Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Επίδομα ανεργίας σε 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες - Ποιους αφορά - Η διαδικασία

Επίδομα ανεργίας θα δικαιούνται και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ και είναι συνεπείς  στην πληρωμή τους ,σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης.
Υπολογίζεται ότι οι νέοι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν  τις 10.000.
Η αρχική ρύθμιση που εφαρμόζεται από πέρυσι προέβλεπε την καταβολή του
επιδόματος των 360 ευρώ μόνο σε όσους έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους . Οι εκπρόσωποι των βιοτεχνών έκριναν πολύ αυστηρές τις  προυποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος καθώς ό επαγγελματίας που αναγκάζεται να βάλει λουκέτο στο μαγαζί του και να μείνει άνεργος είναι εύλογο να μην μπορεί να πληρώνει και τις ασφαλιστικές τους εισφορές .
«Σήμερα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα.- δήλωσε ο κ. Βρούτσης- Ικανοποιούμε, έτσι, το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων».
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση την αίτηση χορήγησης θα συνοδεύει βεβαίωση του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα με την οποία πιστοποιείται η διακοπή του επαγγέλματος ή της ιδιότητας, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής ή ρύθμιση αυτής.
Επίσης απαιτείται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης στην οποία δηλώνεται από τον ασφαλισμένο ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη λήψη του βοηθήματος δεν έχει αναλάβει μισθωτή εργασία, δεν αυτοαπασχολείται,δεν έχει απολέσει τη ρύθμιση στην οποία έχει υπαχθεί για εξόφληση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται, δεν λαμβάνει σύνταξη από φορέα κύριας ασφάλισης, τον Ο.Γ.Α., το Ν.Α.Τ. ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και δεν έχει μεταβιβάσει την επιχείρηση του ή το μερίδιο του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε σύζυγο ή πρόσωπο α` και β` βαθμού συγγένειας. Στην ίδια υπεύθυνη δήλωση δηλώνει το φορέα από τον οποίο επιθυμεί να καταστεί δικαιούχος του βοηθήματος στη περίπτωση διακοπής δύο ελεύθερων επαγγελμάτων του. 
Το κονδύλι (40 εκατ. ευρώ  για το επίδομα θα επιβαρύνει το λογαριασμό του ΟΑΕΔ (πιστώσεις του Κ.Α.Ε. 0643 «επιστροφές καταβολών λόγω ανεργίας»). Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και δημοσιογράφοι – ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Πηγή:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου