Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Δήλωση του Αβραάμ Λίνκολν κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου:“Έχω δυο μεγάλους εχθρούς. Το στρατό των Νοτίων μπροστά μου και το στρατό των τραπεζιτών πίσω μου. Από τους δυο αυτούς εχθρούς ο χειρότερος είναι ο πίσω μου.” (!!!) 

του ΜΑΚΗ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι πια ξεκάθαρο και για τους πλέον  δύσπιστους ότι οι τράπεζες ήταν και παραμένουν  το επίκεντρο και η κινητήριος δύναμη της διαπλοκής.
 Έχουν τεράστιες ευθύνες όχι μόνο για τα
θαλασσοδάνεια της τελευταίας δωδεκαετίας, αλλά και για την υπερχρέωση της χώρας και των πολιτών.

Το τραπεζικό σύστημα  έχει απολέσει  το κοινωνικό του κύρος.
Οι τράπεζες είναι υπεύθυνες για τα άθλια ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ και τις αποτιμήσεις των εξαγοραζόμενων ή συγχωνευόμενων εταιρειών που προκάλεσαν τη φούσκα του χρηματιστηρίου.
Οι τράπεζες επίσης λησμόνησαν την κοινωνική αποστολή τους, χορήγησαν στους πολιτικούς αφειδώς δάνεια για το κράτος περιφρονώντας τους μετόχους τους και στους πολίτες, παραμερίζοντας τους κανόνες και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τώρα έντρομες ζητούν να χαμηλώσουν οι τόνοι και να σταματήσει η διερεύνηση των δανείων που έχουν χορηγήσει. 
Φαίνεται λοιπόν ότι οι υπηρεσίες της  ΤτΕ έκαναν την δουλειά τους, στον βαθμό που οι συνθήκες το επέτρεπαν, αλλά οι διοικήσεις της έκαναν πολιτική.  Όλα τα μεγάλα σκάνδαλα έχουν αναφορά στο χρηματο-οικονομικό σύστημα (τράπεζες, κεφαλαιαγορά, ασφάλειες κλπ).

Δεδομένου λοιπόν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, πρώτον, έχει χάσει το κύρος της στην κοινή γνώμη με τις συνεχείς αποκαλύψεις σκανδάλων από τις οποίες προκύπτει ολιγωρία στις αντιδράσεις της, δεύτερον, στην ουσία είναι παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (άρα, το εθνικό συμφέρον δεν είναι ο κύριος σκοπός της), τρίτον, είναι μια ιδιωτική τράπεζα, όπου το κράτος μαζί με τα Ασφαλιστικά Ταμεία ελέγχει το 30% (ούτε κάν το 34%), είναι σαφές ότι δεν μπορεί να επιτελέσει με επάρκεια τον εποπτικό της ρόλο.

 Σημειώνεται εδώ ότι για δεκαετίες η εποπτεία του χρηματο-οικονομικού τομέα ήταν τριχοτομημένη και οι υπεύθυνες αρχές δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους, παρά την διασύνδεση των ομίλων που απλώνονταν σε πολυδαίδαλες ενδο-ομιλικές συναλλαγές.

Γι΄ αυτό και πρέπει να δημιουργηθεί μια ενιαία αρχή εποπτείας όλου του χρηματο-οικονομικού τομέα, ανεξάρτητη, η οποία θα λογοδοτεί στην Βουλή των Ελλήνων.
Μόνο έτσι, θα σπάσει ο φαύλος κύκλος των προτιμησιακών καθεστώτων που έχουν εγκαταστήσει η διαφθορά και η διαπλοκή.
 Η ΤτΕ θα εξακολουθήσει να εποπτεύει τις τράπεζες, αλλά η ενιαία αρχή εποπτείας θα  είναι ανώτερη και θα την ελέγχει, ενώ θα πρέπει να απορροφήσει σε κάποια φάση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μια τέτοια πολιτική θα τερματίσει την διαπλοκή των τραπεζών και θα συμβάλει αποτελεσματικά στην διατήρηση της χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής  σταθερότητας. Μια τέτοια αρχή είναι συμβατή με την επικείμενη ενοποίηση της τραπεζικής αγοράς και θα αποτελέσει μείζονα εγγύηση για τους επενδυτές. Πολιτικά, το eurogroup και ο κ. Σόιμπλε θα πρέπει να χαρούν, εκτός εάν έχουν άλλες υπόγειες βλέψεις.

Οι νέες αποκαλύψεις για το πώς χειρίζονται οι διοικήσεις των τραπεζών τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, τον κρατικό έλεγχο του τραπεζικού μας συστήματος.

Σωστά επισημαίνει ο αρθρογράφος του Guardian, Λίο Πάνιτς, ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει στο κέντρο της ριζικής μεταρρύθμισης που επαγγέλλεται, την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά η ευρωπαϊκή ελίτ δεν θα έπρεπε να νιώθει άβολα με αυτό, όπως ισχυρίζεται.
Κι αυτό γιατί δεν είναι προς το πραγματικό συμφέρον τους.
Την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν θα την κάνουν ούτε τα hedge funds, ούτε η Deutschebank που δεν είναι και τόσο ηθική.
 Θα την κάνει το ελληνικό κράτος, όχι το υφιστάμενο, αλλά ένα άλλο.

Αν η κυβέρνηση Σαμαρά πουλήσει τις τράπεζες για 18 δισ. ευρώ όπως γράφεται, τότε θα υπάρξει μια ζημιά τις τάξεως των 30 δισ. ευρώ το λιγότερο, που θα φορτωθεί στο χρέος. Το σχέδιο ήταν να πουληθούν οι τράπεζες με κέρδος. Και αυτό για να γίνει χρειάζεται χρόνο. Δεν πρέπει να ξεπουληθούν οι τράπεζες για να κλείσει η Τρόικα και η κυβέρνηση των χρηματοδοτικό κενό της αποτυχίας τους. Το τραπεζικό σύστημα, ιδιωτικό ή κρατικό, είναι θεμελιώδης δομή της χώρας και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χειρότερη από τον πόλεμο…

Οι καυτές εκκρεμότητες ενός σκανδάλου

Σε ότι αφορά το σκάνδαλο του ΤΤ,
1.      Η κα Αναστασία Σακελλαρίου του ΤΧΣ πρέπει να παραιτηθεί, διότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων (conflict). Δεν μπορεί να αποφασίζει για την τιμή πώλησης με έκπτωση (;) των ελληνικών τραπεζών και να ελέγχεται σε βαθμό κακουργήματος από την δικαιοσύνη για εμπλοκή της σε τραπεζικά δάνεια.
2.      Η Επιτροπή  Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής πρέπει να καλέσει τα δύο μέλη του ΔΣ του ΤΧΣ που είναι εκπρόσωποι του κράτους και φέρονται να έχουν παραιτηθεί και να διερευνήσει τις συνθήκες λειτουργίας του ΔΣ του ΤΧΣ. Επ΄ ευκαιρίας να καλέσει και όσα μέλη του ΔΣ έχουν παραιτηθεί από συστάσεως του Ταμείου.
3.      Η ΤτΕ οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα την διαβιβαστική επιστολή της άδειας μετατροπής του ΤΤ από ειδικό πιστωτικό ίδρυμα σε τράπεζα, με την οποία απαγορευόταν ρητώς η χορήγηση επιχειρηματικών δανείων επειδή δεν διέθετε εμπειρία και υπηρεσία αξιολόγησης επιχειρηματικού κινδύνου. Η ΤτΕ πρέπει να εξηγήσει αν, πότε και με ποιους όρους  άλλαξε το καθεστώς. Αν το καθεστώς απαγόρευσης δεν άλλαξε, τότε, η διοίκηση της ΤτΕ πρέπει να λογοδοτήσει. Σημειωτέον ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός του κ. Φιλιππίδη ‘’μα, χρηματοδότησα την Εγνατία Οδό’’, διότι έλαβε ειδική άδεια γι΄ αυτό και επρόκειτο για μια κρατική εταιρεία που κάλυπτε με εγγύησή του το Δημόσιο.  ‘Ήταν μια άδεια χρηματοδότησης συγκεκριμένη και όχι για να αρχίσει να μοιράζει χρήμα δεξιά και αριστερά.

Ο πιθανός διορισμός του Γιάννη Στουρνάρα στην διοίκηση της ΤτΕ  σίγουρα θα έχει τις ευλογίες των δανειστών. Κάποια στιγμή όμως –και αυτό οφείλει να το γνωρίζει- κατά την διάρκεια της θητείας του θα βρεθεί στο δίλημμα να υπηρετήσει τα συμφέροντα της πατρίδας του, όπως θα τα εννοεί μια άλλη κυβέρνηση εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό, ή τις επιταγές των δανειστών


Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.makisandronopoulos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου