Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Σάλκε:Ομάδα με 120.000 μέλη και 78 εκ. μπάτζετ


Ξεχωριστό και άξιο ανάλυσης είναι το μοντέλο λειτουργίας της Σάλκε. Ο γερμανικός σύλλογος δεν έχει ιδιοκτήτη και όμως είναι πολύ ισχυρός οικονομικό, καταφέρνει να καλύπτει ένα μπάτζετ αξίας 78 εκ. ευρώ.

Που στηρίζεται;

Στη δύναμη που απορρέει από τη λαϊκή βάση των 120.000 μελών, που πληρώνουν μία
συμβολική ετήσια συνδρομή, 50 ευρώ και ψηφίζουν κάθε τρία χρόνια δ.σ. και τον επικεφαλής του.
Οι ουσιαστικές αποφάσεις για την ομάδα, πάντως, δεν αναλαμβάνονται από το εκλεγέν συμβούλιο, αλλά από τεχνοκράτες μάνατζερ, που κάνουν συμβόλαια με το σύλλογο και εξειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς.

Φυσικά, μόνο οι συνδρομές των μελών δεν φθάνουν για τα τεράστια ποσά που χρειάζονται, γι' αυτό και οι ίδιοι αναλαμβάνουν δράση. Η Σάλκε έχει τεράστιες χορηγίες όπως η Gazprom που δίνουν αμύθητα ποσά.

Ο γερμανικός σύλλογος μετείχε πέντε φορές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και κυνηγάει, κόντρα στον ΠΑΟΚ μία έκτη. Ο Ντράξλερ είναι προϊόν του και προσπαθεί να παράγει ποδοσφαιριστές.

Κοντολογίς το μοντέλο λειτουργίας του γερμανικού συλλόγου δείχνει στον ΠΑΟΚ τι θα μπορούσε να κάνει επί των ημερών του Θόδωρου Ζαγοράκη στην ηγεσία του συλλόγου.

Στην πράξη φάνηκε,όμως, ότι ο ΠΑΟΚ, ως σύλλογος, δεν ήταν πραγματικά έτοιμος να μετατραπεί σε μία εταιρία λαϊκής βάσης, με αποτέλεσμα να γυρίσει στο παραδοσιακό μοντέλο του μεγαλοεπενδυτή και να δώσει το ερέθισμα στον Ιβάν Σαββίδη να κρατήσει αυτός τις τύχες του ΠΑΟΚ στα χέρια του

απο το http://kafeneio-gr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου