Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Έντονη κινητικότητα γύρω από το Συριακό

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαράμπι
«Φίλοι της Συρίας» θα προσπαθήσουν να πείσουν την Τρίτη στο Λονδίνο την συριακή αντιπολίτευση ότι η μελλοντική διεθνής διάσκεψη της Γενεύης για μια πολιτική μετάβαση στην Συρία είναι η μόνη πιθανή λύση για την επίτευξη ειρήνης στην χώρα αυτή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των
11 δυτικών και αραβικών χωρών (σ.σ: ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτος, Ιορδανία) θα επιμείνουν για να παρουσιαστεί η συριακή αντιπολίτευση στην διάσκεψη στη Γενεύη «ενωμένη και ισχυρή».

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι η διάσκεψη αυτή, η οποία ονομάζεται «Γενεύη 2» θα διεξαχθεί στις 23 Νοεμβρίου και σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν «οι πολυάριθμες δυσκολίες και να είναι επιτυχημένη».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι, ο οποίος είχε μόλις συναντήσει τον αλ Αράμπι, σημείωσε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί η διάσκεψη αυτή στην Γενεύη χωρίς την παρουσία μιας «αξιόπιστης αντιπολίτευσης, που θα εκπροσωπεί ένα σημαντικό κομμάτι του συριακού λαού» που έχει εξεγερθεί κατά του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Μπραχίμι διευκρίνισε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της διάσκεψης αυτής δεν έχει ακόμη αποφασιστεί επισήμως και ότι ελπίζει πράγματι να γίνει τον Νοέμβριο.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, στους κόλπους του οποίου εκφράζονται διαφωνίες όσον αφορά το ζήτημα αυτό, αναμένεται να αποφασίσει την προσεχή εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για το αν θα μετάσχει ή όχι στην «Γενεύη 2». Την ίδια ώρα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna μετέδωσε σήμερα ότι ο Μπραχίμι θα μεταβεί το Σάββατο στην Τεχεράνη στο πλαίσιο της περιφερειακής περιοδείας που πραγματοποιεί με στόχο να προετοιμάσει την διάσκεψη της Γενεύης.

Το πρακτορείο Mehr μετέδωσε, επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ότι ο Μπραχίμι θα βρίσκεται στην Τεχεράνη το Σάββατο για να συζητήσει με Ιρανούς αξιωματούχους. Ο Μπραχίμι άρχισε χθες από την Αίγυπτο μια περιφερειακή περιοδεία για να προετοιμάσει την «Γενεύη 2» κατά την οποία αναμένεται να μεταβεί επίσης στο Κατάρ και στην Τουρκία - που υποστηρίζουν την συριακή αντιπολίτευση - στο Ιράν - περιφερειακό σύμμαχο του Άσαντ, στην Συρία και στην συνέχεια στην Γενεύη για να συναντηθεί εκεί με εκπροσώπους των Ρώσων και των Αμερικανών.

Η Δαμασκός δέχεται να επισκεφθεί την Συρία, αλλά προειδοποιεί ότι η εργασία του θα πρέπει να είναι «αμερόληπτη», γράφει παράλληλα σήμερα η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Αλ Ουατάν». Ο Μπραχίμι «αναμένεται να φτάσει στην Δαμασκό την προσεχή εβδομάδα μέσω Βηρυτού», προσθέτει η «Αλ Ουατάν», χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω όσον αφορά την ημερομηνία κατά την οποία θα βρίσκεται στην συριακή πρωτεύουσα. «Η Δαμασκός ανοίγει τις πόρτες της για να τον υποδεχθεί, υπό τον όρο ότι δεσμεύεται να δείξει αμεροληψία, επαγγελματισμό και αντικειμενικότητα και να εργαστεί ως ένας μεσολαβητής κι όχι ως ένας πρωταγωνιστής μιας διεθνούς σύγκρουσης γύρω από την Συρία», καταλήγει η εφημερίδα.


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου