Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Χαμηλώνει ο πήχυς των προστίμων, με σκοπό την είσπραξή τους...


Σημαντική μείωση, ακόμα και αναδρομικά, των προστίμων που έχουν επιβληθεί για τυπικές αλλά και ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα,
Θεσπίζονται εύλογα πρόστιμα για
τυπικές φορολογικές παραβάσεις, όπως είναι η μη υποβολή δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα.

Σε περιπτώσεις τυπικών παραβάσεων τα πρόστιμα είναι 100 ευρώ για τους φορολογούμενους που δεν τηρούν βιβλία, 1000 ευρώ για όσους υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία και 2.500 ευρώ ανά παράβαση για όσους είναι υποχρεωμένοι να τηρούν πλήρη λογιστικά βιβλία.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός 5 ετών τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

Τα πρόστιμα για παραβάσεις φοροδιαφυγής διαμορφώνονται ως εξής:


Η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου αξίας άνω των 5.000 ευρώ τιμωρείται με πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας της συναλλαγής.

 Σε περίπτωση έκδοσης πλαστού φορολογικού στοιχείου το πρόστιμο ανέρχεται στο 100% της αξίας του.

Στις περιπτώσεις εικονικών φορολογικών στοιχείων το πρόστιμο ανέρχεται στο 50% της αξίας του.

Στις περιπτώσεις που η εικονικότητα αποδίδεται στο πρόσωπο του έκδοτη, επιβάλλεται στο λήπτη πρόστιμο ίσο με το 25% της αξίας του φορολογικού στοιχείου.

Στις περιπτώσεις όπου μέσω εικονικού φορολογικού στοιχείου ο φορολογούμενος έλαβε επιστροφή ΦΠΑ ή γλίτωσε την καταβολή ΦΠΑ το πρόστιμο ανέρχεται στο 50% του φόρου που καρπώθηκε παρανόμως.

 Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι φορολογούμενοι που ήδη έχουν ανοιχτές υποθέσεις φοροδιαφυγής και προστίμων μπορούν να υπαχθούν στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς με αίτησή τους στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

 Υπενθυμίζεται, δε, ότι με βάση το υφιστάμενο ποινολόγιο της εφορίας, τα παραπάνω ποσοστά βάσει των οποίων επιβάλλονται τα πρόστιμα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις διπλάσια.

Επίσης, αν δεν καταβληθεί φόρος μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του τότε επιβάλλεται και πρόστιμο 10% του φόρου.

 Αν δεν καταβληθεί μέσα σε ένα έτος το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20% και αν περάσουν δυο έτη ανεβαίνει στο 30%.

Στις περιπτώσεις μη καταβολής εμπρόθεσμα παρακρατηθέντος φόρου το πρόστιμο ανέρχεται στο 100% του φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου