Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Τι να προσέξετε στην ηλεκτρονική συμπλήρωση του Ε9

Νέος γύρος ταλαιπωρίας ξεκινά, εν μέσω θέρους, για 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Το υπουργείο Οικονομικών τούς καλεί να δώσουν πρόσθετα στοιχεία για τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια που κατέχουν, μέσω ενός νέου εντύπου Ε9, το οποίο πρέπει να υποβάλουν όλοι ηλεκτρονικά έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Καλεί επίσης όσους
νομιμοποίησαν το 2012 αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες παρεμβάσεις σε νόμιμα κτίσματα να δηλώσουν ξανά τα ακίνητα αυτά στο Ε9 του 2013, αναγράφοντας τις πραγματικές τους επιφάνειες και όχι μόνο τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στα συμβόλαια ή στις άδειες οικοδομής.

Σημειωτέον ότι αυτό δεν ισχύει για το έντυπο Ε1, όπου τα ακίνητα γράφονται με τα αρχικά τετραγωνικά.

Στόχος του υπουργείου είναι να εμπλουτίσει με νέα πληροφοριακά δεδομένα το ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο» που έχει δημιουργήσει με βάση τα στοιχεία των εντύπων Ε9 των προηγούμενων ετών (2005-2012), ώστε να καταστεί δυνατή η επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το επόμενο έτος.

Η διαδικτυακή εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 του 2013 από τα φυσικά πρόσωπα τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία. Μέσω αυτής, το υπουργείο ζητά από κάθε μισθωτό, συνταξιούχο, αυτοαπασχολούμενο, αγρότη και εισοδηματία να «επικαιροποιήσει» τα δηλωθέντα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία του, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του «περιουσιολογίου», την οποία έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πρόσθετες πληροφορίες για ήδη δηλωθέντα ακίνητα

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών καλεί κάθε φορολογούμενο να εισέλθει στην διαδικτυακή εφαρμογή του «περιουσιολογίου», μέσω των ιστοσελίδων www.gsis.gr και www.taxisnet.gr, και να δηλώσει στο νέο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 του έτους 2013 πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία για τα ακίνητά του, προκειμένου να γίνει λεπτομερέστερη η απεικόνιση των δεδομένων και να διευκολυνθεί η διαδικασία επιβολής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2014.

Τα πρόσθετα στοιχεία που καλείται να δηλώσει ο φορολογούμενος, για κάθε κτίσμα, οικόπεδο εντός σχεδίου και εδαφική έκταση εκτός σχεδίου, είναι:

α) Ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.). Εφόσον τα δηλωθέντα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης, ο φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει σε μια νέα στήλη του Ε9 τον Κ.Α.Ε.Κ., που είναι ένας μοναδικός για κάθε ακίνητο 12ψήφιος αριθμός, με τον οποίο γίνεται εύκολα και γρήγορα η αναζήτηση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Κάθε ένα από τα ψηφία που τον αποτελούν προσδιορίζει συγκεκριμένη πληροφορία π.χ. Νομό στο οποίο βρίσκεται το γεωτεμάχιο, Δήμο ή Δημοτικό Διαμέρισμα ή Κοινότητα, τον «κτηματολογικό τομέα», την «κτηματολογική ενότητα» και τέλος τον αύξοντα αριθμό του γεωτεμαχίου εντός της ενότητας.
Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο θα πρέπει λοιπόν φέτος να αναζητήσουν τους Κ.Α.Ε.Κ. και να τους αναγράψουν στο φετινό Ε9.
β) Το εάν το ακίνητο είναι ή όχι ηλεκτροδοτούμενο. Η πληροφορία αυτή ζητείται να συμπληρωθεί ακόμη και για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς, τους βοσκότοπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων και τα στοιχεία τους αποτυπώνονται στο πίνακα 2 του Ε9.
γ) Ο «αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος». Ο αριθμός αυτός αναγράφεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αποστέλλονται από τη ΔΕΗ ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Ο φορολογούμενος πρέπει να αναγράψει τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Αν το ακίνητο δεν έχει μετρητή κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό 999999999.

Eιδικά για κάθε κτίσμα και κάθε οικόπεδο εντός σχεδίου, ζητείται από το φορολογούμενο να δηλώσει επιπλέον:

τον αριθμό των προσόψεων που "βλέπουν" σε δρόμους
το μήκος μιας πρόσοψης που "βλέπει" σε δρόμο

Αποθήκες και ειδικά κτίρια
 

Επίσης, για κάθε έκταση γης εκτός σχεδίου, δηλαδή για κάθε αγροτεμάχιο, αγρό, βοσκότοπο κ.λπ. που έχει δηλωθεί στον πίνακα 2, ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει επιπλέον στοιχεία για τυχόν κτίσματα που έχουν ανεγερθεί μέσα στην εδαφική έκταση. Συγκεκριμένα, καλείται να δηλώσει, σε τρεις ξεχωριστές στήλες, την επιφάνεια των κατοικιών σε τετραγωνικά μέτρα, την επιφάνεια των αποθηκών και των γεωργικών κτισμάτων και την επιφάνεια των λοιπών επαγγελματικών και ειδικών κτιρίων.

Έλεγχος ορθότητας στοιχείων

Πέραν της αναγραφής πρόσθετων στοιχείων για τα ήδη δηλωθέντα ακίνητα, ο φορολογούμενος καλείται να ελέγξει εάν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του, όπως έχουν καταχωρηθεί από τη ΓΓΠΣ, είναι ορθά και σε περίπτωση που διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις να προβεί άμεσα σε διορθώσεις, ώστε να «επικαιροποιήσει» την εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης.

Προσθήκη, διαγραφή η τροποποίηση στοιχείων ακινήτων

Επιπλέον, κάθε φορολογούμενος καλείται να προσθέσει ή να διαγράψει ακίνητα που τυχόν απέκτησε ή μεταβίβασε κατά τη διάρκεια του 2012, καθώς επίσης και να τροποποιήσει στοιχεία των ακινήτων που κατέχει λόγω αλλαγών σε επιμέρους πληροφοριακά δεδομένα (στα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών, στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος κ.λπ.).

Υποχρεωτική δήλωση όλων των επιφανειών αυθαιρέτων που νομιμοποιήθηκαν με τις ρυθμίσεις του ν. 4014/2011

Στο νέο Ε9 πρέπει να γραφούν επίσης οι συνολικές επιφάνειες αυθαίρετων κατασκευών που νομιμοποιήθηκαν το 2012 με βάση τις διατάξεις του νόμου 4014/2011. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που έχει εκδοθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012, οι επιφάνειες αυθαιρέτων κατασκευών καθώς και οι επιφάνειες που άλλαξαν χρήσεις, εφόσον εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του νόμου 4014/2011, πρέπει να δηλώνονται στην πραγματική τους κατάσταση στα έντυπα Ε9 που έπονται της νομιμοποίησης.

Μεγαλύτερη επιφάνεια, περισσότερος φόρος

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ιδιοκτήτης που νομιμοποίησε τέτοιες επιφάνειες το 2012 θα πρέπει να υποβάλει φέτος Ε9 και να δηλώσει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νομιμοποιηθέν αυθαίρετο, δηλαδή το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του κτίσματος το οποίο εντάχθηκε στη ρύθμιση του ν. 4014/2011 και όχι μόνο τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφει το συμβόλαιο ή η οικοδομική άδεια.

Η υποχρέωση αυτή θα έχει ως συνέπεια, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, να αυξηθούν σημαντικά οι επιφάνειες των κτισμάτων που θα λαμβάνονται υπόψη για να υπολογίζονται στο μέλλον οι φόροι ακίνητης περιουσίας, οι φόροι μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και τα τεκμήρια διαβίωσης.

 Συνεπώς, οι φορολογούμενοι που νομιμοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές ή άλλες παρεμβάσεις σε κατοικίες και άλλα κτίσματα που κατέχουν θα φορολογούνται πλέον για περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, βάσει των νέων δηλώσεων Ε9 που υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος, και έτσι θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους.

Η προθεσμία για την υποβολή του Ε9 του 2013 λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

απο το  money-money.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου