Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Τα αμερικανικά hedge funds ελέγχουν τις ελληνικές τράπεζες


Τα hedge funds ελέγχουν τις ελληνικές τράπεζες στην κυριολεξία μέσω των warrants.
Τα warrants ως ένα παράγωγο προϊόν ήταν αναμενόμενο ότι θα προσέλκυε κυρίως αμερικανικά funds τα οποία είναι εξοικειωμένα.

Έτσι λοιπόν κυρίως η Πειραιώς και ακολούθως και η
Alpha bank έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον αμερικανικών hedge funds και ειδικά στην Πειραιώς 5 hedge funds ελέγχουν το 25% της τράπεζας αν ασκήσουν πλήρως τα warrants.

Στην Alpha bank η Citigroup εμφανίζεται ως κάτοχος του 5,5% της τράπεζας αν ασκούσε πλήρως τα warrants ωστόσο η συμμετοχή της Citigroup είναι για λογαριασμό hedge funds.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι αναδυόμενη και η οικονομία ακόμη δεν έχει ξεφύγει από την σφαίρα επιρροής της χρεοκοπίας.
Ως εκ τούτου μόνο hedge funds θα μπορούσαν να προσελκύσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Είναι θετικό το γεγονός ότι από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως έχουν επενδύσει σε Πειραιώς και Alpha εξέλιξη που μπορεί να πυροδοτήσει εντυπωσιακές επενδυτικές και όχι μόνο κινήσεις στο μέλλον.
Ωστόσο η παρουσία των hedge funds ενέχει και ρίσκα καθώς δεν είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές και ως εκ τούτου αν επιτύχουν τις υπεραποδόσεις που έχουν θέσει ως στόχο κάλλιστα μπορούν να αποχωρήσουν.

Το 25% της Πειραιώς δυνητικά ελέγχουν 5 αμερικανικά hedge funds
Συνολικά 5 αμερικανικά hedge funds το Baupost Gorup, το York Capital Management, το Wellington Capital Management, το Stratford Capital και ένα hedge funds που διαθέτει 24 δισεκ. Δολάρια κατέχουν δικαιώματα ψήφου και warrants στην τράπεζα Πειραιώς.
Αν ασκήσουν πλήρως τα warrants αυτά τα 5 αμερικανικά  hedge funds θα ελέγχουν το 25% της τράπεζας Πειραιώς.
Ήδη το Baupost ανακοίνωσε ότι αν ασκούσε πλήρως τα warrants θα μπορούσε να ελέγχει το 6,06% της τράπεζας Πειραιώς.
Το The Baupost Group, L.L.C από 23 Ιουλίου  κατέχει (έμμεσα) 523.580 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, μετοχές (0,01% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Πειραιώς) και τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (Warrants), οι οποίοι, εφόσον ασκηθούν πλήρως, αντιστοιχούν σε 306.985.407 δικαιώματα ψήφου (6,05% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης).
Συνεπώς, τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές και Warrants, εφόσον αυτά ασκηθούν πλήρως, ανέρχονται συνολικά σε 307.508.987 ή σε ποσοστό 6,06% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Πειραιώς.
Το York Capital Management με 18,1 δισεκ. δολ υπό διαχείριση κεφάλαια αν ασκούσε πλήρως τα warrants της Πειραιώς που κατέχει θα ήλεγχε το 5,4% της τράπεζας Πειραιώς.
Το Wellington Capital Management με 38,4 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια κατέχει αν ασκούσε πλήρως τα warrants περίπου 5% της τράπεζας Πειραιώς.
Το Stratford Capital με 5 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση αν ασκούσε πλήρως τα warrants θα ήλεγχε το 4% της τράπεζας Πειραιώς.
Επίσης πολύ γνωστό hedge  funds ίσως από τα γνωστότερα στην Ελλάδα για την έντονη κερδοσκοπική του δραστηριότητα που διαχειρίζεται 24 δισεκ. δολάρια και πρωταγωνίστησε στην μεγάλη κερδοσκοπία των CDS κατέχει επίσης το 4,5% της Πειραιώς αν ασκούσε πλήρως τα warrants που κατέχει.
Συνολικά 5 αμερικανικά hedge funds κατέχουν περίπου το 25% του δυνητικού μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς αν ασκούσαν όλα τα warrants.
Η εξέλιξη αυτή από την μια πλευρά δημιουργεί ή θα δημιουργήσει μια ιδιαίτερη δυναμική, όταν και αν πρωταγωνιστήσουν οι μετοχές των τραπεζών τα hedge funds θα μπορούσαν να αποκομίσουν τεράστιες υπεραξίες ενώ από την άλλη συνήθως είναι short term επενδυτές δηλαδή βραχυχρόνιοι επενδυτές που όταν επιτύχουν τους επενδυτικούς τους στόχους αποχωρούν από τα assets που έχουν επενδύσει.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τα πακέτα των 18 εκατ warrants στην Πειραιώς

Στις 26 και 29 Ιουλίου η J P Morgan πραγματοποίησε 18 εκατ μετοχές υπό την μορφή πακέτων στα warrants της Πειραιώς.
Πίσω από την J P Morgan βρίσκονταν η Baupost Group και York Capital

Η Citigroup με 5,5% στην Alpha bank
Προς τα μέσα Ιουλίου η Citigroup ήταν υπερκινητική στην Alpha bank πραγματοποιώντας πακέτα μετοχών ειδικά στα warrants και στην μετοχή.
Να σημειωθεί ότι η Citigroup κατέχει πλέον το 0,7% της Alpha ή 76 εκατ μετοχές από 74.969.497 μετοχές που κατείχε η Citigroup Global Markets και παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών, οι οποίοι, εφόσον ασκηθούν πλήρως, αντιστοιχούν σε 523.606.755 δικαιώματα ψήφου (4,79% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου).
Συνεπώς, τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές και warrants, εφόσον αυτά ασκηθούν πλήρως, ανέρχονται συνολικά σε 598.576.253 ή σε ποσοστό 5,48% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου