Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Αρβανιτόπουλος: Όταν σχεδιάζεις την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση μιας κοινωνίας, ενός λαού, σχεδιάζεις την εθνική οικονομία της επόμενης γενιάς

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ήταν βασικός ομιλήτής στην Ημερίδα Διαβούλευσης για το σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», που
πραγματοποιήθηκε σήμερα, 15 Απριλίου, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία των
Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

Όταν σχεδιάζεις την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση μιας κοινωνίας, ενός λαού, σχεδιάζεις την εθνική οικονομία της επόμενης γενιάς.H εκπαίδευση αποτελεί τη βάση για κάθε προσπάθεια μελλοντικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Σχεδιάζοντας το μέλλον της μάθησης σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας, του έθνους.

Το 2014 μας βρίσκει στην έξοδο από τη μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θυσίασαν πολλά για την έξοδο από την κρίση. Η ελληνική κυβέρνηση είχε και έχει την υποχρέωση όχι μόνο του σχεδιασμού και της εφαρμογής των πολιτικών εξόδου, που έλαβε και πέτυχε, αλλά πρωτίστως την άρση των δομικών χαρακτηριστικών, των διαχρονικών αιτιών υπανάπτυξης της χώρας.

Για να σχεδιάσουμε την Ελλάδα του 2020 δεν αρκεί το θεσμικό πλαίσιο, οι γενναίες αποφάσεις και μεγάλες θυσίες. Χρειάζεται η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας. Από τις κρατικοδίαιτες πολιτικές και από την κουλτούρα του προστατευτισμού των ημετέρων και των συντεχνιών οφείλουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ να οικοδομήσουμε μια κοινωνία φιλελεύθερη, ένα κράτος κοινωνικά φιλελεύθερο, μια χώρα ανταγωνιστική.

http://taxalia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου