Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μετά τις 3E, ΦΑΓΕ και S&B Ορυκτά, αποχωρεί και η Βιοχάλκο με τις 7 εισηγμένες από την Ελλάδα!

Εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη είναι η αποχώρηση από την Ελλάδα ενός ακόμη μεγάλου βιομηχανικού ομίλου – του μεγαλύτερου της χώρας – της Βιοχάλκο, που μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο για καλύτερη πρόσβαση στις αγορές και γενικώς για όλα τα οφέλη που η εν λόγω κίνηση θα φέρει.
Μετά τις Coca Cola HBC, τη ΦΑΓΕ και την S&B Ορυκτά λοιπόν, η Βιοχάλκο με τις εφτά θυγατρικές εισηγμένες στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου και τις περίπου 70 θυγατρικές εταιρείες, μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό! 
Πρόκειται για ένα…
σκαμπίλι σ’ όλη την εγχώρια επιχειρηματικότητα και κυρίως σκαμπίλι σε όλους όσους λιβανίζουν τα επιτυχημένα projects, τα success story και τον… καταιγισμό των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.
Ο όμιλος Βιοχάλκο έχει ιστορία περίπου 100 ετών με τεράστια παρουσία στο χώρο των μετάλλων και όχι μόνο στη χώρα μας, με τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα σε δεκάδες χώρες.
Η μετοχή της μητρικής θα εισαχθεί στο Euronext των Βρυξελλών, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί πιο μοντέλο θα εφαρμοστεί, αν θα συνεχίσει σε… διπλό ταμπλό με συνέχιση της παρουσίας της και στο Χ.Α. και χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις εφτά εισηγμένες θυγατρικές…
Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Βιοχάλκο θα απορροφηθεί από τη θυγατρική της Viohalco SΑ, εταιρεία συμμετοχών που εδρεύει στο Βέλγιο. Κατόπιν το νέο σχήμα που θα διαμορφωθεί θα απορροφήσει την Cofidin (Compagnie Financière et de Développement Industriel), εταιρεία συμμετοχών της οικογένειας Στασινόπουλου. Να σημειωθεί ότι τώρα η εταιρεία Cofidin κατέχει ποσοστό 13,3% στη Βιοχάλκο, ενώ μετά τη συγχώνευση, θα ενισχυθεί το ποσοστό της οικογένειας Στασινόπουλου στη νέα… διεθνή… Viohalco.

Δαιδαλώδης όμιλος με μεγάλη ιστορία

Εκτός από τη Βιοχάλκο, που είναι η ναυαρχίδα και έχει εισαχθεί στο Χ.Α. από το μακρινό… 1947, υπάρχουν οι επίσης εισηγμένες και με μεγάλη αποτίμηση και επιρροή εταιρείες όπως Σωλ. Κορίνθου (στον FTSE 25 εδώ και πολλούς μήνες), Σιδενόρ, Χαλκόρ και Ελληνικά Καλώδια (στον Mid Cap) και οι ΕΛΒΑΛ και ΕΤΕΜ στις χαμηλότερες αποτιμήσεις!
Παράλληλα, ο όμιλος έχει ισχυρή συμμετοχή στην επίσης εισηγμένη Σιδηρεμπορική Μακεδονίας (ΣΙΔΜΑ), ενώ ελέγχει περί τις 40 επιπλέον εταιρείες στον ευρύτερο κλάδο επεξεργασίας-εμπορίας μετάλλων. Επίσης, διαθέτει πλήθος θυγατρικών είτε εξ ολοκλήρου είτε μέσω συμμετοχών σε δεκάδες εταιρείες του κλάδου στο εξωτερικό και σε χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελβετία, Γερμανία κ.α.

Στόχος η καλύτερη πρόσβαση στα διεθνή κεφάλαια


Σε μια συγκυρία λοιπόν που πολυδιαφημίζεται η στροφή στην… ανάπτυξη, το πρωτογενές πλεόνασμα και γενικώς η βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας με τα πολλαπλά road show στο εξωτερικό, η αποχώρηση (της έδρας) του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου, είναι κάκιστη είδηση.
Φυσικά, δεν θα αποχωρήσουν τα εργοστάσια και η βιομηχανική παραγωγή αλλά θα γίνει αλλαγή της έδρας, με στόχο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου, να υπάρξει ευκολότερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στόχος είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής του ομίλου, η αμεσότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και η δημιουργία βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών του εταιριών. Παράλληλα, θα μετακινηθεί το κέντρο λήψης αποφάσεων, στρατηγικού σχεδιασμού και χρηματοοικονομικής διοίκησης!

Οι επιπτώσεις στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση όλων των μετοχών του ομίλου

Παρ’ ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πιο μοντέλο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση της Βιοχάλκο και των εφτά εισηγμένων θυγατρικών της, οι μετοχές του ομίλου – με πρώτη τη μητρική – πιέζονται σημαντικά σήμερα στο ταμπλό. Θυμίζουμε ότι η Coca Cola HBC επέλεξε τη λύση της διπλής εισαγωγής με το Λονδίνο, η ΦΑΓΕ έτσι κι αλλιώς δεν ήταν εισηγμένη στο Χ.Α., ενώ η S&B Ορυκτά αποχώρησε από το Χ.Α. πριν λίγους μήνες μέσω δημόσιας πρότασης.
Οι μετοχές του ομίλου Στασινόπουλου σήμερα πιέστηκαν σημαντικά με τη μητρική να φτάνει έως και -10,45%, ενώ οι υπόλοιπες έφτασαν να χάνουν έως και -8,70% (Σιδενόρ).

Βεβαίως, προς το φινάλε απορροφήθηκαν μερικώς οι πιέσεις, παρ' ότι σχεδόν όλες οι μετοχές έκλεισαν πτωτικά. Η Βιοχάλκο έκλεισε με πτώση -7,62%, η Σωλ. Κορίνθου έκλεισε στο -1,44%, η ΕΤΕΜ -4,05%, η Χαλκόρ -2,49%, τα Ελλ. Καλώδια -3,80%, ενώ η Ελβάλ παρ' ότι έχανε άνω του -4% έκλεισε χωρίς διακύμανση.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό λοιπόν ότι η αγορά κάνει αρνητική «ανάγνωση» στις ανωτέρω εξελίξεις, καθώς είναι εύλογη η ανησυχία των επενδυτών σε σχέση με το πώς θα διαμορφωθούν οι συμμετοχές τους στις μετοχές που έχουν παρουσία.

Απόστολος Σκουμπούρης
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου