Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η Gazprom, η ΔΕΠΑ, η Βαλεντίνα και οι... Βαλεντίνοι!

Πόσο... φυσικό είναι, να πληρώνει η Ελλάδα πολύ ακριβότερο το φυσικό αέριο από όλη την Δυτική Ευρώπη;
Και ποιο ποσοστό μείωσης της τιμής του, θα θεωρηθεί «ικανοποιητικό» από την ελληνική πλευρά;
Και αν δεν τα βρουν ΔΕΠΑ - Gazprom, θα πάμε στη Διαιτησία, ζητώντας και αποζημίωση παρελθόντων ετών, αν δικαιωθούμε;
 Kαι με τον «μεσίτη», την Προμηθέας Gaz, τι θα γίνει, άραγε;...

Αρχίζει
σήμερα(Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013) στη Μόσχα η διαπραγμάτευση μεταξύ του ρωσικού κολοσσού της Gazprom και της ελληνικής πλευράς, εκπροσωπούμενης από την ΔΕΠΑ, με κύριο θέμα τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, που μας παρέχει η ρωσική εταιρεία και η οποία είναι η ακριβότερη από όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα αβέβαιο, καθώς παρά τις πρόσφατες θέσεις της ελληνικής πλευράς που δημοσιοποίησε εμμέσως πλην σαφώς προ ημερών την επιδίωξή της για μείωση κατά 20% περίπου της σημερινής τιμής του φυσικού αερίου, δεν φαίνεται από οσα διαρρέονται ότι μπορεί να επιτύχει αυτό τον στόχο της.

Είναι χαρακτηριστικο ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και πληροφορίες που προέρχονται από το προχθεσινό... πάρτι που δόθηκε προς τιμήν της Βαλεντίνας Ματβιένκο, της (υποτιθέμενης) Νο 3 της ρωσικής ιεραρχίας, η πρόεδρος της Άνω Δούμας της Ρωσίας, φέρεται να είπε σε κατ' ιδίαν συζήτησή της και βεβαίως ανεπισήμως, ότι ''δεν βλέπει μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 8% - 10% και αυτή κατά ανώτατο όριο''.

Επίσης, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι από τη ελληνική πλευρά ο πήχης πλέον φέρεται να έχει πέσει αισθητά από το αρχικό 20% και να κινείται στα επίπεδα του 12%. Χωρίς, βεβαίως, να διατυπώνεται οτιδήποτε επίσημα - και σωστά - πριν την σημερινή έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είναι φανερό ότι, η μεν ρωσική πλευρά δεν φέρεται διατεθειμένη επ΄ουδενί να προχωρήσει η Gazprom σε δραστική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, πράγμα που θα ωθελούσε τα μέγιστα την ελληνική βιομηχανία στο σύνολό της, αλλά και εκατοντάδες μικρότερες επιχειρήσεις, με προφανή βεβαίως και σημαντικότατα οφέλη και για τους χιλιάδες οικιακούς καταναλωτές.

Αντ΄ αυτού, φαίνεται ότι - άγνωστο για ποιο λόγο ακόμα - οι ρώσοι υπολογίζουν και ένα πσοστό της τάξης του 2,5%, σε ποσότητες που υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα, το οποίο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες καρπούται η πλευρά του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου, βάση συμφωνίας που ισχύει εδώ και χρόνια και κατά τις ίδιες πληροφορίες εμπεριέχεται σε μία από τις πολλές και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις, μεταξύ Gazprom και Κοπελούζου, με αφορμή και αιτία την εξ ημισίας εταιρεία που έχουν δημιουργήσει, την Προμηθέας Gas.

Εξ αυτού και μόνο του ζητήματος, εφόσον βεβαίως ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες, εγείρεται μέγα θέμα, για το αν και σε ποιο ποσοστό, η τιμή που πληρώνει η Ελλάδα, επιβαρύνεται με αρκετές δεκάδες εκατομυρία ευρώ, λόγω της ύπαρξης ρήτρας μεταξύ του έλληνα επιχειρηματία και του ρωσικού κολοσσού.

Εδώ, βεβαίως, γεννώνται και άλλα εξίσου σοβαρά ζητήματα, καθώς στις διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ - Galzprom, δεν μετέχει η πλευρά Κοπελούζου, ενώ οι σχέσιες ΔΕΠΑ - Κοπελούζου, φέρεται ότι δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, τουλάχιστον αυτό το διάστημα.
Παράγοντες της αγοράς, στελέχη της Κομισιόν αλλά και έλληνες πολιτικοί, θεωρούν βέβαιο ότι Gazprom, Προμηθέας Gas και Κοπελούζος, ''κάτι μας κρύβουν'' και για τον λόγο αυτό ''έχουμε φτάσει στο σημείο η Ελλάδα να πληρώνει πανάκριβα το φυσικό αέριο, ακροβότερα από κάθε άλλη δυτικοευρωπαίκη χώρα''.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει, όχι μόνο από τα προαναφερόμενα γεγονότα και τις πληροφορίες που κατά διαστήματα κάνουν το γύρο τη αγοράς, είναι ότι οι χειρισμοί από ελληνικής πλευράς δεν ήταν πάντα ούτε οι καλύτεροι ούτε οι πιο εύστοχοι.
Και ότι σίγουρα κάποια ποσοστά επί των συνολικών πωλήσεων, πάνε σε άλλα ''ταμεία''...

Και, επιπλέον, ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αξιοποίησε, με ευθύνη σχεδόν αποκλειστικά δική της, τις λεγόμενες ανταγορές, που περιλαμβάνονται στην συμφωνία με την Gazprom και οι οποίες αφορούν σε εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, σε ποσοστό - προσέξε το! - 25% επί του εκάστοτε όγκου εισαγώμενου φυσικού αερίου!

Μιλάμε για μεγάλα ποσά και μία μεγάλη διέξοδο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, η οποία ΠΟΤΕ δεν αναζητήθηκε, από κανέναν υπεύθυνο, από καμία ''υπεύθυνη'' κυβέρνηση των τελευταίων ετών.


Το πώς και το γιατί, είναι θέμα έρευνας, αλλά και ανακίνησης του μείζονος αυτού ζητήματος από τα ελληνικά κόμματα, τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την ίδια την Δικαιοσύνη.
Και αυτό γιατί, θα πρέπει επιτέλους και σε αυτή την χώρα να υπάρχει στοιχειώδης διαφάνεια και έλεγχος των όποιων διακρατικών συμβάσεων, εφόσον αυτές αφορούν κατ΄εξοχήν την υπόσταση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, αλλά και των πολιτών - καταναλωτών αυτής της χώρας.

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

απο το sportandbusiness.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου