Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ποια είναι η βορειολλαδίτικη οικογένεια που θέλει να επενδύσει 50 εκατ. ευρώ στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας

Το μεγάλο ‘’στοίχημα’’ στο τουριστικό real estate θέλει να κερδίσει τώρα η δεύτερη γενιά της οικογένειας
Μεντεκίδη, σκοπεύοντας να επενδύσει περί τα 50 εκατ. ευρώ συνολικά για την αξιοποίηση του κρατικού ακινήτου στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας, για το οποίο υπέβαλε και τη μοναδική δεσμευτική προσφορά στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Χθές, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά για το ακίνητο του Αγίου Ιωάννη Σιθωνίας, η αξία του οποίου τοποθετείται, σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, με την πλευρά των κ.κ. Γιάννη και Γιώργου Μεντεκίδη να φαίνονται διατεθειμένοι να εξετάσουν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Ο κυρ- Γιάννης Μεντεκίδης, όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά στη Θεσσαλονίκη έχει μακρά παρουσία στην αγορά ακινήτων της Βόρειας Ελλάδας, ξεκινώντας πρίν από 50 χρόνια, από τη δεκαετία του ‘60 και έχοντας σήμερα στο χαρτοφυλάκιό των έργων του μερικά από τα πιο γνωστά εμπορικά ακίνητα της συμπρωτεύουσας, κυρίως κτίρια γραφείων και καταστημάτων.
Τώρα και με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, η δεύτερη γενιά της οικογένειας Μεντεκίδη επιχειρεί να επεκταθεί στον τομέα των τουριστικών ακινήτων θεωρώντας ότι «ο πρώτος κλάδος που θα ανακάμψει στο εγχώριο real estate θα είναι αυτός των τουριστικών ακινήτων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο www.newmoney.gr o κ. Γιώργος Μεντεκίδης, διευθύνων σύμβουλος της Μεντεκίδης Κατασκευαστική.
«Το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν αντιστοιχούν σε 50 εκατ. ευρώ (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης και της προσφοράς του ΤΑΙΠΕΔ) και περιλαμβάνει τη δημιουργία τουριστικής περιοχής 12.000 τ.μ. και ενός παραθεριστικού χωριού 25.000 τ.μ.. Η ξενοδοχειακή μονάδα, για την οποία σε δεύτερη φάση θα αναζητήσουμε τη συνεργασία διαχειριστή, υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 250 δωματίων, ενώ όσον  το παραθεριστικό χωριό υπολογίζεται ότι θα κατασκευασθούν περί τις 120 κατοικίες με βάση το ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο».

Στο …μεγάλο ερώτημα σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθεί η επένδυση ο κ. Μεντεκίδης αναφέρει ότι ένα μεγάλο μέρος θα αφορά ίδια κεφάλαια. «Η επένδυση θα υλοποιηθεί σταδιακά και ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε τώρα να αναπτύξουμε αυτή τη δραστηριότητα είναι γιατί πιστεύουμε ότι ο κλάδος του τουρισμού και τις παραθεριστικής κατοικίας θα ανακάμψει ταχύτερα σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας και των ακινήτων.»

Μέχρι σήμερα πάντως η βασική δραστηριότητα του ομίλου Μεντεκίδη αφορούσε επαγγελματικά ακίνητα κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με πιο γνωστό έργο αυτό για  το συγκρότημα Porto Center στο λιμένα Θεσσαλονίκης και το Atrina, το οποίο είχε πουληθεί κατά τη ‘’χρυσή’’ περίοδο της εγχώριας αγοράς ακινήτων, το 2007, έναντι 29 εκατ. ευρώ.
Στο πρόσφατο, πρό κρίσης παρελθόν είχαν αγορασθεί ακίνητα- φιλέτα στη συμπρωτεύουσα με σκοπό την αξιοποίησή τους για επαγγελματική χρήση: Για παράδειγμα, το πρώην εργοστάσιο της Siemens,  πολύ κοντά στο αεροδρόμιο Μακεδονία αγοράστηκε στο τέλος του 2009 έναντι 25 εκατ. ευρώ με σκοπό τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και εμπορικών καταστημάτων. Το σχέδιο ωστόσο ‘’πάγωσε’’ στη  συνέχεια λόγω της κρίσης και της έλλειψης ενδιαφέροντος από μισθωτές.

Αντίστοιχα, παγωμένα παραμένουν τα σχέδια του ομίλου για την άλλη έκταση των 16 στρεμμάτων που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη, κοντά στο διατηρητέο ακίνητο του πρώην εργοστασίου FIX για την οποία μάλιστα έχει προχωρήσει, μετά από πολλές περιπέτειες, και στην έκδοση αδειών κατασκευής με στόχο τη δημιουργία συγκροτήματος γραφείων συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ.. «Η μεγάλη πτώση της ζήτησης στα επαγγελματικά ακίνητα πάγωσε το σχεδιασμό, που θα επανενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρξει εκ νέου ενδιαφέρον», αναφέρει ο κ. Μεντεκίδης.

Στον τομέα των τουριστικών ακινήτων, ο όμιλος έχει κατασκευάσει στο παρελθόν ένα παραθεριστικό συγκρότημα στην περιοχή της Γερακίνας, ενώ πέραν του ακινήτου του Αγίου Ιωάννη Σιθωνίας, είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και για έναν ακόμη διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αυτόν για το Παλιούρι (το οποίο τελικά κατέληξε στον Ιβάν Σαββίδη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου