Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Η κομπίνα του αιώνα σε μια παρτίδα τάβλι

Πιο επίκαιρο από ποτέ, το «Τάβλι» ρίχνει και πάλι τις ζαριές του, σατιρίζοντας με μοναδικό τρόπο την αλλοπρόσαλλη νεοελληνική νοοτροπία μέσα από το
εμπνευσμένο χιούμορ και τους εκπληκτικούς του διαλόγους.

Η γνήσια λαϊκή κωμωδία χαρακτήρων του Δημήτρη Κεχαΐδη, το «Τάβλι», παρουσιάζεται από τον Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ, σε συμπαραγωγή με την Εταιρεία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, από την Τετάρτη 23 Απριλίου και για 25 μόνο παραστάσεις.

Ντόρτια ή εξάρες;

Το εμβληματικό μονόπρακτο της νεοελληνικής δραματουργίας, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης το 1972, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και, από τότε, παίζεται συχνά, αφού αποτυπώνει τη νεοελληνική νοοτροπία, αυτή τη φορά παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Νίκου Κουρή και του Μάκη Παπαδημητρίου, οι οποίοι ενσαρκώνουν και τους δύο ήρωες του έργου.

Και ποιοι είναι αυτοί;
 Ο ταβλαδόρος Φώντας και ο κουνιάδος του, ο Κόλλιας, πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης. Είναι αδελφικοί φίλοι, όμως έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους.
Ένα αυγουστιάτικο απόγευμα, στην αυλή του σπιτιού τους, καθώς αναμετρώνται στο ελληνικό «σπορ», το τάβλι, στήνουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να «βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή». 
Το στήσιμο γίνεται, η κομπίνα τινάζεται στον αέρα και στήνεται ξανά μέσα από τον διασκεδαστικό διάλογο των ηρώων.

Πάνω σε ένα τσαλακωμένο σχέδιο, χέρια και ζωές παίζουν και παίζονται.
Ντόρτια ή εξάρες;
 Η Ελλάδα του χθες ή του αύριο;





Χωρίς εντυπωσιασμούς και υπέρμετρο ρεαλισμό

«Και για τους δύο, “Tο τάβλι” ήταν ένα από τα πρώτα έργα, που διαβάσαμε και αγαπήσαμε ως μαθητές στη δραματική σχολή και που από τότε υπήρχε η επιθυμία, κάποια στιγμή, να το κάνουμε παράσταση» σημειώνουν ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου. «Θεωρούμε ότι είναι από τα πιο ολοκληρωμένα και καλογραμμένα νεοελληνικά έργα και το ανεβάζουμε με αγάπη, σεβασμό, χωρίς εντυπωσιασμούς, εστιάζοντας στο κείμενο και τους χαρακτήρες και προσπαθώντας να αποφύγουμε τις επικαιροποιήσεις και τον υπέρμετρο ρεαλισμό. Επιπλέον, αισθανόμαστε πολύ τυχεροί, που μας δόθηκε η ευκαιρία να το ανεβάσουμε στο θέατρο του Λευτέρη Βογιατζή».


Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - ερμηνεία: Νίκος Κουρής - Μάκης Παπαδημητρίου, σκηνικά - κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος, μουσική: Μίνως Μάτσας.



Πληροφορίες
Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής: Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας - Κυψέλη, τηλ.: 210 8217877. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.30, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 21.00.  
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου