Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Πως ο Στέγγος προσπαθεί να επανέλθει στις business μετά τις χρεοκοπίες

Αυτό είναι το ‘’μότο’’ της οικογένειας Στέγγου, του ομίλου της Τεχνική Ολυμπιακή, που έχει επιλέξει συνειδητά τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται στο περιθώριο, τηρώντας σιγήν ιχθύος γύρω από τις κινήσεις της, σε βαθμό μάλιστα που έχει κατηγορηθεί πολλάκις από τους μικρομετόχους των δύο εισηγμένων εταιρειών του ομίλου.

 Τώρα, έχοντας διαπιστώσει πλέον ότι το
-όποιο- μέλλον του ομίλου, ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από τον τουρισμό η ''τριανδρία'' του ομίλου Στέγγου, ο πατέρας Κωνσταντίνος και οι υιοί του Γιώργος και Ανδρέας, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της το τελευταίο διάστημα στο σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ομίλου που δεν είναι άλλο από το γνωστό συγκρότημα Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική.

Μάλιστα, η επανεμφάνιση της θυγατρικής του ομίλου, της Πόρτο Καρράς Α.Ε., στις αρχές της εβδομάδας στο διαγωνισμό που ''τρέχει'' το ΙΚΑ για το Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει ακριβώς αυτή την  στροφή που επιχειρεί την τελευταία διετία η διοίκηση της οικογένειας Στέγγου, η οποία πλήρωσε με απώλειες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ τα λάθη του παρελθόντος, μετά την πτώχευση της αμερικανικής θυγατρικής της TOUSA και πιο πριν, όταν ενεπλάκη σε δικαστικές περιπέτειες με αφορμή τις μετοχές- φούσκες και την πολυσυζητημένη τροπολογία, προ δεκαετίας, για τις βίλλες του Πόρτο Καρράς.
Εστω κι αν η δεύτερη γενιά με επικεφαλής τους κ.κ. Γιώργο και Ανδρέα Στέγγο έχει αναλάβει μεγάλο κομμάτι της διοίκησης του ομίλου -ειδικά από το τέλος της δεκαετίας του '90 και μετά- ο πατέρας Κωνσταντίνος Στέγγος παραμένει ενεργός στα πράγματα επηρεάζοντας τις συνολικές αποφάσεις, οι οποίες πλέον έχουν ως επίκεντρο τον τουριστικό τομέα.

Πέραν λοιπόν του διαγωνισμού του Μακεδονία Παλλάς (η εταιρεία υπέβαλε τη μία από τις δύο προσφορές, η οποία πάντως παρουσίαζε ελλείψεις στο κομμάτι της εγγυητικής όπως αναφέρουν οι πληροφορίες) ο όμιλος της Τεχνική Ολυμπιακή έχει κάνει διαδοχικές... επανεμφανίσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, προσπαθώντας να σώσει την …παρτίδα:
Ετσι, ο όμιλος Στέγγου περιλαμβάνεται  στους 11 υποψήφιους επενδυτές που διεκδικούν την εκμετάλλευση του πρώτου πακέτου μαρινών (Άλιμος, Νέα Επίδαυρος,  Πόρο,  Ύδρα) στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ενώ είχε προηγηθεί και η επανεμφάνισή του και στον έτερο διαγωνισμό επίσης του ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο των 261 στρεμμάτων στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική, που προορίζεται για τις χρήσεις κατοικιών, ξενοδοχείων, spa κ.τ.λ..

Την ίδια στιγμή η Πόρτο Καρράς Α.Ε. έχει ενισχυθεί περαιτέρω και στον άλλοτε, ‘’παραδοσιακό’’, για τον όμιλο, κατασκευαστικό τομέα, έχοντας λάβει για λογαριασμό του το πτυχίο 7ης τάξης με ισχύ έως το 2016, δεδομένου ότι «ήταν η μόνη θυγατρική της Τεχνική Ολυμπιακή, η οποία πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια», όπως χαρακτηριστικά είχαν αναφέρει στελέχη της διοίκησης. Η τελευταία αυτή κίνηση μάλιστα έγινε αφορμή να κατηγορηθεί ο Πατρινός επιχειρηματίας, που ξεκίνησε ως αυτοδημιούργητος τη δεκαετία του ’60, από μικρομετόχους των δύο εισηγμένων εταιρειών του ομίλου, ότι ουσιαστικά παραγκωνίζονται η Μοχλός και η Τεχνική Ολυμπιακή προς όφελος της μη εισηγμένης Πόρτο Καρράς.

Πάντως, το ίδιο το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί στις αρχικές προσδοκίες για τη δημιουργία του τουριστικού θερέτρου με τις υπερπολυτελείς κατοικίες, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο όταν πρωτοαποκτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η οικογένεια Στέγγου, για πάνω από μία δεκαετία ‘’παλεύει’’ να πάρει τις άδειες, οι οποίες μπλόκαραν για μία ακόμη φορά τον περασμένο Μάϊο στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του δήμου Πολύγυρου Χαλκιδικής, ενώ προβλήματα, λόγω της κρίσης, αντιμετωπίζει, ως γνωστόν, και το ξενοδοχειακό κομμάτι.

Στο έτερο ‘’μέτωπο’’, τον  κατασκευαστικό κλάδο πάντως, η δραστηριότητα του ομίλου αυτή την στιγμή έχει περιορισθεί αν ληφθεί υπόψη ότι το ανεκτέλεστο κινείται στα πέριξ των 45 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές του δημοσίου προς τον όμιλο, ο οποίος παρουσιάζει υψηλές ζημιές, υπολογίζονται από εκπροσώπους της διοίκησης του κ. Στέγγου στα 40 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία ποσό ύψους 19 εκατ. ευρώ αφορούν διεκδικούμενα ποσά από τελεσίδικες αποφάσεις για τη Μοχλός.

Οσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2013, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Τεχνική Ολυμπιακή ανήλθε το πρώτο εξάμηνο 2013 σε 10,36 εκατ. ευρώ έναντι 6,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο 2012, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα σε επίπεδο ομίλου – EBITDA - διαμορφώθηκαν ζημιογόνα στα 6,23 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,51 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2012.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου