Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

"Μαϊμού" γραβιέρα Κρήτης έχει κατακλύσει την αγορά

Πάνω από 1.000 τόνοι είναι η "μαϊμού" γραβιέρα Κρήτης που πωλείται σήμερα στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το συγκεκριμένο επώνυμο προϊόν βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από αρκετούς επιτήδειους, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη φήμη του για την επίτευξη σημαντικών εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, εισάγουν απομίμηση γραβιέρας Κρήτης από τη
Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, ενώ την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα φαινόμενα νοθείας που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας.
 
Καλά πληροφορημένες πηγές, λένε ότι αυτοί που εμπορεύονται νοθευμένη γραβιέρα την αγοράζουν χονδρική στα 3,5 ευρώ για να καταλήξει στη λιανική στα 11 ευρώ το κιλό.Σε αντιδιαστολή, η νόμιμη γραβιέρα κοστίζει στη χονδρική 7,5 ευρώ, ενώ η τιμή της στη λιανική φθάνει τα 13 ευρώ.
 
Σημειώνεται ότι η νόμιμη Γραβιέρα Κρήτης -συμπεριλαμβάνεται και το προϊόν ΠΟΠ- φθάνει τους 5.000 τόνους.
 
Οπως λένε πηγές της αγοράς, μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εκτεταμένη νοθεία που πλέον γίνεται στο προϊόν έχει το κράτος που δεν εχει επικοινωνήσει το προϊόν στους καταναλωτές.
 
Κατά τις ίδις πηγές,  λίγοι ξέρουν ότι το 80% της γραβιέρας είναι πρόβειο γάλα και το υπόλοιπο αίγειο γάλα.
 
Η νοθεία, από την άλλη, γίνεται με πολλούς τρόπους αλλά οι βασικότεροι είναι οι εξής: με αγελαδινό γάλα κατά 100%, με πρόβειο γάλα και προσθήκη πρωτεϊνης γάλακτος και τέλος με την προσθήκη μπαχή (τυρόπηγμα) από τη Γερμανία.

απο το  reporter.gr


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου