Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ιndependent: Οι οικονομικές κυρώσεις θα πονέσουν περισσότερο τη Δύση- Η Γερμανία ζητά συναίνεση


Μια μέρα μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, με το οποίο πάνω από το 95% των κατοίκων της ψήφισε υπέρ της προσχώρησης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, όλοι αναρωτιούνται με αγωνία «τι μέλλει γενέσθαι»;
Η βρετανική φημερίδα Independent υποβάλλει τρία καίρια ερωτήματα για τα
αμέσως επόμενα βήματα, για το «τί μέλλει γενέσθαι» στο εγγύς μέλλον στην Κριμαία, και δίνει ισάριθμες απαντήσεις.

Πώς θα αντιδράσει η Δύση;

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. χαρακτήρισαν «παράνομο» το δημοψήφισμα στην Κριμαία, επαναλαμβάνοντας ότι «το δημοψήφισμα παραβιάζει το Σύνταγμα της Ουκρανίας και το διεθνές δίκαιο».
Ήδη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων σε 21 άτομα από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τον ρόλο τους στις εξελίξεις στην Κριμαία και στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Οι κυρώσεις αυτές αφορούν στο πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Στη λίστα των προσώπων - στα οποία βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν - υπάρχει πιθανότητα να προστεθούν και άλλα ονόματα μετά στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα.

Ένας μεγάλης κλίμακας διπλωματικός πόλεμος, πολύ περισσότερο μία στρατιωτική επέμβαση για να αλλάξει με τα όπλα το υπό διαμόρφωση νέο καθεστώς, θεωρούνται εντελώς απίθανα ενδεχόμενα, διότι θα πλήξουν τις στενές εμπορικές σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία και θα έχουν αβέβαιο στρατιωτικό αποτέλεσμα κατάληγει ο Independent..

Θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα οι κυρώσεις;

Σύμφωνα με τον Ιndependent, πιθανές οικονομικές κυρώσεις ενδέχεται να πλήξουν τη Δύση όσο και τη Ρωσία. Ίσως, δε, να «πονέσουν» περισσότερο τη Δύση, ειδικά αν συμβεί αυτό που ο Πούτιν ονομάζει «τακτική αντίποινων ένα προς ένα».
Μέχρι στιγμής οι κυρώσεις αυτές δεν έχουν επ' ουδενί αποθαρρύνει τη Μόσχα από το ν' αυξήσει περαιτέρω την παρουσία της στη Κριμαία.
Με τα υπάρχοντα δεδομένα, εντείνονται οι φόβοι πως αν προχωρήσει η προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να προωθηθεί και σε άλλες επαρχίες της Ουκρανίας, λέγοντας πως επιθυμεί να βοηθήσει τους Ρώσους κατοίκους και αυτών των περιοχών.

Η Γερμανία δεν ανεβάζει τους τόνους και ζητά συναίνεση και συνεργασία.

Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας πως «θα πρέπει να σταλούν περισσότεροι παρατηρητές του Οργανισμού για τη Διάσκεψη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε καυτά σημεία, ιδίως στην ανατολική Ουκρανία», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοινώνοντας το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών.

Μπορεί το Κίεβο να εμποδίσει την αποσκίρτηση της Κριμαίας;

Ρεαλιστικά, όχι. Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας υπερασπίζεται σθεναρά την κατοχή της Κριμαίας έχοντας ορκιστεί να διατηρήσει τις μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην χερσόνησο.
Μάλιστα, το Κίεβο σε μια προσπάθεια να ενισχύσει «την τεχνική στρατιωτική της συνεργασία» με το ΝΑΤΟ, ζήτησε τη στρατιωτική συνδρομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία όμως, αν δοθεί επιτόπου, θα εκληφθεί ως πρόκληση πρώου μεγέθους από το Κρεμλίνο.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας κατέληξαν σε συμφωνία με την Μόσχα για «ανακωχή» (σ.σ: παύση κάθε στρατιωτικής επιχείρησης και από τις δύο πλευρές) στην Κριμαία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 21 Μαρτίου.

Λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του "νέου" (παράνομου) πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο οποίος ανέφερε πως «θα φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης στα ουκρανικά και τα διεθνή δικαστήρια τους επικεφαλής του δικτύου αυτονομιστών που θέλουν να διαλύσουν την ουκρανική ανεξαρτησία. 
Το έδαφος θα καεί κάτω από τα πόδια τους».

Ωστόσο, με δεδομένη την ρωσική υπεροπλία και τους δυτικούς ενδοιασμούς, είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει πράξη αυτός ο επικοινωνιακός λεονταρισμός.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου