Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Φόβοι για bank run στην Ουκρανία


 
 
"Οι έλεγχοι κεφαλαίου δεν έχουν βοηθήσει την ενίσχυση του εθνικού νομίσματος.
Τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι στο 8% του ΑΕΠ , τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει και οι καταθέσεις αποσύρονται.
Είμαστε μάρτυρες μιας
χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης", τονίζει ο Νίκολας Σπίρο, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign Strategy, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.
Οι φόβοι για bank run στην Ουκρανία αυξάνονται, καθώς τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας βουλιάζουν και περίπου 7% ή 30 δισ. εθνικού νομίσματος ( 3,3 δισ. δολάρια) των τραπεζικών καταθέσεων, χάθηκαν σε μόλις 3 ημέρες.
ban260214
Η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής δανείων σε πέντε από τις τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με τους αναλυτές, προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική φυγή κεφαλαίων, η οποία αυξάνει την πιθανότητα να ξεμείνουν από ρευστό οι τράπεζες. Οι φόβοι για φυγή κεφαλαίων ενισχύθηκαν, καθώς πολλές τράπεζες στην Ουκρανίας έκλεισαν τα καταστήματά τους και επέβαλαν όρια για αναλήψεις μετρητών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα - μερικά από τα οποία έχουν έκτοτε αρθεί.

Η ιταλική Unicredit έκλεισε οκτώ υποκαταστήματα προσωρινά, ενώ άλλα υποκαταστήματα μείωσαν το ωράριο λειτουργίας και επέβαλαν όρια απόσυρσης τα 1.500 γρύβνια ανά ημέρα για τους πελάτες της Unicredit και 500 την ημέρα για τους πελάτες των άλλων τραπεζών.

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, δήλωσε ότι δεν υπογράφει πλέον δανειακές συμβάσεις, αν και δεν έχει μειωθεί το ποσό των μετρητών που οι πελάτες μπορούν να λαμβάνουν από τα ΑΤΜ.

 Πηγή:www.reporter.gr



Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου