Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ελλάδα αγνοεί την «ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση»


Picture 0 for Η Ελλάδα αγνοεί την «ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση»


IATTO Forum - Export Summit II: Πού θα στραφεί η ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας
της Άννης Καρολίδου
Ανύπαρκτη πρακτική είναι για την Ελλάδα η ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση μαθητευόμενων, παρότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι
αυτό που κάνει τη διαφορά στην ανάπτυξη μίας εταιρείας και παρά το γεγονός ότι η τάση στην αγορά εργασίας, είναι για εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες. 
Οι επιχειρήσεις της ΕΕ, δεν έχουν υιοθετήσει την πρακτική της κατάρτισης στο χώρο εργασίας, έτσι μόνο το 25% των επιχειρήσεων υλοποιούν τέτοια προγράμματα. Όμως ειδικά οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα, αλλά και προ της κρίσης, δεν έχουν επενδύσει στον τομέα της μάθησης και συγκεκριμένα της κατάρτισης νέου εργατικού δυναμικού, αφού για τη χώρα μας η Eurostat δεν έχει καν στοιχεία. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι πρώτη στον τομέα αυτό, έρχεται η Γερμανία με περίπου τα 62% να καταρτίζει μαθητευόμενους, ακολουθεί η Αυστρία με 46% και έπεται η Ολλανδία με 22,1%.
Μαθητευόμενους κυρίως καταρτίζουν (σε ποσοστό άνω του 40%) οι μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερα από 250 άτομα, ενώ σε μία μικρή επιχείρηση με ευρωπαϊκά στάνταρντς, μόνο το 20% εφαρμόζει προγράμματα κατάρτισης νέων. 
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, των μεγάλων δημογραφικών πιέσεων και της αυξημένης ανεργίας, η εκπαίδευση και η δια βίου κατάρτιση γίνονται όλο και σημαντικότερες για την εξασφάλιση απασχόλησης, τόνισε από το βήμα του IATTO Forum- Export Summit II, o Λουκάς Ζαχείλας, εμπειρογνώμονας του CEDEFOP, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης. 
Ο κ. Ζαχείλας αναφέρθηκε σε τρία σενάρια για την εξέλιξη της αγοράς εργασίας και, σύμφωνα με το βασικό σενάριο ( υπάρχει επίσης αισιόδοξο, όπως και απαισιόδοξο),  η απασχόληση στην Ευρώπη θα αυξηθεί έτσι που το 2025 προβλέπεται οι εργαζόμενοι να φθάσουν σχεδόν στα 244 εκατ. άτομα από τα περίπου 233 εκατομμύρια  που είναι σήμερα. Ωστόσο, μέχρι το 2017-2018, η απασχόληση θα έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Εάν επαληθευτεί το αισιόδοξο σενάριο, η απασχόληση θα πιάσει τα προ κρίσης επίπεδα μία διετία νωρίτερα, ενώ με το απαισιόξοδο, η σημερινή κατάσταση θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το 2025.
Σύμφωνα όμως με το βασικό σενάριο, τα 10 εκατομμύρια των επιπλέον εργαζομένων ( ως το 2025)  που θα μπούνε στην αγορά, θα πάνε εκεί που αναμένεται να υπάρξει ζήτηση σε νέες θέσεις εργασίας αλλά και στην αντικατάσταση όσων αποχωρούν και, ειδικότερα, στα τεχνικά και συναφή επαγγέλματα, ενώ δουλειές θα ανοίξουν για ελεύθερους επαγγελματίες και ζήτηση αυξημένη θα υπάρξει για ανωτέρους υπαλλήλους, διευθυντικά στελέχη αλλά, και ανειδίκευτους εργάτες . 
Αυτό που επίσης αναφέρθηκε είναι ότι η ζήτηση για επαγγέλματα που απαιτούν υψηλές δεξιότητες θα αυξηθεί από 40,5% το 2010 σε 44,1% το 2025.
Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, βοηθητικά για αύξηση της απασχόλησης, είναι εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί και τα οποία λειτουργούν σε πάσο για την εύρεση εργασίας στην ευρωπαϊκή αγορά. 

απο το voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου