Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

H Moody's δίνει ελπίδα

 Να γιατί ανέβαιναν όλη την εβδομάδα οι αποδόσεις των ομολόγων

Σε αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων κατά δυο βαθμίδες, σε Caa3 από C προχώρησε ο οίκος Moody’s. 

Η νέα «βαθμολογία» της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά κάτω από τα επίπεδα της επενδυτικής πρότασης (investment grade). Το outlook είναι σταθερό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κίνηση αυτή αντανακλά:


* Την σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί από το πρόγραμμα, παρά τη χαμηλή ανάπτυξη και την πολιτική αβεβαιότητα. Ως αποτέλεσμα, η Moody’s αναμένει ότι η κυβέρνηση θα πετύχει (και πιθανόν θα υπερβεί) το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα καταφέρει να παρουσιάσει πλεόνασμα το 2014, όπως προβλέπεται.
* Τη βελτίωση του οικονομικού προφίλ της χώρας μεσοπρόθεσμα, η οποία υποστηρίζεται από την κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας και επιπλέον την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υιοθέτηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και της εξισορρόπησης της οικονομίας.
* Τη σημαντική μείωση του κόστους για την πληρωμή τόκων μετά τις αναδιαρθρώσεις που προηγήθηκαν και τη βοήθεια του επίσημου τομέα.
Tα παραπάνω περιορίζουν την πιθανότητα νέας επιβολής PSI ως προϋπόθεση για νέα χρηματοδότηση, επισημαίνει η Moody’s.

Τι οδήγησε στην απόφαση

Ως βασικός λόγος για την απόφαση προβάλλεται από τον οίκο η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή κάτω από το πρόγραμμα της τρόικας, η οποία οδήγησε σε μείωση κατά 74% (ή 11,6% του ΑΕΠ) στο έλλειμμα από το 2009. Ο οίκος βασισμένος στα τελευταία στοιχεία πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος (4,1% του ΑΕΠ με βάση το πρόγραμμα ή 13,5% του ΑΕΠ με βάση τον ορισμό της Eurostat η οποία περιλαμβάνει στους υπολογισμούς και τα κόστη ανακεφαλαίοποίησης των τραπεζών).

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται, ο οίκος αναγνωρίζει ότι οι ισορροπίες είναι λεπτές.
Ο προϋπολογισμός του 2014 ισορροπεί το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον με την δέσμευση προς τους πιστωτές.
 Ως αποτέλεσμα, η Moody’s αναμένει ότι στο επίκεντρο θα παραμείνει η εξοικονόμηση πόρων από τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών.

Ο οίκος όμως πιστεύει ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, δεδομένου ότι αυτό απαιτείται για να υπάρξει μείωση του χρέους από τους «επίσημους» δανειστές.

Ενας δεύτερος λόγος για την αναβάθμιση είναι το γεγονός ότι η οικονομία «πιάνει πάτο» μετά από έξι χρόνια ύφεση και ότι ο συνδυασμός κυκλικών παραγόντων και της επιβολής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγούν σε σταδιακή βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης. Βραχυπρόθεσμα ο οίκος αναμένει μικρή μείωση του ΑΕΠ το 2014 (0,5%) πριν η οικονομία αναπτυχθεί κατά 1% το 2015.

Εξαγωγές και τουρισμός θα οδηγήσουν την οικονομία σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ θα υπάρξει επιβράδυνση της κατανάλωσης, αλλά βελτίωση των επενδύσεων. Αν και οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν εύθραυστες και αδύναμες, οι δημόσιες επενδύσεις θα συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τις εκταμιεύσεις δόσεων και τα κοινοτικά προγράμματα, σημειώνει η Moody’s. Εκτιμά μάλιστα, ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ τονίζει ότι έρευνες όπως αυτές για την «εμπιστοσύνη» του βιομηχανικού τομέα δείχνουν σημαντικές τάσεις ανάκαμψης για το επόμενο 12μηνο.

Ο τρίτος λόγος για την απόφαση είναι η σημαντική μείωση του κόστους για τόκους, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του προφίλ του χρέους η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα δυο «πτωχεύσεων» στο χρέος του ιδιωτικού τομέα και της βοήθειας του επίσημου τομέα. Το 83% του χρέους ανήκει σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, σημειώνεται.

Η προειδοποίηση

Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις, σημειώνει η Moody’s, εξισορροπούνται από το μεγάλο δανειακό βάρος της χώρας και την εκτίμηση ότι το υπάρχον πολιτικό περιβάλλον θα αποδειχθεί «πρόκληση» σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
 Γι’ αυτό και η βαθμολόγηση παραμένει χαμηλή, αντανακλώντας αυτά τα στοιχεία.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα

Η Moody’s θα εξέταζε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε περίπτωση ενός συνδυασμού: μείωσης της πολιτικής αβεβαιότητας, συνέχισης των μεταρρυθμίσεων ώστε να υποστηριχθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα που θα οδηγούσαν σε μείωση του χρέους.
Αντίθετα, υποβάθμιση θα μπορούσε να φέρει επιβράδυνση της υλοποίησης του προγράμματος της τρόικας λόγο πολιτικών ρίσκων ή «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» καθώς αυτά θα απειλούσαν την ανάκαμψη και την επίτευξη των πλεονασμάτων.

απο το  euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου