Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέργειες κι όχι οργανική ανάπτυξη, επιλέγουν οι επιχειρήσεις

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που είχαν επεκταθεί στα Βαλκάνια με επενδύσεις μέσω θυγατρικών στα ...καλά χρόνια, βρέθηκαν εκτεθειμένες με μεγάλες υποχρεώσεις


Η αναπτυξιακή επιλογή των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι πλέον μία, μετά το σκληρό μάθημα που πήραν στα χρόνια της κρίσης: Συνέργειες και όχι οργανική ανάπτυξη.

Πριν το 2008 και στα χρόνια που η ελληνική οικονομία έτρεχε με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, το
αναπτυξιακό μοντέλο που κυριαρχούσε ήταν της οργανικής ανάπτυξης, με επενδύσεις, μέσω θυγατρικών, κυρίως στις χώρες των Βαλκανίων και της πρώην ανατολικής Ευρώπης. Το μοντέλο, υποστηριζόταν και χρηματοδοτούνταν από την εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό αλλά και από αυξήσεις κεφαλαίου.

Το 2007 εκδηλώθηκαν στην Αμερική τα πρώτα σημάδια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αυτής που έμελε στη συνέχεια να καταστεί διεθνής με τεράστιες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα. Τότε, στη χώρα μας, οι υπεύθυνοι διαχειριστές της οικονομίας επέμεναν να ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν κινδύνευε από κάποια μεταδοτική τοξικότητα. Βεβαίως οι εξελίξεις τους διέψευσαν κατά τον πλέον δραματικό τρόπο.

Η κρίση έφερε στην επιφάνεια το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, ο τραπεζικός τομέας δέχθηκε πολύ μεγάλο πλήγμα και οι επιχειρήσεις, αυτές που είχαν ξανοιχτεί στα ...καλά χρόνια, βρέθηκαν εκτεθειμένες με μεγάλες υποχρεώσεις. Κι αυτό γιατί η κρίση στον ευρωπαϊκό χάρτη, δεν περιορίσθηκε στην Ελλάδα. Έριξε πίσω την ευρωπαϊκή οικονομία και κατάφερε μεγάλα πλήγματα στις οικονομίες των χωρών που οι ελληνικές επιχειρήσεις επένδυαν συστηματικά, δηλαδή στα Βαλκάνια.

Σήμερα, μετά από μία πολύ δύσκολη τετραετία, οι αναπτυξιακές επιλογές όσων άντεξαν και δεν υπέκυψαν, είναι τελείως διαφορετικές.


Οι εταιρείες μένουν μακρυά από τις επενδύσεις που απαιτούν μεγάλες τοποθετήσεις σε πάγια (άλλωστε οι τράπεζες δεν δανείζουν και το κόστος χρήματος είναι πολύ υψηλό), μεγάλα λειτουργικά. Στρέφονται στη διεύρυνση αντικειμένου, με μικρά οικονομικά ανοίγματα και στις συνέργειες, συνεργαζόμενες είτε με εταιρείες ελληνικές, είτε με επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Η κρίση, έδωσε ένα πολύ μεγάλο και ...ακριβό μάθημα σε όσους μπόρεσαν να κρατηθούν στον αφρό, αντιμετωπίζοντας ακόμη πολύ δύσκολες συνθήκες σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, που ενδέχεται να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στον ταραγμένο χώρο της Μέσης Ανατολής ( Συρία και ευρύτερη περιοχή) και της βόρειας Αφρικής.

απο το  voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου