Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Τέντες: «Στην Ελλάδα θέλουν ακόμα το δωράκι…»

Ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς, επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντες, μιλώντας στην «Καθημερινή», αποκαλύπτει στοιχεία που σοκάρουν για το μέγεθος και το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα, προτείνει οι πολιτικοί να δικάζονται ως απλοί πολίτες, και δηλώνει αποφασισμένος: «Θα προσωποποιήσω τις ευθύνες αν συνεχιστεί η κατάσταση για μη χρηματοδότηση των δράσεων κατά της διαφθοράς».

Επίσης, ο εισαγγελέας μιλάει ανοικτά για την κατάσταση στο
Δημόσιο, τις ΜΚΟ, τη διαφθορά στις Ενοπλες Δυνάμεις και τις προσπάθειες που γίνονται για να βγει η χώρα από τη «μαύρη λίστα» της διαφθοράς και των συναλλαγών «κάτω από το τραπέζι».

Χαρακτηριστικά ο κ. Τέντες σημειώνει για την διαφθορά: «Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί στατιστικώς στη χώρα μας υποχώρηση της διαφθοράς, που έχω λόγους να πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της ορατής πλέον δραστηριοποίησης των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών. Επίσης έχει βελτιωθεί η θέση της στην κατάταξη των χωρών παγκοσμίως. Δεν παύει όμως να είναι ανησυχητικά τα μηνύματα για την έκταση του φαινομένου.

Αρκεί να σας πω ότι σε πρόσφατη συγκριτική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφεται σοβαρή απόκλιση της Ελλάδας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 Στην ερώτηση, αν το τελευταίο δωδεκάμηνο τους ζητήθηκε η καταβολή δώρου για κάποια υπηρεσία, το 7% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε θετικά, έναντι 4% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη.
 Στην ίδια έρευνα, πλέον δυσοίωνο είναι το εύρημα, ότι το 66% των εταιρειών που ρωτήθηκαν, θεωρούν ότι η διαφθορά αποτελεί πρόβλημα για το επιχειρείν στην Ελλάδα».

Όσο για το κόστος της διαφθοράς, ο επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει: «Η διαφθορά δεν είναι μόνο φαινόμενο που φθείρει το ηθικό και αξιακό μας σύστημα. Εχει άμεσες συνέπειες στην οικονομία και αφορά τον καθένα από μας. Εχει υπολογισθεί ότι η διαφθορά επιβαρύνει τις επιχειρηματικές συμφωνίες με επιπλέον 10%, ενώ το κόστος των προμηθειών έως και 25%.
 Στερεί πόρους από το κράτος, πράγμα που επηρεάζει την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις κοινωνικές πολιτικές. Επιφέρει στρεβλώσεις στον υγιή ανταγωνισμό και αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο για τις επενδύσεις και συνεπώς εμπόδιο για την πολυπόθητη ανάπτυξη που αποτελεί και τη μόνη διέξοδο από την κρίση.

Σας ανέφερα ποια είναι η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας για τη διαφθορά»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου