Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Δίκη υπεξαίρεσης: O μάρτυρας δεν ξέρω-δεν είδα-δεν άκουσα

-Την αγανάκτηση του πενταμελούς εφετείου προκάλεσε ο μάρτυρας Φ.Σκαμπαρδώνης.
-Τι έκανε τον εισαγγελέα να αναφωνήσει: "Οι νόμοι ήταν πεταμένοι στη μπάντα";
-Γιατί χαρακτήρισε "κορόιδα" τους Παπαγεωργόπουλο -Λεμούσια ο Αλέξης Κούγιας;
-Τι έκρυβε ο "ανίδεος" μάρτυρας";

Βλέποντας και ακούγοντας αρχικά τον σημερινό μάρτυρα κανείς, θα νόμιζε πως είχε να κάνει με
κάποιον εντελώς ανίδεο έως και αφελή υπάλληλο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξης Κούγιας όμως απέδειξε πως μόνο έτσι δεν ήταν τα πράγματα...

Ο Φώτης Σκαμπαρδώνης δεν έχει το χάρισμα του λόγου.
Μιλά χαμηλόφωνα, μπερδεμένα, ασύνταχτα και η άρθρωσή του δεν τον καθιστά πρότυπο ομιλητή.
Ήταν πολλές οι φορές που η έδρα τον κάλεσε να μιλά πιο δυνατά και καθαρά. Κι όμως αυτός ο άνθρωπος είναι επί 30 χρόνια εργαζόμενος του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε θέσεις ευθύνης και μάλιστα ήταν ο μοναδικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης υπάλληλος του γραφείου του.

Σε πολλά ερωτήματα απαντούσε δεν ξέρω! Μερικά από αυτά:
-Γνωρίζετε πως ο Π. Σαξώνης ήταν συνδικαλιστής; 
-Όχι. 
Βέβαια όχι μόνο δούλευε επί πολλά χρόνια με τον Σαξώνη, στο ίδιο γραφείο αλλά και συμμετείχε στις εκλογές ανάδειξης συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων του Δήμου!
-Δεν γνωρίζατε ότι ήταν εκλεγμένο μέλος με την ΠΑΣΚΕ;
-Και τι σχέση έχει η ΠΑΣΚΕ με το συνδικαλισμό;
Στο σημείο αυτό δικαστήριο και ακροατήριο δεν μπόρεσε να συγκρατήσουν τα γέλια τους.
-Δήλωσε πως δεν γνώριζε πως πάνω από 1500€ δεν δέχεται μετρητά η εφορία! Ακόμα κι αν δεν είχε πάει ποτέ υπηρεσιακά στην εφορία, δεν είχε πάει ως πολίτης; 
-Προσπάθησε να αποκρύψει πως ο γραφικός χαρακτήρας κάτω από γραμμάτιο είσπραξης είναι δικός του, μην αναγνωρίζοντας τον ίδιο του το γραφικό χαρακτήρα, ενώ όταν πιέστηκε αναγκάστηκε να το παραδεχτεί!
Περιττό να πούμε πως η εξέταση του μάρτυρα από τον Αλέξη Κούγια τον μπλόκαρε εντελώς, αφού έπεφτε συνεχώς σε αντιφάσεις για πράγματα που είχε πει είτε στην Αναστασία Τσεμπερά είτε πρωτόδικα! 
Για παράδειγμα:
 -Ενώ πρωτόδικα ο Σκαμπαρδώνης είχε πει πως έφευγαν όλοι οι υπάλληλοι μαζί από το γραφείο, σήμερα είπε πως κάποιες φορές ο Σαξώνης έμενε και πέραν του ωραρίου όταν ο Γρέγος και ο ίδιος έφευγαν.

Αλλά το πιο σοβαρό, το οποίο ειπώθηκε και δεν του είχε δοθεί η πρέπουσα βαρύτητα και ο Σκαμπαρδώνης προσπάθησε να αποκρύψει είναι το εξής:
Τον Οκτώβριο του 1998, πριν φυσικά αναλάβει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, οι δημοτικοί υπάλληλοι Γκόλας, Γκαιτατζής, Καραδήμος, Γιακτσίδου, Σαξώνης, Παπαδόπουλος και Σκαμπαρδώνης συναντήθηκαν, χωρίς παρέμβαση άλλου (πχ Δημάρχου) προκειμένου να αποφασίσουν τη διαδικασία απόδοσης εργοδοτικών εισφορών.
Στη συγκεκριμένη σύσκεψη ουσιαστικά έδωσαν υπερεξουσίες διαχείρισης μετρητών στον Παναγιώτη Σαξώνη δημιουργώντας ένα "υδροκέφαλο" κατά τον Αλέξη Κούγια σύστημα, δυσκίνητο και με πολλά περιθώρια αδιαφάνειας. Μάλιστα όταν ο Αλέξης Κούγιας ρώτησε το μάρτυρα αν η διαδικασία που αποφασίστηκε ήταν νόμιμη ο εισαγγελέας αγανακτισμένος αναφώνησε:
"Οι νόμοι ήταν πεταμένοι στη μπάντα". 

Το σύστημα αυτό κατά τον μάρτυρα έγινε ώστε να μειωθούν οι χρόνοι εξόφλησης των ενταλμάτων και να γίνεται όπως είπε καλύτερα η δουλειά ωστόσο με τον συγκεντρωτισμό αυτό, μόνο κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να επιτευχθεί.

Μάλιστα ο Φώτης Σκαμπαρδώνης έλεγε στην προϊσταμένη του πως έπρεπε κάποιος να βρεθεί να βοηθάει τον Σαξώνη στο δύσκολο έργο του, την στιγμή που ο ίδιος είχε συμμετάσχει στην λήψη της απόφασης για απόδοση υπερεξουσιών τον Σαξώνη!

Αποτέλεσμα του συστήματος που είχε δημιουργηθεί ήταν η πλήρης σύγχυση αφού τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής δεν ήταν ποτέ ισόποσα των αποδείξεων ενώ μπορούσε ο Σαξώνης να παίρνει χρήματα, χωρίς να καταγράφεται πού ακριβώς αποδίδονταν στο ημερολόγιο διευθυντή για αρκετές ημέρες. Και αυτό αποφασίστηκε σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια εν όψει της αλλαγής διοίκησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης!

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τις πληρωμές που έκανε ο Σαξώνης δεν μπορούσε να τις κάνει κανείς άλλος κατά ομολογία του μάρτυρα αφού όπως είπε "Δεν ξέραμε πού πάει και τι πληρώνει και πώς" και για το λόγο αυτό ο Σαξώνης πήγαινε ο ίδιος να κάνει τις πληρωμές ακόμα και την περίοδο της νόμιμης άδειάς του! Μάλιστα όσες φορές πήγαιναν στο γραφείο του μετακλητοί υπάλληλοι με απόσπαση για να τον βοηθήσουν, εκείνος δυσανασχετούσε, αφού προφανώς δεν ήθελε ξένους μέσα στα πόδια του!

Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια υπάρχουν πια τρεις εκδοχές:

α) Ο Σαξώνης υπεξαιρούσε μόνος
β) Ο Σαξώνης, όπως δήλωσε, υπεξαιρούσε και απέδιδε τα προϊόντα της υπεξαίρεσης στους Παπαγεωργόπουλο και Λεμούσια και 
γ) Ο Σαξώνης υπεξαιρούσε με υπαλλήλους και τα δύο κορόιδα, Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας, πίστευαν πως ασκούσαν διοίκηση. 

Φυσικά ο μάρτυρας δεν εξέφερε άποψη σχετικά με το ποια εκδοχή αληθεύει ενώ το δικαστήριο διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο.
 http://taxalia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου