Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ο Άνχελ Γκουρία για το σημαντικότερο πρόβλημα του κόσμου

Στις 18 και 19 Ιουλίου στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση των Υπουργών Εργασίας και Απασχόλησης, καθώς και των Υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20), όπου ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και
Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ)  παρουσίασαν τα ενημερωμένα στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας αυτών των χωρών.
Την παραμονή της συνάντησης ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασαν τη μελέτη «Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς εργασίας και οι βασικές προκλήσεις στις χώρες της Ομάδας των 20».

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας τον τελευταίο χρόνο έχει
επιδεινωθεί δραματικά:
 στις μισές χώρες της Ομάδας των 20 αυξήθηκε η ανεργία. 93 εκατομμύρια άνθρωποι στην G20 δεν έχουν εργασία, και μόλις σε τέσσερις χώρες της Ομάδας (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Κορέα) η ανεργία δεν υπερβαίνει το 5%, σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΟΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία σημείωσε στην ομιλία του:
Επί έξι χρόνια ζούμε σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης, η οποία ακολούθησε μία περίοδο μακρόχρονης ανάπτυξης. Το θέμα επιδεινώνεται από το γεγονός, ότι μέσα σε έξι χρόνια ο κόσμος πέρασε ήδη δύο υφέσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα της απασχόλησης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ο κύριος Γκουρία σε συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» δήλωσε, ότι εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στη συνάντηση των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών της Ομάδας των 20 στη Μόσχα:
Σήμερα, το θέμα της απασχόλησης αποτελεί το σημαντικότερο για ολόκληρο τον κόσμο. Οι Υπουργοί Οικονομικών, εκπονώντας την οικονομική πολιτική των χωρών τους, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, πώς αυτή θα επηρεάσει την απασχόληση του πληθυσμού.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι υπήρξε αυτή η πρωτοβουλία – να καθίσουν τους Υπουργούς Οικονομικών και τους Υπουργούς Εργασίας και Απασχόλησης σε ένα τραπέζι. Αυτό θα επιτρέψει την εξασφάλιση καλύτερων αποτελεσμάτων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά έχουν ειπωθεί για το πετυχημένο, σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη, πείραμα των χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής για την υπέρβαση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο Άνχελ Γκουρία πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να εξετάζονται τόσο τα αρνητικά, όσο και τα θετικά σενάρια ανάπτυξης της κατάστασης στην αγορά εργασίας:
Υπάρχουν παραδείγματα επιτυχούς επίλυσης του προβλήματος της απασχόλησης, υπάρχουν παραδείγματα πώς σε αυτό το μέτωπο υπήρξαν μεγάλες απώλειες. Εμείς αναπτύξαμε για παρουσίαση στην κρίση της G20 όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης της κατάστασης στον τομέα της απασχόλησης. Σε αυτό έγκειται η αξία της συνάντησης της Μόσχας: δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής τόσο παραδειγμάτων επιτυχούς επίτευξης του στόχου στον τομέα της απασχόλησης, όσο και φρικτών ιστοριών από την πρακτική.

Ο ΟΟΣΑ επέλεξε το σύνθημα «Μία καλύτερη πολιτική για μία καλύτερη ζωή». 

Μπορούμε άραγε να περιμένουμε, ότι αυτό το σύνθημα θα ενσαρκωθεί σε κάποιες συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες μπορεί να ληφθούν στη σύνοδο κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους;
Φυσικά, ναι. – ανέφερε ο Άνχελ Γκουρία στη Φωνή της Ρωσίας. – Αυτή είναι η πρόθεσή μας: να μεταδώσουμε στους ηγέτες των G20 το μήνυμά μας, ώστε αυτοί να του δώσουν την ευλογία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου