Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Στρατιωτική επέμβαση με νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, σε επιχείρηση ανακατάληψης του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ.

Τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα έχουν
περικυκλώσει εξάλλου την πόλη Σλαβιάνσκ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». 
«Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου» προειδοποιεί ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στρατιωτική επέμβαση με νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, οι πρώτες συγκρούσεις της ουκρανικής επέμβασης, ξέσπασαν την ώρα που ο στρατός ανακαταλάμβανε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τον αριθμό των νεκρών.
Ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι δύο μαχητές τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, αναφέρει σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Πυροβολισμοί ακούγονταν από το αεροδρόμιο, πάνω από το οποίο είχε πετάξει προηγουμένως ένα μαχητικό αεροσκάφος.

 Η ανταποκρίτρια του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στην πόλη αυτή ανέφερε ότι είδε πρώτα το μαχητικό αεροσκάφος να πετάει πάνω από την πόλη και έπειτα τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από το αεροδρόμιο.

Στρατιωτική επέμβαση με νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία
Δύο από αυτά προσγειώθηκαν και στην συνέχεια όταν άρχισαν να αποβιβάζονται στρατιώτες στο έδαφος και να διασχίζουν το αεροδρόμιο, ντόπιοι που ελέγχουν ένα οδόφραγμα φώναζαν «Ντροπή! Γυρίστε στα σπίτια σας!».
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση για να εκδιωχθούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές από τα κυβερνητικά κτίρια και τις εγκαταστάσεις που έχουν καταλάβει σε περίπου 10 πόλεις στα ανατολικά.

Στρατιωτική επέμβαση με νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία

Λίγο αργότερα το γραφείο του Τουρτσίνοφ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, ενώ η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση διεξάγεται εναντίον των αυτονομιστών και στην κοντινή πόλη Σλαβιάνσκ.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε ότι η επιχείρηση την οποία είχε αναγγείλει από την Κυριακή έχει πλέον ξεκινήσει.
«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησε στη διάρκεια της νύχτας στα βόρεια της επαρχίας Ντονέτσκ. Όμως θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, με υπευθυνότητα και με μελετημένο τρόπο. Υπογραμμίζω για μία ακόμη φορά: στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι να υπερασπιστούμε τους πολίτες της Ουκρανίας», δήλωσε μιλώντας στο κοινοβούλιο.
Στρατιωτική επέμβαση με νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία

Τουλάχιστον 15 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τα οποία φέρουν ουκρανικές σημαίες βρίσκονται σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ουκρανικά στρατεύματα που φορούν στολές παραλλαγής και κρατούν αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων βρίσκονται κοντά στο σημείο αυτό, όπως και ένα ελικόπτερο αλλά και αρκετά λεωφορεία στα οποία επιβαίνει προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα "εξοντωθούν".
"Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε: αν δεν καταθέσουν τα όπλα, θα εξοντωθούν", σημείωσε ο στρατηγός, διοικητής του κέντρου αντιτρομοκρατίας των SBU. Οπως είπε, οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις "ειδικές δυνάμεις της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις". Είναι "ένας δύσκολος εχθρός", σημείωσε.
Οι δυνάμεις αυτές έφτασαν με μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων σήμερα στην περιοχή.

Ένας αξιωματικός των αλεξιπτωτιστών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε τα εξής: «Δεν θα ανοίξουμε πυρ εναντίον ειρηνικών ανθρώπων. Μη φοβάστε, όλα έγιναν για να παραδώσουν οι άνθρωποι τα όπλα. Έγιναν διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές δεν απέφεραν καρπούς».

Ερωτηθείς αν οι στρατιωτικοί θα επέμβουν άμεσα, ο αξιωματικός διαβεβαίωσε ότι «αυτό είναι δουλειά των δυνάμεων (του υπουργείου) Εσωτερικών. Εμείς βρισκόμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε», είπε.

Σε ερώτηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, αξιωματούχος του επιβεβαίωσε ότι αρμόδια για μια επέμβαση, αν αυτή γίνει, είναι η Εθνοφρουρά.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρέι Παρούμπι, είχε δηλώσει εξάλλου ότι ένα πρώτο τάγμα της Εθνοφρουράς έχει σταλεί "στο μέτωπο".

Να καταδικάσει τη χρήση βίας ο ΟΗΕ ζητά ο Πούτιν
Την ίδια ώρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης του Προέδρου της Ρωσίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πούτιν «τόνισε ότι η Ρωσία αναμένει μια σαφή καταδίκη, από μέρους των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητα, αυτών των αντισυνταγματικών ενεργειών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ιδιαίτερα έντονη ανησυχία του για την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Μπαν. «...Τόνισε ότι οποιαδήποτε εμβάθυνση της κρίσης θα είναι καταστροφική για όλες τις πλευρές· συνεπώς είναι αναγκαίο όλοι να προσπαθήσουν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε προηγουμένως ότι δεν υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και χαρακτήρισε γελοίες οποιεσδήποτε κατηγορίες για μια παρουσία τους εκεί. "Είναι ένας γελοίος ισχυρισμός, δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα εκεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις αγνοούν σκοπίμως τις ρωσικές διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι "μόνον απορία μπορεί να εκφράσει κανείς για το γεγονός ότι προτιμούν να μην ακούν όλες τις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς".

Επίσης, επανέλαβε ότι πολλοί Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας τηλεοπτικής του συνέντευξης μεθαύριο κατά την οποία θα απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτών, ζητούν μια πιο ενεργή εμπλοκή της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση. «Πολλοί Ρώσοι πολίτες εκτιμούν ότι χρειάζεται μια πιο ενεργή εμπλοκή» της Ρωσίας, είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι από τα 1,5 εκατομμύρια τηλεφωνήματα που έχουν γίνει έως σήμερα, πολλά προέρχονται από τους κατοίκους διαφόρων περιοχών της Ουκρανίας.
Πολλοί κάτοικοι της Κριμαίας, που πρόσφατα προσαρτήθηκε στη ρωσική Ομοσπονδία, επίσης απηύθυναν ερωτήματα προς τον πρόεδρο.

Μεντβέντεφ: Στα πρόθυρα πολέμου η Ουκρανία

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές.
«Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Ο δείκτης RTS του χρηματιστηρίου της Ρωσίας (όπου οι συναλλαγές γίνονται σε δολάρια ΗΠΑ) σημείωσε πτώση 3% και πλέον σήμερα, μετά τη μετάδοση πληροφοριών για το ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

ΗΠΑ: Επιβεβλημένες οι ενέργειες των Ουκρανών

Από το Λευκό Οίκο, πάντως, ανακοινώθηκε ότι οι ενέργειες της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων μαχητών στις ανατολικές περιοχές της χώρας ήταν επιβεβλημένες λόγω της απειλής για το νόμο και την τάξη στην χώρα.
«Η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τηρεί το νόμο και την τάξη και αυτές οι προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μια κατάσταση στην οποία η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αρχές του Κιέβου βρίσκονται σε μια «ανυπόφορη» κατάσταση όσον αφορά τις εξεγέρσεις των αυτονομιστών, ενώ έκρινε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων μαχητών είναι «περιορισμένης κλίμακας».

Οι ΗΠΑ «εξετάζουν σοβαρά» την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αλλά δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία, ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα όμως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αναμένει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, αλλά όχι πριν από τη τετραμερή σύνοδο της Γενεύης την Μ. Πέμπτη.

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθούν μεθαύριο για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Θα δώσουμε μια ευκαιρία να γίνει μια συζήτηση την Πέμπτη», να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζεν Ψάκι στους δημοσιογράφους.

απο το  ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου