Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιός είναι ο Γ. Λίτσος που ‘’τρέχει’’ τη μεγάλη τουριστική επένδυση των 726 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική

Ο κ. Γιώργος Λίτσος έχει επιλέξει μέχρι σήμερα να διατηρεί χαμηλό προφίλ στο εγχώριο κατασκευαστικό γίγνεσθαι.

 Από χθές όμως, το όνομα του ομίλου που ίδρυσε ο ίδιος το 1988, έχει αρχίσει να ακούγεται ευρέως αφού η Litsos Group είναι η μία από τις εταιρείες που ‘’τρέχουν’’ τη μεγάλη τουριστική επένδυση των 726 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική που
ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκης για την ένταξή της στις διατάξεις περί ταχείας αδειοδότησης (fast track).

Η επένδυση, η οποία θα πρέπει να λάβει και το ‘’πράσινο φώς’’ από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων,  σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα πενταετίας, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην πλήρη ανάπτυξή της μπορεί δυνητικά να ανέλθει στα 911 εκατ. ευρώ.
Πίσω από την επένδυση της “Πραβίτα Αναπτυξιακή & Συμμετοχών”, η οποία θα αναπτύξει επενδυτικά το κτήμα Πραβίτα βρίσκεται εκτός από τον ελληνικό όμιλο, ο κορεάτικος όμιλος Han Chang Corporation αλλά και άλλα ξένα funds. Μάλιστα, η χρηματοδότηση για την επένδυση θα προέλθει κυρίως από κορεατικά κεφάλαια.

O Γιώργος Λίτσος, από το Αργος Ορεστικό της Καστοριάς, δηλώνει αρχιτέκτονας- επιχειρηματίας, ωστόσο ξεκίνησε με άλλη κατεύθυνση για… δάσκαλος, αφού πήρε το δίπλωμα της παιδαγωγικής Ακαδημίας το 1983 και ακολούθησε το 1988 το πτυχίο του αρχιτέκτονα μηχανικού. Αρχικά εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που φιλοξένησε τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας, ενώ το 2002 εγκαταστάθηκε μόνιμα πλέον στην Αθήνα, όπου και πραγμάτωσε στην οριστική του μορφή τα επιχειρηματικά του σχέδια με την ολοκλήρωση της ίδρυσης και λειτουργίας του ομίλου Litsos Group.

Τώρα, ο όμιλος Litsos Group, ο οποίος έχει υλοποιήσει ουκ ολίγα έργα εντός και εκτός Ελλάδος στον κλάδο των ακινήτων,  ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα μέσω του project- μαμούθ της Χαλκιδικής. Για το εν λόγω έργο, το διοικητικό συμβούλιο του «Invest in Greece» πρότεινε να χαρακτηριστεί ως «στρατηγική επένδυση» και να ενταχθεί σε καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track). Οι σχετικές αποφάσεις μάλιστα αναμένεται να ληφθούν εντός του Οκτωβρίου από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

Το έργο

Ειδικότερα, η Pravita Αναπτυξιακή & Συμμετοχών Α.Ε. θα αναπτύξει επενδυτικά το «Κτήμα Πραβίτα» το οποίο βρίσκεται στην Χαλκιδική, στην περιοχή Ταξιάρχη του Δήμου Πολυγύρου και καταλαμβάνει έκταση 12.673 στρεμμάτων.

Το επενδυτικό σχέδιο του Pravita  Estate περιλαμβάνει 4 γήπεδα γκολφ, 3 ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο υγείας, αποκατάστασης και θεραπείας, προπονητικό αθλητικό κέντρο, καθώς και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού.

Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία του PRAVITA ESTATE που θα ενταχθεί στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης ανέρχεται σε 726,4 εκατ. ευρώ περίπου και σύμφωνα με το επενδυτικό χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε χρονικό διάστημα 5 ετών. Η κατασκευή του, σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που κατατέθηκε στο Invest in Greece, θα δημιουργήσει τουλάχιστον 1.343 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο πλήρους λειτουργίας του έργου καθώς και σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο αλλά και σε επιχειρήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού που θα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την επένδυση.

…και η ιστορία του

Oι ιδιοκτήτες της έκτασης των 12.673 στρεμμάτων (η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια είναι η κ. Μ. Μπίθα) είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν, από το 2009, να αξιοποιήσουν τουριστικά το ακίνητο της Χαλκιδικής, οι προσπάθειες τους όμως είχαν πέσει στο κενό, αφού το τότε επενδυτικό σχήμα αποδείχθηκε εντελώς …λάθος.

Οσοι θυμούνται τον Αραβα Oday Al Shammari, ο οποίος είχε γίνει γνωστός στη χώρα μας λόγω του ενδιαφέροντός του για τον ΠΑΟΚ, θα θυμούνται επίσης ότι ο ίδιος είχε εμπλακεί, ως χρηματοδότης, και στην επένδυση της Πραβίτα προκειμένου να τη χρηματοδοτήσει, ενώ οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους θα παραχωρούσαν τα ακίνητά τους έναντι τιμήματος που θα ελάμβαναν σε δεύτερη φάση.

Το έργο είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, το 2011, στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ωστόσο δεν εγκρίθηκε τότε ως στρατηγική επένδυση, λόγω ελλείψεων στο φάκελο από πλευράς του Αραβα επιχειρηματία. Οι ιδιοκτήτες αναζήτησαν και βρήκαν νέους χρηματοδότες κι έτσι το σημερινό επενδυτικό σχήμα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το τότε- εξ’ ού και η θετική πλέον εισήγηση του Invest in Greece.

Πηγή:  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου