Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Μισές θα μετράνε οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ

Δεν λέει να τελειώσει το "ράβε ξήλωνε" με τις αποδείξεις.Σε «τυπική διαδικασία» εξελίσσεται φέτος, όπως όλα δείχνουν, η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.

 Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει στην απόφαση να γίνονται δεκτές οι αποδείξεις από
όλες σχεδόν τις καθημερινές δαπάνες.

 Πάντως, αν και για φέτος το ποσό της αξίας των δαπανών που απαιτείται μειώθηκε και πλέον αρκεί να καλύπτει το 10% (αντί 25%) του φορολογητέου εισοδήματος, οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων θα μετρούν φέτος μόνον κατά το ήμισυ της αξίας τους.

Με βάση πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, για το 2014, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης των φόρων μισθωτών και συνταξιούχων παρέχεται σημαντική ελάφρυνση και πλέον θα απαιτείται να προσκομισθεί ποσό αποδείξεων που ορίζεται σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος αντί για 25%.
 Κατά τα λοιπά, η ρύθμιση παραμένει ως είχε. Οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, οι αποδείξεις δαπάνης των οποίων μπορούν να προσκομισθούν, δεν προβλέπονται πλέον στο νόμο, αλλά ορίζονται με υπουργική απόφαση (άρθρο 72 παρ. 24 ν. 4172/2013 όπως προστέθηκε με τον ν. 4223/2013).

Σε περίπτωση που οι δαπάνες σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογισθούν μόνο σε ποσοστό 50% επειδή μειώθηκε το ποσοστό των ζητούμενων αποδείξεων δραστικά από το 25% του εισοδήματος στο 10%, δεν θα υπάρχει ουσιαστικά αρνητική επίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου