Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Στη Μαδρίτη (σε αντίθεση με την Αθήνα & Θεσ/νίκη) όποιος είναι επιχειρηματίας δεν πληρώνει φόρους

Με σλόγκαν "Εδώ, όποιος 'επιχειρεί', δεν πληρώνει φόρους", ο Δήμος της Μαδρίτης ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εμπόρων της πόλης.

Το πρόγραμμα αφορά στην επιστροφή του 100% ορισμένων από τους φόρους και τα τέλη που πλήρωσαν ή θα πληρώσουν οι
δικαιούχοι του προγράμματος σε δύο συνεχόμενες χρονιές της περιόδου 2011 - 2015. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με φορολογική έδρα στην πόλη από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά, καθώς και οι παραχωρησιούχοι έμποροι στις λαϊκές και δημοτικές αγορές της πόλης.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται, μεταξύ άλλων, επιστροφή των εξής:
- Φόρος Αυτοκινούμενων Οχημάτων (IVTM)
- Τέλη Παροχής Υπηρεσιών Διαχείρισης Απορριμμάτων (TRU)
- Τέλη Κυκλοφορίας (TA-PASO)
- Συνδρομή για την τηλεματική ή διαδικτυακή διαχείριση των πολεοδομικών αδειών

Για τους εμπόρους προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επιστροφή των εξής:
- Φόρος Αυτοκινούμενων Οχημάτων (IVTM)
- Τέλη Παροχής Υπηρεσιών Διαχείρισης Απορριμμάτων (TRU)
- Τέλη Κυκλοφορίας (TA-PASO)
- Τέλη Χρήσης ή Ειδικής Εκμετάλλευσης του Δημόσιου Χώρου (TA-RESERV)
- Τέλη Χρήσης Πολεοδομικών Υπηρεσιών

Οι επιχειρηματίες και οι έμποροι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να προσκομίσουν τις αποδείξεις πληρωμής των εν λόγων φόρων προκειμένου να τους επιστραφούν.

Η προθεσμία για την περίοδο του 2013 λήγει στις 15 Οκτωβρίου. Όπως γίνεται κατανοητό από την περιγραφή του προγράμματος, η πρωτοβουλία επιστροφής των φόρων και των τελών στους επιχειρηματίες δεν σημαίνει ότι θα εκλείψουν από τον "κορβανά" του κεντρικού κράτους ή της αυτόνομης κοινότητας της Μαδρίτης, αλλά ότι αντιθέτως θα "καλυφθούν" από τον Δήμο της Μαδρίτης, σε μία προσπάθεια ελάφρυνσης των επιχειρηματιών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρωτοβουλίας για τα τρία χρόνια που θα "τρέξει" (2013 - 2015) ανέρχεται σε 4.288.150,33 ευρώ.
Η παραπάνω πρωτοβουλία δείχνει τους τρόπους που μία πόλη η οποία προσπαθεί να αναδειχθεί όχι μόνο σε ισπανικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό "hub" επιχειρηματικότητας, μπορεί να συμβάλλει στην υποστήριξη των επιχειρηματιών και των προσπαθειών τους, ειδικά στην περίοδο οικονομικής κρίσης που βιώνει και η έτερη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου.

Κάθε σύγκριση τέτοιων πρωτοβουλιών με την Αθήνα, και ευρύτερα την Ελλάδα, όπου οι επιχειρηματίες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ή που αδυνατούν να εξοφλήσουν εγκαίρως τον ΦΠΑ, απειλούνται με κλείσιμο και διαγραφή φορολογικού μητρώου, είναι μάλλον ατυχής.

απο το  emea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου