Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ποιοι κλάδοι κράτησαν ζωντανές τις εξαγωγές

Βιομηχανικά προϊόντα, πρώτες ύλες και κυρίως τα πετρελαιοειδή κράτησαν αντιστάσεις στον τομέα των εξαγωγών, οι οποίες το Μάρτιο υποχώρησαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι καταγράφοντας μείωση κατά 83,6εκατ ευρώ ή 5,9%.

 Αντίθετα συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών οι εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο κατά 2,152 δισ. ευρώ (αύξηση 1,4%) έναντι 2,122 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Και το Μάρτιο συνεχίστηκαν να καταγράφονται πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο, με τις πιέσεις στις
εξαγωγές να εντείνονται, την ώρα που σημειώνεται αύξηση των εισαγωγών.

Έστω και αν η εικόνα των εισαγωγών και των εξαγωγών είναι μικτή, σε βασικούς κλάδους συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η παράλληλη μείωση των εξαγωγών και τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο παρά τη γενικά αρνητική εικόνα, υπήρξαν κλάδοι και προϊόντα που άντεξαν και αναδείχτηκαν πρωταθλητές στην αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας τους, όπως οι πλεκτικές ύλες, οι εξαγωγές νικελίου, όπως και τα μουσικά όργανα. Στον αντίποδα η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση καταγράφεται στη θαλάσσια ναυσιπλοΐα, στις εξαγωγές λαδιού, έργων τέχνης και ψευδαργύρου.

Ο Μάρτιος αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, τα οποία σημείωσαν αρνητικούς ρυθμούς σε σχέση με το 2013. Για παράδειγμα οι εξαγωγές κρεάτων υποχώρησαν κατά 43,97%, τα παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών κατά 31,03%, καρπών και φρούτων κατά 7,86%, τα λαχανικά κατά 4,65%, και τα ψάρια κατά 1,58%. Αντίθετα ψηλά τη σημαία των ελληνικών εξαγωγών στον κλάδο των τροφίμων κράτησαν, κρατώντας αντιστάσεις στην πτωτική τάση κράτησαν τα δημητριακά που οι αποστολές αυξήθηκαν κατά 81,84%, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με 16,33% το κακάο με 14,49% και το αλάτι με 7,18%.

Στο τοπ 10 των ελληνικών εξαγωγών που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή σε αξία το μήνα Μάρτιο κατά σειρά είναι:
Αντίθετα στο τοπ 10 των ελληνικών εξαγωγών που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή σε αξία το μήνα Μάρτιο κατά σειρά είναι:

Παράλληλα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 34,46% στην κατηγορία συσκευών φωτογραφία – κινηματογράφησης και συσκευών ιατροχειρουργικής, στους λέβητες με 23,69%,των υποδημάτων κατά 22,56%, όπως και των υφαντουργικών ειδών με 20,15%.

Από την άλλη πλευρά ιδιαίτερα κακός μήνας αποδείχτηκε ο Μάρτιος για το χυτοσίδηρο και τον χαλκό με πτώση εξαγωγών 26,86% και 21,14% αντίστοιχα, τα τεχνουργήματα από καουτσούκ με 28,74% και τα λιπάσματα με 18,15%.

 Του Αλέξανδρου Κλώσσα


Πηγή:www.capital.gr

απο το  capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου