Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

«Έφυγε» σε ηλικία 98 ετών ο Ιλάι Ουάλας

Ο Ιλάι Ουάλας, ένας από τους πρώτους ηθοποιούς της μεθόδου Στράσμπεργκ (Method Acting) στην υποκριτική τέχνη, που άφησε εποχή υποδυόμενος τον άσχημο ληστή Τούκο στην ταινία «Ο Καλός , ο Κακός και ο Άσχημος», πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 98 ετών, γράφει η εφημερίδα «The New York Times».

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την
κόρη του Κάθριν. 
Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έγιναν αμέσως γνωστές.
 

 Γιος πολωνοεβραίων μεταναστών που μεγάλωσε σε ιταλική γειτονιά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, καθώς οι γονείς του είχαν κατάστημα ψιλικών εκεί, τίποτε δεν έδειχνε ότι ο Ουάλας θα μπορούσε να υποδυθεί τόσο καλά τον καουμπόη, ωστόσο μερικά από τα καλύτερα έργα του ήταν γουέστερν.

Πολλοί κριτικοί θεωρούν ότι ο ρόλος στον οποίο διακρίθηκε ήταν του Καλβέρα, του οπλαρχηγού μεξικανικής συμμορίας στην ταινία «Και οι Επτά ήταν Υπέροχοι», μια προσαρμογή της ιαπωνικής κλασικής ταινίας «Οι Επτά Σαμουράι».

Άλλοι τον προτιμούν στη ταινία «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», ως «άσχημο» Τούκο, απέναντι από τον Κλιντ Ίστγουντ στο κλασικό ιταλικό γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε.
Άλλοι σημαντικοί ρόλοι του ήταν στις ταινίες «Η κατάκτηση της Δύσης», «Το Χρυσάφι του Μακένα», «Ο Λόρδος Τζιμ», «Τζένγκις Χαν», «Πώς να κλέψετε ένα εκατομμύριο δολάρια», «Ο Νονός, Μέρος 3», «Οι Αταίριαστοι», στην οποία με τον Κλαρκ Γκέιμπλ και την Μέριλιν Μονρόε.

Ο Ουάλας επρόκειτο να υποδυθεί τον 'Αντζελο Μάτζιο στην ταινία του 1953 «Από εδώ στην αιωνιότητα», αλλά αντικαταστάθηκε από τον Φρανκ Σινάτρα, ο οποίος βραβεύτηκε με Οσκαρ για την ερμηνεία του. 
Υπήρξαν φήμες ότι ο Σινάτρα πήρε το ρόλο, μετά τη μεγάλη επιρροή που είχαν ασκήσει συμμορίες που υποχρέωσαν να αντικατασταθεί ο Ουάλας. 
Ωστόσο ο Ουάλας είχε δηλώσει ότι αρνήθηκε το ρόλο αυτό προκειμένου να παίξει σε θεατρικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς.

Συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε ταινίες μέχρι και πριν από μερικά χρόνια και η τελευταία του ταινία ήταν τo 2010, η «Γουόλ Στριτ» με τον Μαϊκλ Ντάγκλας.

Ο Ουάλας απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις και το 2010 του απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.
Ο Ιλάι Ουάλας, ο οποίος εξακολούθησε να παίζει σε ταινίες ακόμη και όταν διένυε την ηλικία των 90 ετών, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το City College της Νέας Υόρκης. 

Στο Τέξας απέκτησε δεξιότητες ιππασίας, οι οποίες τον βοήθησαν σημαντικά στους ρόλους του αργότερα στις ταινίες γουέστερν. Σπούδασε επίσης υποκριτική στο Actors Studio Neighborhood Playhouse πριν ξεσπάσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και αφού υπηρέτησε στο στρατό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1948 παντρεύτηκε την Αν Ουάλας Τζάκσον, με την οποία είχε παίξει στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ και απέκτησαν τρία παιδιά.

απο το  http://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου