Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Eνδιαφέρουσα επενδυτική ευκαιρία η Praktiker, αλλά δεν έχει υπάρξει συμφωνία για εξαγορά - Η Jumbo εστιάζει στην οργανική ανάπτυξη

Στο αποκλειστικό δημοσίευμα του

 bankingnews.gr απαντά η Jumbo, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί απόκτησης του δικτύου καταστημάτων της Praktiker στην Ελλάδα.

Η Jumbo διαψεύδει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Praktiker, την οποία ωστόσο χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα επενδυτική ευκαιρία.

Η ανακοίνωση της Jumbo

Σχετικά με άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στον ηλεκτρονικό τύπο η εταιρεία θα ήθελε να επισημάνει ότι όπως έχει ενημερώσει και τους μετόχους της εστιάζει απαρέγκλιτα στην οργανική ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όμορες χώρες.
Αν και η Praktiker πιθανόν να αποτελεί ενδιαφέρουσα επενδυτική ευκαιρία, λόγω της ανωτέρω στρατηγικής της η Jumbo δεν συμμετείχε και ούτε πρόκειται να συμμετάσχει σε τέτοια διαδικασία.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Kίνηση ματ από τον όμιλο Jumbo 
– Aποκτά το δίκτυο καταστημάτων της Praktiker στην Ελλάδα
 – Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το deal

Σε συμφωνία για την απόκτηση του δικτύου καταστημάτων της Praktiker στην Ελλάδα βρίσκεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Ομιλος Jumbo. 
Ήδη όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το deal έχει κλειστεί και αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η μητρική Praktiker ΑG τον περασμένο Ιούλιο, η οποία διατηρούσε μέχρι πρόσφατα 131 υποκαταστήματα, ενώ απασχολούσε 5.300 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 1.780 μερικής απασχόλησης.
Ο Ομιλος Jumbo θα αποκτήσει την  Praktiker Hellas, η οποία σήμερα απαριθμεί 14 καταστήματα, ενώ για το 2012 κατέγραψε κύκλο εργασιών 196 εκ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,5 εκ. ευρώ. Με την απόκτηση του Praktiker η Jumbo εισέρχεται και στον τομέα του οικιακού εξοπλισμού και των κατασκευών, διευρύνοντας έτσι το προϊόντικό της χαρτοφυλάκιο και αυξάνοντας σημαντικά τα μερίδια αγοράς της.
Πηγές της εταιρείας, προσκείμενες στη διοίκηση, διαψεύδουν το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι τα Praktiker αποτελούν μια εξαιρετική περίπτωση, όχι όμως για τον όμιλο Jumbo που ενδιαφέρεται για αυτόνομη ανάπτυξη.
Aπό την πλευρά της Praktiker Hellas, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία και η εταιρία συνεχίζει κανονικά την πορεία της.
Να σημειωθεί ότι για την χρήση Ιούλιος 2012-Ιούνιος 2013 η Jumbo εμφάνισε πτώση καθαρών κερδών και αύξηση πωλήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το managment, οι πωλήσεις για την χρήση Ιούλιος 2012-Ιούνιος 2013, ανήλθαν σε 502,2 εκατ. ευρώ έναντι 494,3 εκατ. ευρώ την περσινή χρήση, σημειώνοντας αύξηση 1,60%.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 110,39 εκατ. ευρώ σε σχέση με 134,42 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 17,88% καθώς επιβαρύνθηκαν και από τη ζημία της τάξης των 23,58 εκατ. ευρώ περίπου που προέκυψε από το haircut των τραπεζικών καταθέσεων της θυγατρικής εταιρείας της στην Τράπεζα Κύπρου.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 73,96 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 23,99%.
Ο όμιλος λειτούργησε 4 νέα καταστήματα από τα οποία 3 στην Ελλάδα και 1 στη Βουλγαρία. Κατά το τέλος της χρήσης το δίκτυο καταστημάτων Jumbo αριθμούσε σε 62 καταστήματα όπου 51 βρίσκονται στην Ελλάδα, 3 στην Κύπρο και 8 στη Βουλγαρία. Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται η έναρξη λειτουργίας των 2 μισθωμένων υπερκαταστημάτων στη Ρουμανία, ένα στην Τιμισοάρα (13.000 τ.μ.) και ένα στο Βουκουρέστι (14.000 τ.μ.) καθώς και του νέου μισθωμένου καταστήματος Jumbo στην Πάφο της Κύπρου (10.000 τ.μ.). 
Κατά το δεύτερο μισό της τρέχουσας οικονομικής χρήσης αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμα ιδιόκτητο κατάστημα στην Βόρεια Ελλάδα (9.000 τ.μ.)


Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου