Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Alpha Bank: Η λιτότητα, μετέτρεψε σε πλεονασματική την οικονομία, μετά από δεκαετίες...

Τις θετικές επιδράσεις των πολιτικών λιτότητας για τη χώρα μας επισημαίνει, στο εβδομαδιαίο της δελτίο, η Alpha Bank. Επίκεντρο της ανάλυσης είναι η βελτίωση στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, το οποίο κατέστη θετικό μετά από πολλά χρόνια - περιλαμβανομένων των (αυξημένων) εισροών από ΕΕ.

Η τράπεζα - καταγράφοντας, ως συνήθως, μόνο τη μία πλευρά του φεγγαριού - δίνει ιδιαίτερη
έμφαση στο αμφίπλευρο κλείσιμο της ψαλίδας εισαγωγών - εξαγωγών: Μεταξύ 2010 και 2013, οι εξαγωγές 8μήνου χωρίς καύσιμα και πλοία ανήλθαν από 7,089 δισ. σε 9,259 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι εισαγωγές σημείωσαν κατακόρυφη πτώση (σ.σ.: η τράπεζα αποτιμά θετικά και τη μείωση της εισαγωγής καυσίμων, λόγω της εξίσωσης φόρου στο πετρέλαιο θέμανσης...)

Δίνεται, ακόμα έμφαση στις ευκαιρίες που δίνει η συρρίκνωση των εισαγωγών στην εγχώρια βιομηχανία, που καλείται να τις αναπληρώσει, καθώς και στη στροφή των υπηρεσιών προς διεθνώς εμπορεύσιμες (πχ τουρισμός).

Ως θετική εξέλιξη παρατίθεται και το έλλειμμα του Λογαριασμού Κεφαλαίων, ο οποίος, όντας θετικός καθ' όλα τα προηγούμενα χρόνια, τροφοδοτούσε τα μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η ανάλυση της Alpha κάνει λόγο και για σημαντικές επενδύσεις από το εξωτερικό, με ειδική αναφορά στο deal Fairfax - Μυτιληναίου.

Τέλος, γίνεται εκτενής αναφορά στη διεθνή οικονομία και κυρίως στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας.
Ολόκληρο το report της Alpha μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου