Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Εφυγε από τη ζωή ο Γλαύκος Κληρίδης(η ζωή του )

Ο βετεράνος Κύπριος πολιτικός Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1993 μέχρι το 2003 και πέτυχε την
ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς προηγούμενη λύση του κυπριακού, έφυγε από την ζωή στις 6.30 το απόγευμα.

Ο πρώην πρόεδρος άφησε την τελευταία του πνοή σε κλινική της Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν από προχθές με νεφρική ανεπάρκεια. Δίπλα του βρισκόταν συνεχώς η κόρη του Καίτη και ο στενός του συνεργάτης Παντελής Κούρος.

Επιθυμία του ίδιου του Προέδρου, από την αρχή που εισήχθη στην κλινική «Ευαγγελίστρια», ήταν να μην δεχθεί μηχανική υποστήριξη.

«Η ζωή του Γλαύκου Κληρίδη είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού που τον τίμησε με την ανάδειξή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις του, είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα που αναγνωρίστηκε ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του.
«Έφυγε σε μια στιγμή κρίσιμη για το μέλλον του νησιού που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και παραμένει διχοτομημένο. Η συγκυρία αυτή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης από την ηγεσία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο. Η παρουσία και ο λόγος του Γλαύκου Κληρίδη θα λείψουν. Έφυγε μια ιστορική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του Κύπρου», αναφέρει ο κ. Παπούλιας στο μήνυμά του και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στους δικούς του ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι «η Κύπρος έχασε σήμερα ένα μεγάλο Ελληνα».
«Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός, μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων. Μετείχε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 και βρέθηκε στις επάλξεις ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
» Διέθετε σύνεση και τόλμη, διορατικότητα και αγνό πατριωτισμό. Υπηρέτησε τη Μαρτυρική Μεγαλόνησο, αλλά και τον Ελληνισμό στο σύνολό του. Εκφράζω βαθειά συγκίνηση για το θάνατό του και ειλικρινή συλλυπητήρια στους δικούς του», αναφέρει, στο μήνυμά του ο κ.Σαμαράς.

Συλλυπητήρια εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων προς τους οικείους του Γλαύκου Κληρίδη αλλά και προς τον κυπριακό λαό, απηύθυνε ο πρόεδρος του σώματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
«Αποχαιρετάμε σήμερα μια εξέχουσα προσωπικότητα του κυπριακού ελληνισμού, έναν φίλο και ευπατρίδη που συνέδεσε τη ζωή του με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου και πρωταγωνίστησε στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία, δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και διεθνή αναγνώριση των δικαιωμάτων του.
» Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης που διακρίθηκε σε σκληρές εποχές για το σθένος και την πολιτική του οξύνοια, αλλά και για τις διπλωματικές του ικανότητες με τις οποίες εκπροσώπησε πολλές φορές την ελληνοκυπριακή πλευρά στις δύσκολες συνομιλίες για το κυπριακό ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει στο μήνυμά του, ο κ.Μεϊμαράκης.

Με το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της κυπριακής ιστορίας, αναφέρει για την απώλεια του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος.
«Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ταυτιστεί και παράλληλα σφραγίσει την κυπριακή υπόθεση. Ανήκει σε εκείνη την ολιγάριθμη κατηγορία πολιτικών που ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί τους, δεν μπορεί παρά να τους αναγνωρίσει την εντιμότητα της κρίσης και την ανιδιοτέλεια των προθέσεων» αναφέρει η κ. Δούρου.
Τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλον τον Κυπριακό ελληνισμό απηύθυνε και το ΠΑΣΟΚ.
«Ο Γλαύκος Κληρίδης συνέδεσε όλη του τη ζωή με το μεγάλο εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Αγωνίστηκε για πολλές δεκαετίες, με όλες του τις δυνάμεις και με όλες του τις ιδιότητες για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ακόμα και ο θάνατος που ήλθε σήμερα, ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είναι μία σύμπτωση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο Ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο τον αποχαιρετά με συγκίνηση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Mία σπουδαία προσωπικότητα της Κύπρου, ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ο Γλαύκος Κληρίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή, αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.
«Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε για την επίλυση του κυπριακού, αλλά και τη σημαντική συμβολή του για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.
Ο Γλαύκος Κληρίδης, γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου Γιάννη Κληρίδη.

Πολέμισε στο β΄Παγκόσμιο Πόλεμο
Αφού τέλειωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο βρέθηκε για σπουδές στην Αγγλία και κατά την έναρξη του β΄Παγκόσμιου Πολέμου κατατάχτηκε, το 1939 στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Το 1942 το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος μέχρι το τέλος του πολέμου. Οι πολεμικές υπηρεσίες του κρίθηκαν ως εξαίρετες και διακεκριμένες, ενώ το όνομά του, με Βασιλικό Διάταγμα, δημοσιεύθηκε στο "London Gazette" διότι αναφέρθηκε σε πολεμικό ανακοινωθέν για μια εξαίρετη υπηρεσία.

Σπούδασε νομικά στο "Kings College" του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πήρε τον τίτλο L.L.B. τo 1948. Το 1951 αναγορεύθηκε Barrister-at-Law στο Gray's Ιnn. Από το 1951 μέχρι το 1960 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 υπηρέτησε στην Ε.Ο.Κ.Α. με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους. Ετοίμασε, επίσης, φάκελο για πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Άγγλους, τις οποίες παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959 και κατά τη μεταβατική περίοδο, μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959-1960), διατέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης. Την ίδια περίοδο διατέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα.

Πρόεδρος της Βουλής το 1960
Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1976. Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό.
Λόγω του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1974, ημέρα όπου επανήλθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος είχε εξαναγκασθεί από το πραξικόπημα να την εγκαταλείψει στις 16 Ιουλίου 1974. Τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακάριος, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων, ευχαρίστησαν δημόσια τον Γλαύκο Κληρίδη για το έργο που επιτέλεσε κατά την περίοδο αυτή.

Το 1969 ίδρυσε το Ενιαίο Κόμμα
Το Φεβρουάριο του 1969 ίδρυσε το Ενιαίο Κόμμα ενώ λίγα χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 1976, ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό από επίλεκτα μέλη του Ενιαίου Κόμματος, της Προοδευτικής Παράταξης και του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος.
Το 1968 ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976. Κατά τις συζητήσεις του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Γλαύκος Κληρίδης εκπροσώπησε την πατρίδα του αρκετές φορές.

Διατέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1961 μέχρι το 1963 και σε αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών του, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος. Με την έγκριση της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Ιωάννη του 23ου του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου ως αναγνώριση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει και της κατανόησης που είχε δείξει ως Αρχηγός της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη θρησκευτική μειονότητα των Ρωμαιοκαθολικών (Λατίνων) της Κύπρου.

Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1993
Κατά τις Βουλευτικές εκλογές του 1981, 1985 και 1991, επικεφαλής του Συνδυασμού του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1993.

Μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη για τελευταία φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 1998.

Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Η Κατάθεση μου" σε τέσσερις τόμους, καθώς και το βιβλίο "Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 - 2003".

Ήταν νυμφευμένος με τη Λίλα-Ειρήνη και αφήνει πίσω του μια κόρη, την Καίτη Κληρίδου, η οποία είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού και διατέλεσε για χρόνια Βουλευτής.

Τον χαρακτήριζε η λεγόμενη "real politic" και η πολιτική διορατικότητα στις στρατηγικές πολιτικές του επιλογές.

απο το 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου