Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Οι «χρυσές μπίζνες» με το δημόσιο χρέος της χώρας μας!

Επενδυτικές εταιρίες, τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και άλλοι χρηματοοικονομικοί «σύμβουλοι» φαίνεται πως θησαύρισαν κυριολεκτικά την εποχή του Μνημονίου, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στις Ελληνικές κυβέρνήσεις, για το πως η Ελληνική οικονομία θα γλυτώσει από την χρεοκοπία!

 Ούτε λίγο, ούτε πολύ, δηλαδή, ο Ελληνικός λαός, πέρα από τα σκληρά προγράμματα λιτότητας, έχει πληρώσει για τη «διάσωσή του» σε αυτούς τους «συμβούλους», πάνω
από 1,5 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια!

Μαζί με τα απανωτά Μνημόνια, που έχουν δεσμεύσει τη χώρα μας για δεκαετίες έναντι των δανειστών, με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, στήθηκε παράλληλα μία καλά οργανωμένη επιχείρηση εκατομμυρίων, ή καλύτερα δις ευρώ, γύρω από διάφορές τράπεζες, επενδυτικές εταιρίες και εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού, που είχαν άμεση εμπλοκή στη «διάσωση» της χώρας.

Οι δανειακές συμβάσεις με την τρόικα, και οι δύο αναδιαρθρώσεις του Ελληνικού χρέους, με το PSI και την επαναγορά των ομολόγων απέφεραν υπέρογκα κέρδη σε όλες αυτές τις εταιρίες, που προσέφεραν με το αζημίωτο τις συμβουλές τους και τις υπηρεσίες τους στο Ελληνικό Κράτος.

Στον κρατικό προϋπολογισμό, υπάρχει ένας κωδικός εξόδου, ο περιβόητος 6311.
Σε αυτόν καταγράφονται δημόσιες δαπάνες που αφορούν:
Προμήθειες και έξοδα γενικά τραπεζών για συνομολόγηση και εξυπηρέτηση των δημοσίων δανείων.
Σε αυτό τον κωδικό, με απλά λόγια, καταγράφονται οι δαπάνες του κράτους για αμοιβές χρηματοοικονομικών και άλλων «συμβούλων», σχετικά με το δημόσιο χρέος.

Προσέξτε τώρα, πώς οι δαπάνες αυτές, από το 2009 και μετά, αυξάνονται αλματωδώς.

Το 2008 πληρώσαμε σε προμήθειες για το δημόσιο χρέος: 71,4εκατ. ευρώ
Το 2009, όταν η χώρα άρχισε να «φλερτάρει» με την χρεοκοπία: 138,5εκατ. ευρώ
Το 2010, 1ο Μνημόνιο:243 εκατ. ευρώ
Το 2011: 237,6 εκατ. ευρώ
Το 2012, 2ο Μνημόνιο, PSI και επαναγορά ομολόγων κόστισαν συνολικά: 635,9 εκατ. ευρώ
Για το 2013, η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει δαπάνες και προμήθειες χρηματοοικονομικών συμβούλων 170 εκατ. ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι τελικά θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Σύνολο; Από το 2010 μέχρι και το 2013, θα έχουμε πληρώσει συνολικά σε επενδυτικές εταιρίες, τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και άλλου χρηματοοικονομικούς «συμβούλους» του Ελληνικού Κράτους: 1,416 δις ευρώ!

Αν προστεθούν και τα χρήματα που πληρώσαμε το 2009, τότε το ποσό ξεπερνάει τα 1,5 δις ευρώ.
 Αυτά έχει πληρώσει ο Ελληνικός λαός, με τις «ευλογίες» της τρόικας μάλιστα, σε μεγάλες εταιρείες συμβούλων και ελεγκτών , προκειμένου να μας συμβουλεύσουν πως θα διαχειριστούμε το χρέος μας, την ώρα που είναι μέρος του ίδιου χρυσού κύκλου τραπεζιτών και κυβερνητικών αξιωματούχων που προκάλεσαν την κρίση εξ' αρχής!

Οι αναθέσεις

Πάρτε μία γεύση από τις εταιρίες που έβγαλαν τρελά κέρδη, με τις συμβουλές που παρείχαν στο Ελληνικό Κράτος, για τα Μνημόνια και τις αναδιαρθρώσεις του χρέους:

* Για την σύνταξη του 1ου Μνημονίου, πληρώσαμε το μεγάλο βρετανικό δικηγορικό γραφείο SLAUGHTER & MAY 64.633,37 ευρώ. Στην ουσία επρόκειτο για δουλειά μιας μέρας, αφού η ανάθεση έγινε στις 2-5-2010, και το Μνημόνιο υπογράφθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου στις 3-5-2010!

* Τον Οκτώβριο του 2011, το υπουργείο Οικονομικών προσλαμβάνει το δικηγορικό γραφείο CLEARY GOTTLIEB STEEN AND HAMILTON LLP ως νομικό σύμβουλο για το PSI. Αμοιβή: 6 εκατ. ευρώ συν 1, 5 εκατ. ευρώ ανά μήνα, σε περίπτωση παράτασης του έργου της. Το PSIτυπικά ολοκληρώθηκε τελικά στα τέλη Απριλίου του 2012. Συνολικά πληρώσαμε 16,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, προσλάβαμε την γνωστή επενδυτική εταιρία LAZARD, ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο για το PSI,με αρχική αμοιβή 25 εκατ. ευρώ.Τελικά η αμοιβή της LAZARD έφτασε τα 58 εκατ. ευρώ.

* Τον Νοέμβριο του 2011, εγκρίθηκε η αμοιβή, ύψους 113.000 ευρώ προς την κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ /BONDHOLDERS COMMUNICATION SGROUP, για την προετοιμασία του PSI.

* Toν Φεβρουάριο του 2012, έχουμε σωρεία αμοιβών:
1. Αμοιβή 600.000 ευρώ σε ξένες εφημερίδες,για δημοσιεύσεις σχετικά με το PSI.Mεταξύ αυτών:FINANCIAL TIMES, IRISH TIME,LUXEMBOURG WORT, TAGEBLATT, FRANFURT BORSEN ZEITUNG.
2. Αμοιβή 3 εκατ. ευρω στην κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ /BONDHOLDERS COMMUNICATIONS GROUP, σχετικά με το τεχνικό μέροςτου PSI ( ιστότοπος-site, δίκτυο μεταφοράς πληροφοριών, τεχνικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του PSI,παροχή άμεσης ενημέρωσης για την εξέλιξη της διαδικασίας, κλπ).
3. Αμοιβή 170.000 ευρώ, συν 40.000 ευρώ ετησίως, από το 2013 μέχρι και το 2042( σύνολο 160.000 ευρώ) στο γραφείο WILMINGTON TRUST Ltd UK, ως εκπροσώπου των ομολογιούχων στα νέα ομόλογα, μετά το PSI.
4. Αμοιβή στις τράπεζες Deutsche Bank και ΗSBC 4,5 εκατ. ευρώ, ως Αντιπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου.

* Τον Μάϊο του 2012, πληρώσαμε 3,383 εκατ. ευρω στο δικηγορικά γραφεία ALLEN, ΟVERY WHITE & CASE και ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΥΤΑΛΙΔΗ, για την νομική υποστήριξη στο IIFσχετικά με το PSI, καθώς και πρόσθετη αμοιβή 3,6 εκατ. ευρώ στις DeutscheBankκαι ΗSBC,λόγω και καλά της επιτυχίας του PSI.

* Το Νοέμβριο του 2012, το Ελληνικό κράτος προσλαμβάνει και πάλι το δικηγορικό γραφείο CLEARY GOTTLIEB STEEN AND HAMILTON LLP ως νομικό σύμβουλο για την επαναγορά ομολόγων, με αμοιβή 700.000 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, προσλαμβάνει τις DEUTSCHE BANK και MOGRAN STANLEY ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους ,με αμοιβή 11,7 εκατ. ευρώ.

Προσέξτε. Μόνο για το κούρεμα των ομολόγων, με το οποίο, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, γλυτώσαμε από την χρεοκοπία, πληρώσαμε σε συμβούλους και τράπεζες σχεδόν 100 εκατ. ευρώ!
Χώρια που πληρώσαμε και προμήθειες για την εκταμίευση των δόσεων του Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), πάνω από 750 εκατ. ευρώ.Δηλαδή, και μας επέβαλαν τα Μνημόνια, και τους πληρώνουμε και προμήθειες από πάνω!

απο το  spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου