Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Σε εμπόλεμη κατάσταση! Στα επίπεδα 1941 θάνατοι και γεννήσεις το 2012!

Για πρώτη φορά από το 1941, όταν η Ελλάδα πολεμούσε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της ιταλο-γερμανική εισβολής, οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις, μέσα στο 2012!
Αυτό δήλωσε σήμερα ο επίκουρος καθηγητής Θεσσαλίας, Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Ραχιώτης. 
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σύμφωνα με
πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2012 είχαμε 16 χιλιάδες περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά το 1941 και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού.
Επεσήμανε δε, ότι η τάση μείωσης του πληθυσμού είχε διαφανεί από το 2011 όταν για πρώτη φορά, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό, διαπιστώθηκε ότι οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις. Όπως παρατήρησε, το γεγονός, μπορεί να αποδοθεί και στις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές των τελευταίων ετών.
Εξάλλου ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε ότι θα απαιτούνταν μακροχρόνιες μελέτες για να αποδείξουν πόσο επηρεάζει η κρίση τα δημογραφικά δεδομένα, ωστόσο όλες οι ενδείξεις προκαλούν άμεση συσχέτιση.
Αναφέρθηκε πάντως ως παράδειγμα σε μελέτη του Αγγ. Χατζάκη καθηγητή Επιδημιολογίας στην Αθήνα όπου διαπιστώνεται εκτίναξη των κρουσμάτων AIDS μεταξύ των χρηστών ουσιών ενδοφλεβίως, στη σύγκριση προ και μετά κρίσης.
Οι επισημάνσεις αυτές, έγιναν στο πλαίσιο ανακοινώσεων σχετικά με το γεγονός ότι η Θεσσαλία θα μετάσχει σε δύο εθνικές μελέτες υγείας μέσα στο επόμενο εξάμηνο εκ των οποίων η μία αφορά στα χρόνια νοσήματα και η δεύτερη στα λοιμώδη.
Στόχος των ερευνών οι οποίες θα εξελιχθούν και πανελλαδικά, είναι για πρώτη φορά να εκτιμηθεί το επίπεδο υγεία των πολιτών και να βελτιωθεί η διαδικασία πρόληψης. Στην έρευνα θα συμμετάσχουν 400 τυχαία επιλεγμένοι Θεσσαλοί πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου