Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

"Bank Run" στην Βουλγαρία από πλαστό μήνυμα επικείμενης κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος


O πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ διαβεβαίωσε τους πολίτες της χώρας την Κυριακή ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς και απόλυτα εγγυημένες από το κράτος, σε ένα μήνυμα που στήριξε η κεντρική τράπεζα και τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα μετά τον τραπεζικό πανικό που προκλήθηκε από προβοκατόρικο μήνυμα που προκάλεσε τραπεζικό πανικό, αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι στηρίζει τον αγωγό South Stream και θα συνεχίσει την κατασκευή του.
«Τα χρήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν επενδυθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βουλγαρίας είναι ασφαλή και εγγυημένα. 
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό το κανονικό καθεστώς», δήλωσε κατά τη
διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από τέσσερις ώρες συνομιλιών με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, τον υπουργό Οικονομίας και τους επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Η Βουλγαρία ξεκίνησε μια ποινική έρευνα για να εντοπίσει εκείνους που πιστεύεται ότι επίτηδες προκάλεσαν τον τραπεζικό πανικό στέλνοντας μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στα κινητά τηλέφωνα πελατών, με τα οποία προκάλεσαν φόβους για την ασφάλεια των καταθέσεών τους.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι ο τραπεζικός πανικός που προκλήθηκε και η τάση μαζικής ανάληψης τραπεζικών καταθέσεων από τις τράπεζες Corporate Commercial Bank (Corpbank) και First Investment Bank αποτελούν μέρος μιας εσκεμμένης και συστηματικής απόπειρας αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας.

Νωρίτερα την Κυριακή η υπηρεσία εθνικής ασφαλείας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 6 άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι για εμπλοκή στην υπόθεση. Ένας εξ αυτών αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.
«Διαθέτουμε επαρκείς πόρους και μηχανισμούς για να αντιμετωπίσουμε κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης. Στηρίζουμε κάθε τράπεζα που πέφτει θύμα επίθεσης» υπογράμμισε ο Πλεβνελίεφ.

«Το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι σταθερό, καλά οργανωμένο και κεφαλαιοποιημένο… Δεν υπάρχει τραπεζική κρίση. Πρόκειται για μια κρίση εμπιστοσύνης και μια εγκληματική επίθεση. Αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και να ασκήσουμε ποινικές διώξεις εναντίον των υπευθύνων».

απο το  defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου