Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Στον… αέρα η επένδυση Σαββίδη στο Παλιούρι Χαλκιδικής!

Στον… αέρα, προτού καν ξεκινήσει είναι η παραχώρηση του ακινήτου στο Παλιούρι Χαλκιδικής, σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη για τουριστική αξιοποίηση και εκμετάλλευση για τα επόμενα 99 χρόνια.

 Αιτία η
απορριπτική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που βάζει σε περιπέτειες την αποκρατικοποίηση και το σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
Το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε «επιτυχώς» την παραχώρηση για αξιοποίηση δυο σημαντικών εκτάσεων στην Κεντρική Μακεδονία. Την έκταση στο Παλιούρι και την έκταση στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας.

Ο πρώτος διαγωνισμός προχώρησε και το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ αποδέχτηκε ομόφωνα την προσφορά της εταιρίας του Ιβάν Σαββίδη, ύψους 14 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση των 210 στρεμμάτων που περιλαμβάνουν τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Ξενία(3.658 τμ) και τις εγκαταστάσεις του camping Παλιουρίου (1.128 τμ).

Ωστόσο, ο διαγωνισμός πήγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο τον απέρριψε! Το αιτιολογικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την απόρριψη εστιάζει στα ποσοστά δόμησης που προβλέπονται, σημειώνοντας ότι έχει γίνει λανθασμένος υπολογισμός των εμβαδών, όπως τόνισαν τα στελέχη του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Voria.gr.

Αυτό σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να προβεί σε διορθώσεις, ωστόσο, ο διαγωνισμός και το αποτέλεσμά του δεν ακυρώνεται προς το παρόν. Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης, ώστε να ανακληθεί η «πρωτοβάθμια» απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η υπόθεση παραπέμπεται σε δεύτερο βαθμό, για να εξεταστεί και γι’ αυτό το λόγο το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφεύγει να κοινοποιήσει λεπτομέρειες για την «πρωτοβάθμια» απόρριψη.

Οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση, αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση (η ορολογία ποικίλει) των κρατικών ακινήτων – φιλέτων που πέρασαν από τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» στο ΤΑΙΠΕΔ είναι σημαντικές. Τώρα προκύπτει και ζήτημα με τους όρους των διαγωνισμών, πηγαίνοντας πίσω χρονικά έστω και τις λιγοστές ευκαιρίες για επένδυση και ανάπτυξη, που με κόπο και κόστος προωθεί η κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι του μεγαλοεπιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη, τόνισαν στη Voria.gr ότι η απορριπτική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι θέμα με το οποίο ασχολείται το ΤΑΙΠΕΔ και αυτό θα πρέπει να το λύσει. Ζήτημα ακύρωσης της επένδυσης από την πλευρά Σαββίδη διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει, παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν.

Οι ίδιες πηγές ήταν ενήμερες για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για την εμπλοκή στη διαδικασία του διαγωνισμού, ενώ σε επικοινωνία που είχαν με το ΤΑΙΠΕΔ έλαβαν τη διαβεβαίωση πως «το θέμα είναι διαδικαστικό και τυπικό και δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει. Το έχουμε συναντήσει και σε άλλους διαγωνισμούς και το ξεπεράσαμε. Αυτό θα γίνει και τώρα». Η πλευρά Σαββίδη έχει την ενημέρωση ότι η απόρριψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου προήλθε με το αιτιολογικό ότι άλλαξαν οι όροι του διαγωνισμού στη διάρκειά του (άλλοι όταν προκηρύχθηκε, άλλοι όταν κατέληξε), όχι όμως σε ουσιώδη ζητήματα, γι’ αυτό και αισιοδοξούν ότι στο δεύτερο βαθμό θα αρθούν οι όποιες ενστάσεις και η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά.
«Το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης και εντός του Ιανουαρίου 2014 θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει την υπόθεση ώστε να προχωρήσουμε. Εμείς, σε αυτή τη φάση δεν έχουμε κάποια εμπλοκή. Εξάλλου, η σύμβαση δεν ενεργοποιήθηκε ακόμη», επισήμαναν οι ίδιες πηγές στη Voria.gr.

Το ζητούμενο είναι ότι η παραχώρηση μπαίνει σε περιπέτειες και η επένδυση καθυστερεί, όταν η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων, όπως τουλάχιστον υπογραμμίζει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Από τη στιγμή που μπαίνουν ζητήματα όρων δόμησης και –σύμφωνα με πληροφορίες- και αρχαιολογικά, η υπόθεση πηγαίνει πίσω με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για την περιβόητη ανάπτυξη…
Η αξιοποιήση της έκτασης στο Παλιούρι σχεδιάζεται να οδηγήσει σε επένδυση τουλάχιστον 80 εκ. ευρώ για ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων η ανακαίνιση και λειτουργία, έπειτα από περίπου 20 χρόνια απαξίωσης του Ξενία Παλιουρίου.
Πρόκειται για χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, κενό επί μια 20ετία, όπου έχει γίνει… πλιάτσικο και έχει υποστεί σημαντικές φθορές από βανδαλισμούς.
Το «κουφάρι» αυτό αναμένεται να αποκτήσει ζωή μέσα από την επένδυση (η παραχώρηση είναι για 99 χρόνια), η οποία άλλωστε υπολογίζεται ότι κομίζει σημαντικά οφέλη για την περιοχή και την τοπική κοινωνία, για την τουριστική ανάπτυξη και αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών στη Χαλκιδική και για τον περιορισμό της ανεργίας με τη δημιουργία σημαντικού αριθμού άμεσων νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση υφιστάμενων σε παράλληλες τοπικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου