Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Έρευνα: Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η άλλη, η σκοτεινή, πλευρά της οικονομικής κρίσης που σοβεί στην Ελλάδα, δεν έχει να κάνει αριθμούς, ελλείμματα και πλεονάσματα, αλλά με την υγειονομικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η μείωση των πόρων προς την Υγεία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, όπως αναφέρει η
εφημερίδα «The Scotsman», έχουν φέρει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε βαριές ασθένειες όπως: AIDS, φυματίωση, κατάθλιψη και θάνατο βρεφών.

Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση χτύπησε το 2009, οι δαπάνες για την υγεία της κυβέρνησης έχουν μειωθεί και ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ασφάλιση υγείας.

Καθώς οι περικοπές που έγιναν στα προγράμματα πρόληψης του AIDS , τα ποσοστά του ιού HIV και της φυματίωσης σε χρήστες ναρκωτικών έχουν κορυφωθεί. Μελέτες δείχνουν ακόμη πως έχουν αυξηθεί ακόμα και οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα κατά 45%,μεταξύ 2007 και 2011.
Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός της μείζονος κατάθλιψης υπερδιπλασιάστηκε 2008-2011, επικαλούμενη οικονομική δυσπραγία ως ένα σημαντικό παράγοντα.
Οι αυτοκτονίες και τα προβλήματα ψυχικής υγείας τείνουν να είναι λιγότερο δημοσιοποιημένες, έτσι ώστε «αυτό είναι ίσως μόνο η κορυφή του παγόβουνου» δήλωσε ο Αλέξανδρος Κεντικελένης του Πανεπιστημίου του Cambridge, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Ο κ. Κεντικελένης είπε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να μετρηθούν οι συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων που είναι χωρίς τακτική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ιδίως τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή νόσο.

Ο κ. Κεντικελένης και οι συνεργάτες του παρατήρησαν επίσης μια αύξηση 21% σε θανάτους βρεφών.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ελληνική Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας «ορισμένες έγκυες γυναίκες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ως εκ τούτου, οι επιπλοκές αργότερα στην εγκυμοσύνη τους, μπορεί να είναι πιο έντονες».

Ο κ. Κεντικελένης και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν επίσης θανάτους παιδιών, με το ποσοστό να έχει αυξηθεί πάνω από 40%, μεταξύ 2008 και 2010. Και αυτό ως αποτέλεσμα ελλιπούς σίτισης και μη δυνατότητας να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.
Μέσα σε αυτό το δραματικό πλαίσιο οι Γιατροί του Κόσμου έχουν διπλασιαστεί τον αριθμό των προγραμμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, από την έναρξη της κρίσης. 

Αν και η φιλανθρωπία βρίσκεται πλέον σε πρώτο πλάνο στην Ελλάδα, κυρίως για τη θεραπεία των ευάλωτων πληθυσμών του εξωτερικού όπως οι πρόσφυγες, ο αναπληρωτής διευθυντής Nathalie Simonnot είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. «Βλέπουμε ανθρώπους σε συνθήκες που δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου