Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Δυο είναι οι προφανείς αιτίες που η Ινδονησία ανέκαμψε και η Ελλάδα δεν μπορεί

Στο συμπέρασμα πως ευρώ και τρόικα είναι οι βασικοί παράγοντες που εμποδίζουν την Ελλάδα να ανακάμψει, καταλήγει σε ανάλυσή του με τίτλο «Ασιατική κρίση έναντι κρίσης του ευρώ» που δημοσιεύεται στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.


Όπως σημειώνει ο γνωστός οικονομολόγος, μπορεί η ασιατική κρίση το 1997-1998 να ήταν μια από τις χειρότερες παγκόσμιες κρίσεις που απέδειξε πως ακόμα και οι σύγχρονες κοινωνίες μπορούν να βιώσουν οικονομικό κραχ, ωστόσο η βαθιά και παρατεταμένη κρίση χρέους στην
ευρωζώνη την έκανε να μοιάζει ασήμαντη.

Ωστόσο, η ιστορία μας έχει δείξει πως οι οικονομίες ανακάμπτουν ακόμα και από τις πιο δριμείες κρίσεις. “Αν αυτό ισχύει, τότε γιατί χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία δεν καταφέρνουν να ανακάμψουν;”, αναρωτιέται ο Krugman επιχειρώντας να δώσει μέσω ανάλυσης την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Συγκρίνοντας την κρίση στην Ινδονησία το 1997 με την τρέχουσα κρίση χρέους στην Ελλάδα που έκανε την εμφάνισή της το 2007, ο οικονομολόγος παρατηρεί πως στην αρχή της κρίσης τα επίπεδα ΑΕΠ της Ινδονησίας ήταν πολύ χειρότερα από αυτά της Ελλάδας. Στην Ελλάδα όμως το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε μετά την παρέμβαση της τρόικας.

Αυτό που αξίζει να θυμηθεί κανείς, σύμφωνα με τον Krugman, είναι πως όλα αυτά που λέγονται για τους λόγους που δεν μπορεί να ανακάμψει η Ελλάδα, διαρθρωτικά προβλήματα, διαφθορά, αδύναμη ηγεσία κλπ, λέγονταν και για την Ινδονησία.
Η τελευταία όμως ανέκαμψε, η Ελλάδα γιατί όχι; 

Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο, δύο είναι οι προφανείς λόγοι:

Πρώτον, η Ινδονησία διέθετε ένα νόμισμα το οποίο μπορούσε να υποτιμήσει, γεγονός που έπραξε, προέβη σε μαζική υποτίμηση του νομίσματός της ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση των εξαγωγών και ενίσχυση της ανάπτυξης.
 Δεύτερον, ενώ στην αρχή το ΔΝΤ πίεζε για αυστηρή λιτότητα στην Ασία, μετά έκανε πίσω. Αυτή τη φορά όμως η τρόικα είναι αμείλικτη και δείχνει να μην έχει διδαχθεί από την εμπειρία.

απο το  capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου