Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Επτά θανάσιμες... μετεγγραφικές αμαρτίες!

Το να ζει κάποιος με ασφάλεια, είναι ίσως το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο. Κάτι παρόμοιο ισχύει και με τις μετεγγραφές στο ποδόσφαιρο, οι οποίες μπορεί να αποτελούν το… αλατοπίπερο, όμως η συνταγή δεν είναι ποτέ η ίδια και δεν εγγυάται πάντοτε την επιτυχία.

Οι μετεγγραφικές επιλογές ανέκαθεν αποτελούσαν ρίσκο για τις ομάδες και αυτό δε πρόκειται να αλλάξει, καθώς οι
κανόνες της αγοράς είναι αμείλικτοι και δεν γνωρίζουν όρια και περιορισμούς.

Το «S&B» παραθέτει 7 περιπτώσεις μετεγγραφών που αποδείχθηκαν -εκ του αποτελέσματος- λανθασμένες.

1. Η Λίβερπουλ αγοράζει από τη Νιούκαστλ τον Κάρολ έναντι 42 εκατ. ευρώ!
Την τελευταία μέρα του καλοκαιρινού παζαριού, η Λίβερπουλ απέκτησε τον επιθετικό της Νιούκαστλ, Άντι Κάρολ, προκειμένου να αντικαταστήσει τον Φερνάντο Τόρες, που έπαιρνε το δρόμο για το Λονδίνο και την Τσέλσι. Η μετεγγραφή κόστισε 42 εκατ. ευρώ και θεωρείται η πιο πολυδάπανη για Άγγλο παίκτη. Ο Κάρολ αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, αφού ο απολογισμός των 11 τερμάτων χαρακτηρίζεται τουλάχιστον απογοητευτικός, με τους «κόκκινους» να κλαίνε ακόμη τα λεφτά που έδωσαν…
2. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς γίνεται κάτοικος Βαρκελώνης
Η επιθυμία του τότε τεχνικού της Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρντιόλα, να φέρει στο «Καμπ Νου» τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έγινε πράξη, όμως τα… χνώτα του Σουηδού φορ δεν ταίριαξαν σε καμία περίπτωση με των υπόλοιπων άσων των «μπλαουγκράνα». Η θητεία του αποδείχθηκε πολύ σύντομη, καθώς ο Σουηδός (σ.σ. με βοσνιακές ρίζες) σέντερ φορ, ύστερα από έναν χρόνο, μετακόμισε στην «Πόλη του Φωτός» για λογαριασμό της ζάμπλουτης Παρί Σεν Ζερμέν.
Ο καταλανικός σύλλογος είχε ξοδέψει το ποσό των 48 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφερε στην Ίντερ τον Σαμουέλ Ετό, διαπράττοντας ένα από τα κορυφαία μετεγγραφικά… εγκλήματα στα χρονικά του ποδοσφαίρου.
3. Πώληση Μεσούτ Οζίλ από Ρεάλ Μαδρίτης
Η απόφαση της Ρεάλ Μαδρίτης να πουλήσει τον Μεσούτ Οζίλ, προκάλεσε αρκετά ερωτήματα, όσον αφορά τον τρόπο που οραματίζονται την ομάδα οι ιθύνοντες των «μερένχες». Η «βασίλισσα» έχασε έναν από τους ποιοτικότερες παίκτες του ρόστερ της, καθώς προτίμησε το χρώμα του χρήματος.
Ο τεχνικός της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, μπορεί να έβγαλε από τα ταμεία των «κανονιέρηδων» περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, όμως αφαίρεσε ένα από τα… πολύτιμα πετράδια του στέμματος της «βασίλισσας», εντάσσοντας παράλληλα έναν παίκτη, ικανό να του δώσει το πρωτάθλημα, έπειτα από πολλά χρόνια αποτυχιών στην Πρέμιερσιπ.
4. Η καλοκαιρινή μετεγγραφική… ανομβρία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Η λέξη «αποτυχία» περιγράφει την ανυπαρξία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο καλοκαιρινό μετεγγραφικό παζάρι. Οι «μπέμπηδες» κυνήγησαν αρκετά μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (Φάμπρεγας, Σνάιντερ, Οζίλ), όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να αποκτήσουν τον Μαρουάν Φελαϊνί από την Έβερτον, ο οποίος ακόμη δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ομάδας και τις αυξημένες απαιτήσεις που έχει ο πρωταθλητισμός. Ο… άνεμος αλλαγής που έπνεε στο»Ολντ Τράφορντ», ύστερα από τη φυγή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, έφερε τον Ντέιβιντ Μόγιες, ωστόσο οι παραστάσεις που  περίμεναν άπαντες να απολαύσουν στο «Θέατρο των Ονείρων», κρίνονται κάτω του μετρίου, ενώ αναζητούνται νέοι θιασώτες, ικανοί να προσδώσουν τη χαμένη μαγεία στους «κόκκινους διάβολους».
5. Η… αλόγιστη σπατάλη των χρημάτων της μετεγγραφής Μπέιλ από την Τότεναμ
Η Τότεναμ χτύπησε «φλέβα χρυσού» με τον Γκάρεθ Μπέιλ. Ο Ουαλός «φτερωτός» άσος αποτέλεσε την ακριβότερη μετεγγραφή του στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με την Ρεάλ Μαδρίτης να δαπανά 100 εκατ. ευρώ περίπου, χρίζοντάς τον νέο «βασιλιά» του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Το πορτοφόλι των Λονδρέζων… παραφούσκωσε, όμως τα θερινά αποκτήματα δεν δικαιολόγησαν τη σπατάλη των χρημάτων από πλευράς «σπιρουνιών». Οι πρωτευουσιάνοι ξόδεψαν σχεδόν όλα τα χρήματα που πήραν από τους «μπλάνκος», ωστόσο φαίνεται να μην αρκούν για να ανεβάσουν επίπεδο τον σύλλογο, αφού η σύγκριση τιμής και απόδοσης παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο.
6. Η Άρσεναλ κάνει πίσω για τον Σουάρες
Η δημοτικότητα του Λουίς Σουάρες βρισκόταν στον.. πάτο, έπειτα από το δάγκωμα του αυτιού του αμυντικού της Τσέλσι, Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, η οποία του κόστισε την αποχή από τα γήπεδα για 10 αγωνιστικές. Η Άρσεναλ θέλησε να εκμεταλλευτεί την εξέλιξη αυτή και να προσγειώσει στο Λονδίνο τον Ουρουγουανό επιθετικό. Ο Αλσατός τεχνικός της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, πρότεινε αρχικά 42 εκατ. ευρώ στη Λίβερπουλ, ενώ στη συνέχεια αύξησε την πρόταση κατά μόλις 6 εκατ. ευρώ, χρήματα που δεν αποδείχθηκαν αρκετά για να πείσουν τους «κόκκινους» να συναινέσουν στην παραχώρηση του κορυφαίου τους επιθετικού όπλου.
Μετά από 22 γκολ σε 16 εμφανίσεις, η Λίβερπουλ θα πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένη για την παραμονή του Ουρουγουανού φορ στο «Άνφιλντ», ενώ οι «κανονιέρηδες» ενδέχεται να έχουν εφιάλτες, για το γεγονός πως δεν επέμεναν στην απόκτησή του, καταθέτοντας βελτιωμένη προσφορά.
Ίσως το πάθημα, να τους γίνει μάθημα στο μέλλον.
7. Το πήγαινε-έλα του Μάτιτς στην Τσέλσι
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις παικτών που κάνουν… σοφότερη μια ομάδα και ο Νεμάνια Μάτιτς, αναμφίβολα, ανήκει σε εκείνη την κατηγορία. Ο Σέρβος μέσος αποχώρησε ως… αποτυχημένος από το «Σταμφορντ Μπριτζ» πριν από τρία χρόνια, με την Μπενφίκα να ξοδεύει το ποσό των 25 εκατ. ευρώ. Με τους Λουζιτανούς έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, αφού πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, αναγκάζοντας την Τσέλσι να αναγνωρίσει το λάθος της και να τον επανεντάξει στο δυναμικό της, έναντι 26 εκατ. ευρώ.

Έχουν αποδοθεί στο παρελθόν πολλοί χαρακτηρισμοί για την αμαρτία. Κατά τον βραβευμένο με Νόμπελ Γάλλο συγγραφέα, Αντρέ Γκιντέ, «αμαρτία είναι ό,τι σκοτεινιάζει την ψυχή», ενώ για τον συμπατριώτη του ποιητή, Πολ Κλοντέλ, «ο χρόνος είναι αυτός που κάνει την αμαρτία αιώνια». Όποιον ορισμό της έννοιας κι αν οικειοποιηθούν οι σύλλογοι, ένα είναι το σίγουρο.
 Η αμαρτία παραμένει εθιστική, φοράει… μάσκα και έχει μονάχα αρχή και όχι τέλος. Εξάλλου, πολλοί είναι αυτοί που μένουν ατιμώρητοι, αναμάρτητοι όμως;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου