Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ίλιγγος στην Ιταλία από το δημόσιο χρέος- 2,074 τρισ. ευρώ!


Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα σκαρφάλωσε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος άγγιξε τον Μάιο τα 2,0747 τρισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση
33,4 δισ. σε σχέση με τον Απρίλιο. Η Τράπεζα της Ιταλίας ανακοίνωσε επίσης ότι, τους πρώτους πέντε μήνες του 2013, οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ιταλίας καλείται να εξασφαλίσει τουλάχιστον τρία δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να αναβάλει για το τέλος του χρόνου την αύξηση του ΦΠΑ από το 20% στο 21% και για να μειωθεί ο αριθμός των ιταλών πολιτών που θα κληθούν να καταβάλουν φόρο για την κύρια κατοικία τους.
«Δεν πρόκειται να επιβάλουμε έκτακτα οικονομικά μέτρα, αυτό είναι σαφές», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφανο Φασίνα, αλλά πολλοί σχολιαστές τονίζουν ότι τα περιθώρια για μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογικής πίεσης είναι πολύ περιορισμένα.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι η γειτονική χώρα έκλεισε το έτος 2012 με ύφεση -2,4%, και ΑΕΠ λίγο πάνω από το 1,5 τρισ. ευρώ... Φέτος, εκτιμάται ύφεση περί του 1,8%. Πάντως, ακόμη κι αν δεν ληφθεί υπόψιν η δυναμική του χρέους (αυτοτροφοδοτούμενοι τόκοι), ή της ύφεσης (μείωση του παρανομαστή, ΑΕΠ), η Ιταλία αντιμετωπίζει οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα, με επίπεδα γύρω στο 130%...

απο το sportandbusiness.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου