Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Νέες διώξεις για το Τ.Τ. – Όλο το πόρισμα της Παπανδρέου (Ονόματα)

Τα δάνεια ύψους 104.700.000 ευρώ που δόθηκαν προς επιχειρήσεις real estate του Παναγιώτη Ευσταθίου, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έφεραν τον Αγγελο Φιλιππίδη και άλλα 13 πρόσωπα, αντιμέτωπους με νέα ποινική δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου.

Τα νέα στοιχεία που είχε στα χέρια της η εισαγγελέας είχε και ως αποτέλεσμα να εκδοθεί και νέο
ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελου Φιλιππίδη.

Συγκεκριμένα, τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν από 21-01-2009 έως 08-04-2009 στις εταιρείες ASPEN Ακινήτων, ALMOND Ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT.

Σε βάρος των: Άγγελου ΦΙλιππίδη, Αντώνη Καμινάρη, Μάριου Βαρότση, Γεωργίου Στάμνου, Γεωργίου Μπρίταλου, Λυμπέρη Κατσιουλιέρη, Σπύρου Πολίτη, Χαράλαμπου Γιαγκούδη και Φωτεινής Κρέστα, στελεχών και μελών της αρμόδιας υποεπιτροπής και επιτροπής δανειοδοτήσεων, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Κατά των Παναγιώτη Ευθυμίου, Μαγδαληνής Ευθυμίου, Ευάγγελου Ευθυμίου , Χρήστου Ευθυμίου, Σοφίας Τόλου και Ευάγγελου Αποστολάτου, η ποινική δίωξη αφορά τα αδικήματα για άμεση συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το πόρισμα της εισαγγελέως


Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου:
-η εταιρεία ASPEN έλαβε δυο δάνεια, το πρώτο 22,4 εκατομμύρια και το δεύτερο 12,78 εκατ. ευρώ.
-η ALMOND 18, 48 εκατ. ευρώ και
-η EKTASIS 51 εκατ. ευρώ.

Η εισαγγελέας σημειώνει ότι :
«Οι δυο πρώτες εταιρείες ανήκαν κατά 100% σε κυπριακές εταιρείες οι οποίες με τη σειρά τους ανήκαν σε offshore με έδρα τις Παρθένες Νήσους.

 Δικαιούχοι τους εμφανίζονταν οι Ευάγγελος Αποστολάτος και Σοφία Τόλου, ενώ πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου.
Ο κατηγορούμενος ήταν δικαιούχος μαζί με μέλη της οικογενείας του και της εταιρίας ΕΚΤΑΣΙΣ».
Αναφορικά με τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης η εισαγγελική λειτουργός τονίζει ότι «οι εισηγήσεις παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου», ενώ για τις εισηγήσεις της υπό επιτροπής αναφέρει ότι «δεν αξιολογήθηκαν οι πραγματικοί δικαιούχοι και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τις εταιρείες και δεν ελήφθη υπόψη η επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά των αστικών εμπορικών ακινήτων που ήταν εμφανής».
Επισημαίνει ακόμη ότι τα δάνεια στις ASPEN και ALMOND «χορηγήθηκαν χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής διαβάθμισης και ότι επίσης η EKTASIS ήταν υπερδανειόμενη από το 2007 και με σημαντικά έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της».
«Από κανέναν δε ζητήθηκαν προσωπικές εγγυήσεις συνοδευμένες από εμπράγματες εξασφαλίσεις ελεύθερες βαρών», σημειώνει η εισαγγελέας.

Το κατηγορητήριο για τα στελέχη της τράπεζας

Στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε για στελέχη της τράπεζας αναφέρεται:

«Αν δεν γνωρίζατε ότι πραγματικός δικαιούχος των εταιρειών ήταν ο Παν. Ευθυμίου σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε σας πρόσωπο που “κρυβόταν” πίσω από μια offshore εταιρία .
Εάν αντιθέτως γνωρίζατε ή εικάζατε ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παν. Ευθυμίου τούτο σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε ένα πρόσωπο το οποίο ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για την λήψη του δανείου ως εκπρόσωπος της EKTASIS του βάλατε και επιπλέον ποσά για τις δυο άλλες εταιρίες.
Εάν πιστεύατε πως δικαιούχοι ήταν οι Τόλου και Αποστολάτος αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές δηλώσεις τους για το έτος 2009 η πρώτη δηλώνει 7.905 ευρώ και ο δεύτερος 111.949 ευρώ».
Τονίζεται επίσης ότι η εταιρεία EKTASIS λίγο μετά τη λήψη του δανείου των 51 εκατ. ευρώ, ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Για τα δάνεια στις τρεις εταιρείες, αφενός για τις δυο πρώτες αναφέρεται ότι δεν προσδιορίζεται ο λόγος χρηματοδότησης ενώ για όλες τις χρηματοδοτήσεις τονίζεται πως παρακολουθήθηκε από την τράπεζα η διάθεση των κεφαλαίων που χορηγήθηκαν.

Στο πόρισμα γενικά για τα δάνεια του Τ.Τ. η εισαγγελέας χαρακτηρίζει «άνευ ερείσματος και ουσίας τα επιχειρήματα όπως οικονομική κρίση και συνήθης τραπεζική πρακτική, γιατί τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από αυτούς που ζητήθηκαν, με διοχέτευση αυτών σε offshore εταιρίες μέσα από πολύπλοκες και δαιδαλώδεις διαδρομές προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και η εγκληματική τους προέλευση».

απο το  lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου