεικτικό πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπολογιστεί η συνολική ζημία του δημοσίου.
Αποκαλύφθηκε το 2001, όταν έγινε τυχαίος έλεγχος από το ΣΔΟΕ σε εταιρεία στα Νέα Μουδανιά και προέκυψε ότι όλη η εξαγωγική επιχείρηση ήταν ένα γραφείο με ένα τηλέφωνο, αλλά από τους εμφανιζόμενους ιδιοκτήτες του είχαν εισπραχθεί επιστροφές ΦΠΑ εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών.

 Από τις έρευνες που συνεχίστηκαν, προέκυψε πως είχαν στηθεί δεκάδες παρόμοιες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες με εικονικά τιμολόγια παρουσίαζαν ενδοευρωπαϊκές εξαγωγές διάφορων προϊόντων που δεν έγιναν ποτέ και εισέπρατταν τεράστια ποσά από την επιστροφή του φόρου, καθώς από την πλευρά των εφοριακών δεν γίνονταν έλεγχοι.

Μέχρι σήμερα δεκάδες υποθέσεις έφτασαν στα ακροατήρια των κακουργιοδικείων Θεσσαλονίκης, και εκτός της Γ. Γεωργιάδου έχουν καταδικαστεί σε ισόβια άλλοι δύο εφοριακοί, που προέρχονται μάλιστα από την ίδια εφορία, την Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης. 

Συνάδελφοί τους επίσης έχουν καταδικαστεί σε καθείρξεις. Ορισμένοι βρίσκονται στις φυλακές ενώ άλλοι είναι ελεύθεροι με όρους μέχρι οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

απο τη  makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου