Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Κ. Τζελέπη: "Πώς το coaching αναπτύσσει ένα στέλεχος"

Ο όρος coaching, δηλαδή η συμβουλευτική και εκπαιδευτική καθοδήγηση των στελεχών μίας επιχείρησης, έχει μπει για τα καλά στην ορολογία του επαγγελματικού λεξιλογίου, από το 2004, οπότε και
εισάχθηκε η συγκεκριμένη πρακτική στους επαγγελματικούς χώρους της Ελλάδας.

Το EMEAgr επικοινώνησε με την Κρύστα Τζελέπη, πιστοποιημένη επαγγλεματική coach (PPC) και managing partner της εταιρείας Treasure Lab, η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα ανάπτυξης στελεχών για μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες.

Η Κ. Τζελέπη εξηγεί τι είναι το coaching, σε τι διαφέρει από τα άλλα προγράμματα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και τονίζει πως ως μέθοδος το coaching μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών.

EMEAgr: Κυρία Τζελέπη, τι είναι το coaching και που απευθύνεται;
Κρύστα Τζελέπη: Το coaching είναι μία μέθοδος ανάπτυξης, που βοηθάει τα στελέχη να εξελιχθούν και να προχωρήσουν επαγγελματικά. Μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλες μεθόδους όπως είναι η εκπαίδευση, η έκθεση σε νέες εμπειρίες και να οδηγήσει σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Από το να επενδύσει στην ταχύτερη ανάπτυξη των στελεχών, να τους βοηθήσει να διαχειριστούν αλλαγές ρόλου ή συνθηκών, να αλλάξουν συμπεριφορές, να βελτιώσει τη διαχείριση χρόνου, τους δείκτες πωλήσεων και cross selling, κα.
Ειδικότερα, όταν γίνεται με το σωστό σχεδιασμό και από τους κατάλληλους εκπαιδευμένους coaches είναι πολύ αποτελεσματικό, σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας μιας επιχείρησης, από τους έμπειρους CEOs, τα διευθυντικά στελέχη, τους νέους managers, τους προϊστάμενους τμημάτων, τους πωλητές, κα.

EMEAgr: Σε τι διαφέρει το coaching σε σχέση με τα άλλα προγράμματα ανάπτυξης στελεχών;
Κ. Τζελέπη: Το coaching προσφέρει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Αντί να λέμε σε κάποιον τι να κάνει ή να τον διδάσκουμε, τον ακούμε, τον ρωτάμε, τον προκαλούμε για να σκεφτεί, προσφέροντάς τους εργαλεία που τον βοηθούν να αυξήσει την αυτοσυνείδησή του και να βρει τις δικές του λύσεις. Πάντα όμως εφαρμόζουμε το coaching βάσει των δικών του στόχων ή των στόχων του τμήματος, της εταιρίας. Και πάλι όμως,  όταν ο manager της ομάδας κάνει coaching σε υφισταμένους του, το ζητούμενο είναι να βρει ο υφιστάμενος τη λύση, όχι να του προσφερθεί η έτοιμη λύση από τον manager.

EMEAgr: Πότε εφαρμόστηκε το πρώτο πρόγραμμα coaching στην Ελλάδα;
Κ. Τζελέπη: To coaching ξεκίνησε πριν από 25 περίπου χρόνια στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα όμως προγράμματα coaching υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2004.
Για την ακρίβεια εκείνη την εποχή, η εταιρεία μας ως humans to go τότε, εφάρμοσε το πρώτο πρόγραμμα coaching, το οποίο αφορούσε στην εκπαίδευση 33 managers, οι οποίοι διδάχτηκαν να κάνουν coaching στις ομάδες τους με πολύ καλά αποτελέσματα.
Από τότε μέχρι σήμερα το τοπίο του coaching στη χώρα μας έχει αλλάξει πολύ. Πλέον υπάρχουν πολλές εταιρίες που προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, αντικατοπτρίζοντας μια σύγχρονη ανάγκη των επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω των συνεχών αλλαγών,  ζητούν από τα στελέχη τους αντίστοιχα, να εξελίσσουν ταχύτατα τις δικές τους ικανότητες & να προσαρμόζονται με επιτυχία στο περιβάλλον που δημιουργείται.

EMEAgr: Ποιους τρόπους προτείνει το coaching για να μπορέσει κάποιος να παραμείνει θετικός στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε;
Κ. Τζελέπη: Το coaching εστιάζει στο παρόν και στο μέλλον και ασχολείται με συγκεκριμένους στόχους του στελέχους (coachee). Αποτελεί δηλαδή από μόνο του μία θετική μέθοδο και στάση, για να μπορέσει ο coachee να προχωρήσει, να ισορροπήσει, να αυτοπραγματωθεί και να αξιοποιήσει τον εαυτό του σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο. Επιπλέον, μέσα από το coaching το στέλεχος έχει χρόνο να σκεφτεί, ενώ υπάρχει κάποιος που τον ακούσει και να τον ενθαρρύνει και αποτελεί ένα είδος "καθρέφτη" του.
Ολα αυτά δείχνουν πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι και πόσο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στην εξέλιξη ενός στελέχους, αλλά και στο να μπορέσει να βρει τη δική του προσωπική ισορροπία.

EMEAgr: Οι υπηρεσίες coaching προσφέρονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα;
Κ. Τζελέπη: Στην Ελλάδα δυστυχώς ναι, συναντάμε το coaching μόνο στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στις μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες. Στο εξωτερικό όμως δεν ισχύει το ίδιο. Τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη έχει διαχυθεί και σε άλλους χώρους όπως σε νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, στην αστυνομία κλπ.
Ενα από τα πολλά παραδείγματα είναι τα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου εκπαιδεύονται γιατροί και νοσοκόμες ώστε να εφαρμόζουν το coaching και σε ασθενείς τους, αλλά και μέσα στις ομάδες τους. Παρατηρούνται σημαντικά αποτελέσματα, όπως βελτίωση της απόδοσης της ομάδας, της επικοινωνίας κλπ.
Θα είχε πολύ ενδιαφέρον η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων σε υπηρεσίες του Δημοσίου στην χώρα μας και είναι κάτι που θα έφερνε αποτέλεσμα, αρκεί να το ήθελαν οι εμπλεκόμενοι, μια και το coaching για να εφαρμοστεί, χρειάζεται να θέλουν και οι δύο πλευρές: και ο coach και o coachee (αυτός που του γίνεται το coaching).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου