Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Μία διαφορετική ανάλυση του χθεσινού τελικού ΠΑΟΚ-ΠΑΟ

Τί θα γινόταν στον τελικό αν έπαιζε και ο pablo garcia;
Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού έφερε στο προσκήνιο τους managers.
Αν είναι κάτι που πρέπει να "πάρουμε"απο τις ομάδες της Ευρώπης είναι αυτό και τίποτα άλλο.

Ο τρόπος δηλαδή που είναι οργανωμένα αυτά τα αθλητικά clubs και κυρίως ο τρόπος που σκέφτoνται αυτοι που διοικούν αυτα τα clubs.

Προχθές βλεπαμε στην ομάδα της Chelsea F.C   να τραυματίζεται ο
40χρονος τερματοφύλακας και να αντικαθίσταται απο εναν 42χρονο.

Στην mantsester giounaitent ο Γκίκς πλησιάζει τα 40(38)και τον κρατούν ως παίκτη,τον θέλουν και ως παίκτη -προπονητή πλέον.
Μάλιστα στην ίδια ομάδα επιστρέφει για να βοηθήσει και ο 40χρονος Πολ Σκόουλς .

Τί βλέπουν αυτοί που διοικούν αυτούς τους τόσο μεγάλους και ιστορικούς συλλόγους που δεν βλέπουμε και δεν καταλαβαίνουμε εμείς .

Απλά ,βλέπουν χωρίς ΕΓΩΙΣΜΟΥΣ και μικρότητες και φυσικά όχι με παρεϊστικο τρόπο.
Δηλαδή καθαρά τεχνοκρατικά εφαρμόζουν την καλύτερη στρατηγική με σκοπό το συμφέρον της ομάδας που είναι η πολυπόθητη νίκη.....και όχι μόνο....

Ηγεσία και (αθλητικό) μάνατζμεντ σε έναν κόσμο που αλλάζει

Ενας υπεύθυνος manager ή ηγέτης θα πρέπει να νοιάζεται για τους εργαζομένους και να έχει ενσυναίσθηση, δηλαδή να αναγνωρίζει και να διαισθάνεται τις ανάγκες τους και να φροντίζει για την αρμονία στη λειτουργία των ομάδων.

-Στη σύγχρονη Διοικητική Επιστήμη, αυτό σημαίνει ότι ο ηγέτης θα πρέπει να διακρίνεται από υψηλό βαθμό Συναισθηματικής Νοημοσύνης (Emotional Quotient, EQ), κάτι που αναφέρουν και οι σύγχρονες θεωρίες του management.
- Δεύτερον, θα πρέπει να είναι ηθικό στοιχείο, δηλαδή οι πράξεις του και οι αποφάσεις του να χαρακτηρίζονται από υψηλά ηθικά standards. 
 -Τρίτον, η όλη του ζωή θα πρέπει να διακρίνεται από ευπρέπεια, δηλαδή από συμπεριφορά που συμβαδίζει με τις παραδοσιακές κοινωνικές αξίες.
 - Τέταρτον, θα πρέπει να επιδεικνύει σοφία, να κατέχει δηλαδή τη γνώση που του επιτρέπει να διακρίνει την αλήθεια, να κρίνει και να αξιολογεί σωστά και να γνωρίζει τις αιτίες των γεγονότων, ικανότητα η οποία  συνδέεται με την ηλικία, και κατ’ επέκταση και την εμπειρία που έχει αποκτήσει κάποιος.
- Τέλος, θα πρέπει να είναι αξιόπιστος. 
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη, να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις ανθρώπινες σχέσεις, ώστε να διασφαλίζει την αρμονία στη λειτουργία των ομάδων, να είναι αφοσιωμένος στους στόχους της επιχείρησης και να φροντίζει, ώστε και οι εργαζόμενοι να συμμερίζονται και να είναι αφοσιωμένοι στους ίδιους στόχους. 

 Στο σύγχρονο management είναι απόλυτη συνείδηση ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει μια επιχείρηση, ενώ ακόμη τονίζεται η σημασία της συνοχής και των καλών σχέσεων μεταξύ των μελών των ομάδων σε μια επιχείρηση.

 Η σύλληψη και η διατύπωση των στόχων μιας επιχείρησης είναι ευθύνη του ηγέτη. 
Αυτός θέτει το όραμα που εμπνέει, διατυπώνει ξεκάθαρα τους συλλογικούς και επιμέρους στόχους και τους υλοποιεί σε διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις, παραμένοντας σταθερός στις αξίες της επιχείρησης και μεταβάλλοντας τα σχέδια δράσης και την ακολουθούμενη στρατηγική, όποτε είναι απαραίτητο, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι.

 Η κινεζική φιλοσοφία δίνει μεγάλη σημασία στη στοχοθεσία:
Ο Lao Tzu αναφέρει σχετικά ότι «Ο σοφός άνθρωπος κοιτάζει το διάστημα και ξέρει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί», ενώ και ο Κομφούκιος αναφέρει για τη σημασία της στοχοθεσίας: «Αν στοχεύεις τα αστέρια και πετύχεις το φεγγάρι, δεν πειράζει. Πρέπει, όμως να στοχεύεις κάπου. Πολλοί άνθρωποι δεν θέτουν καν στόχους». 

Και για τη σημασία της επιμονής και της προσήλωσης στους στόχους: 
«Η μεγαλύτερη δόξα μας δεν έγκειται στο να μην πέφτουμε ποτέ, αλλά στο να μπορούμε να σηκωνόμαστε κάθε φορά που πέφτουμε», ή
 «Όταν είναι φανερό ότι οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν, μην αναπροσαρμόζεις τους στόχους, αλλά τα σχέδια δράσης».

  Παλαιότερα πρότυπα του management, που έθεταν ως αποκλειστικό στόχο το οικονομικό όφελος, απέτυχαν να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα των επαγγελματικών σχέσεων, όπως αυτές προκύπτουν σε ένα παγκόσμιο και μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον. 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η σωστή διαχείριση των σχέσεων με τους συνεργάτες αποκτά μεγάλη σημασία.

 Ένα στέλεχος ή ένας ηγέτης σήμερα χρειάζεται να διαθέτει μια νοοτροπία ανοιχτή στην πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών και διαπολιτισμικών επαφών, που θα του επιτρέπει να αναγνωρίζει, να αντιλαμβάνεται και να μπορεί με ευελιξία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συνεργατών του, ώστε να επιτυγχάνει σωστές επιχειρηματικές συνεργασίες.

 Διαλεκτική και Λήψη Αποφάσεων

Ο πρόεδρος της "πράσινης" ΠΑΕ ανέφερε:

 "Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ανάγκη αναγέννησης. Έχουμε καλή ομάδα και παίκτες, εξαιρετικό τεχνικό τιμ, ενώ έχουμε οργανωθεί και διοικητικά. Πιστεύαμε ότι φτιάχνουμε κάτι ιδιαίτερο. Στηριχθήκαμε σε  πράγματα με τα οποία κάποιοι δεν συμφωνούν. Φτιάξαμε μια ηθική ομάδα με υψηλό φρόνημα. Είμαστε μια έντιμη ομάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι ισοδύναμος, αλλά έτσι είναι η μπάλα. Παίξαμε καλύτερα, ενώ αυτοί είχαν απώλειες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες απόψεις. Το πιστεύαμε, αλλά ήμασταν προσγειωμένοι γιατί τα όνειρα και οι ελπίδες δεν υλοποιούνται πάντα."....

  Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τόνισε πως αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει μάθημα για τον "Δικέφαλο" εν όψει της συνέχειας των υποχρεώσεων της ομάδας. "Θα πρέπει να μας γίνει μάθημα και να επενδύσουμε σε αυτή την ήττα", είπε.

 Στενά συνδεδεμένη με την ηγεσία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι και η αρχή της ανάληψης πρωτοβουλιών που απορρέουν από το έργο που έχει κληθεί να αναλάβει ένας ηγέτης.
 Οι πρωτοβουλίες αυτές χρειάζεται να χαρακτηρίζονται από σύνεση και τόλμη.

Οι δύο αυτές αρετές,βοηθούν τον ηγέτη να αποφασίζει και να αναλαμβάνει δράση με βάση τη γνώση, αλλά και τη φρόνηση (σωστή κρίση), του επιτρέπουν να διακρίνει το καλό από το κακό, την αλήθεια από την πλάνη και να λαμβάνει τελικά αποφάσεις με προβλεπτικότητα και αποφασιστικότητα.
Αυτές τις δύο, συμπληρώνει η σωφροσύνη, που συνδέεται με τον έλεγχο των επιθυμιών, την εγκράτεια και την αυτοπειθαρχία. 
 «Η νίκη επί των παθών μας συνιστά την πρώτη και ουσιαστικότερη νίκη μας» και αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από όσους διαχειρίζονται δύναμη και εξουσία, (Πλάτων )

 «Ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου αποκαλύπτεται, όταν κατέχει δύναμη και εξουσία. Αυτές φουντώνουν κάθε πάθος και φανερώνουν κάθε κρυμμένο ελάττωμα». (Πλούταρχος)
 Αλήθεια, πόσα παραδείγματα απληστίας δεν αποκάλυψε η σύγχρονη κρίση;

 Επίλογος

Θα συμφωνήσουμε, πιστεύω, οτι η διαφορετική φιλοσοφία και επιχειρηματική κουλτούρα των Διοικούντων (κυρίως και όχι των ιδιοκτητών) επαιξε σημαντικό ρόλο απο την έναρξη του πρωταθλήματος εως και τώρα στην πορεία των δύο ομάδων και στο αποτέλεσμα του τελικού .

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η διεθνοποίηση και η τεχνολογική πρόοδος έχουν φέρει τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις πιο κοντά από ποτέ, έχουν ανοίξει τις παγκόσμιες αγορές και παρέχουν προοπτικές επικοινωνίας και διάχυσης της γνώσης σε όλες τις άκρες του πλανήτη μας. 
Τα νέα δεδομένα της νέας “παγκόσμιας δικτυακής οικονομίας” προσφέρουν σήμερα τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης για τα άτομα, τις επιχειρήσεις και τους λαούς. 

Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν ανάγλυφα την ανάγκη αναθεώρησης βασικών αρχών και πρακτικών του σύγχρονου management στο ολοένα και πιο σύνθετο και απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον.

 oikonomia24  με πληροφορίες και απο  epistimonikomarketing.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου