Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

“Σύγκρουση” Β.Σόιμπλε – Τζακ Λιού


Σε πεδίο “σύγκρουσης” γιγάντων μετατρέπεται η Αθήνα με αφορμή ποιά πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθεί γενικά στην Ευρώπη για την έξοδο από την κρίση που ταλανίζει κυρίως τον νότο της Γηραιάς Ηπείρου αλλά με σαφείς αρνητικές επιδράσεις και στις χώρες του βορρά.

Πρωταγωνιστές της σύγκρουσης είναι η
Γερμανία και οι Η.Π.Α. που έχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη.

Λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα – την “πρωτεύουσα” της κρίσης – ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι μπορεί να κάνει για να κινηθεί και πάλι η μηχανή της ανάπτυξης. Ο κόσμος χρειάζεται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας». Επίσης, δήλωσε ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του προς αυτή την κατεύθυνηση και σημείωσε ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα.

Αντίθετα, ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που βρέθηκε χθες στην Αθήνα, μίλησε για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να “παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι πολύ επικίνδυνο και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ που σήμερα απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους που είναι και ο σίγουρος τρόπος αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους, θα δημιουργούσε μεγάλη ανασφάλεια στην ευρωζώνη, δήλωσε η κα Μέρκελ, κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη της.
Αναφερόμενη στην γενικότερη κρίση χρέους, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ότι  πρέπει να γίνουν ακόμη σημαντικά βήματα.

απο το  bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου