Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ιστορικό υψηλό 65 ετών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών!

Ιστορικό υψηλό... 65 ετών στο ισοζύγιο κατέγραψε το 2013 τρεχουσών συναλλαγών!

 Για πρώτη φορά από το 1948, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το προηγούμενο έτος εμφάνισε
πλεόνασμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,6 δισ. το 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,4 δισ. ευρώ, αλλά και τα αυξημένα έσοδα κατά 14,9% από τον τουρισμό.

Ειδικότερα, η ΤτΕ αναφέρει ότι ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 4,5%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 2,3%.

Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες είχαν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών.
Η μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη βελτίωση του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών.
Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 14,9% σε σύγκριση με το 2012 (αντανακλώντας αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,5%, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος έμειναν σχεδόν στάσιμες.
 (Επισημαίνεται ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες, επιπλέον των στοιχείων της Έρευνας Συνόρων μόνο για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 2012 – Σεπτεμβρίου 2013).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1,2 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 4,5 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 3 δισεκ. ευρώ από ό,τι το 2012.
 Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

Αναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου