Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

«Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

«Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη»



Η "διάσωση" της Ελλάδας έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίου...
 
Όπως μεταδίδει η
Deutsche Welle, το «ελληνικό πρόβλημα» φαίνεται να αναδεικνύεται σε πρόβλημα και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Από την πλευρά του το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που βρίσκεται αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις, επενδύει στην παραδοχή Σόιμπλε για την αναγκαιότητα ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, που θα σήμαινε επιπρόσθετο κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους.


Σρέντερ: Η Μέρκελ ετοιμάζεται για ένα ακόμη μεγάλο ψέμα

Σε προεκλογική εμφάνιση στην πόλη Ντέτμολντ στο πλευρό του υποψήφιου Πεερ Στάινμπρουκ, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κατηγόρησε την Μέρκελ ότι δεν είπε την αλήθεια για το πραγματικό κόστος της κρίσης, ότι ετοιμάζεται για ένα ακόμη μεγάλο ψέμα και απαίτησε σαφήνεια για το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος.

«Με συγκάλυψη και απόκρυψη δεν κερδίζει κανείς την εμπιστοσύνη του λαού, παρά μόνο με σαφήνεια» είπε σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι τελικά η «άτρωτη» καγκελάριος έχει «αχίλλειο πτέρνα», την στρατηγική επίλυσης της κρίσης που είναι λανθασμένη και τελικά επιζήμια για τους Γερμανούς.


Εσύ άνοιξες την πόρτα στην Ελλάδα!

Απάντηση στον Σρέντερ έδωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατικών, Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος τού θύμισε ότι «η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης επί δικής του καγκελαρίας παρά το ότι δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια ένταξης».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με αυτήν την άποψη συντάσσονται και οι Πράσινοι, ενώ η Αριστερά ζητεί να διεξαχθεί συζήτηση τη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από τη διάλυσή της για τις εκλογές.

«Η Βουλή θα πρέπει να δώσει τέλος σε αυτές τις μέρες χάους και να συζητήσει σε ειδική συνεδρίαση για την Ελλάδα» είπε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ζάρα Βάγκενκνεχτ.


«Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ»

Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος τάχθηκε ενάντια στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. «Τα υπερβολικά δεν μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίσει με νέα χρέη» δήλωσε στην εφημερίδα Nordwest Zeitung.

Ο κομματικός φίλος της Μέρκελ επικρίνει την πολιτική της στρατηγική έναντι της Ελλάδας σημειώνοντας ότι με τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας ουσιαστικά «αγοράζουμε περισσότερο χρόνο χωρίς να επιλύουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους».

Ο Μπόσμπαχ επιμένει ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. «Η χώρα δεν διαθέτει οικονομική δύναμη και δεν είναι διεθνώς ανταγωνιστική για να μπορέσει με τις δικές της δυνάμεις να βγει στις αγορές» υποστηρίζει.

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Φρανκ Σέφλερ από τους Φιλελευθέρους.
 Στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή όλα τα επόμενα πακέτα διάσωσης. «Το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήταν από την αρχή ένα απατηλό δημιούργημα.
Οι σωτήρες έκαναν συνεχώς λογιστικές κατασκευές, τα φορολογικά έσοδα και η οικονομική ανάπτυξη δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και επιπλέον τα ποσά που υπολογίζονταν από τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν παράλογα» ανέφερε ο Σέφλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου