Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ποινική δίωξη σε Λιακουνάκο και άλλους 18 - Απολογούνται τη Δευτέρα

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτή άσκησε η εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου κατά 19, συνολικά, ατόμων.
Για τη Δευτέρα ορίστηκαν οι απολογίες τους.

Οι κατηγορίες σχετίζονται με τη μη-υλοποίηση
εξοπλιστικού προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που υπεγράφη το 2001, που αφορούσε την προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης.

Η ζημία του δημοσίου ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στα ονόματα των εμπλεκομένων είναι εκείνο του γνωστού επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ιδιοκτήτη της προμηθεύτριας εταιρείας, του διευθύνοντος συμβούλου της, του Γ. Αντωνακόπουλου - τότε ΑΓΕΣ - καθώς και των τότε γενικών γραμματέων στο ΥΠΕΘΑ, Ευ. Βασιλάκου και Γ. Κολύρη. Οι υπόλοιποι 14 κατηγορούμενοι είναι στρατιωτικοί, μέλη των αρμόδιων επιτροπών για την επιλογή των εν λόγω συστημάτων.

Το πρόγραμμα, γνωστό και ως "ηλεκτρονικός πόλεμος" αξίας 72 εκατ. ευρώ είχε τη δυνατότητα να υποκλέπτει επικοινωνίες του εχθρού και να δημιουργεί παράσιτα. Η σύμβαση υπεγράφη το 2001 επί υπουργίας στο ΥΠΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλου. Με την υπογραφή δόθηκε το 50% της σύμβασης, 35 εκατ. ευρώ, ποσό αρκετά παραπάνω από το 40% που προβλέπεται βάσει προεδρικού διατάγματος, κάτι που ελέγχεται ποινικά.
Το πρόγραμμα αυτό ουδέποτε υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Παράλληλα η εταιρία προσέφυγε στη διαιτησία το 2007 όπου και δικαιώθηκε. Η απόφαση αποδίδει αποκλειστική υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου και υποχρέωσε το Δημόσιο να πληρώσει αποζημίωση στην εταιρία 3 εκατ. ευρώ, να επιστρέψει εγγυητικές επιστολές που είχαν κατατεθεί υπέρ του και να κρατήσει η εταιρία την προκαταβολή.

Οι όποιες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων από το 2001 όπου υπεγράφη η σύμβαση μέχρι το 2009 όπου τελεσιδίκησε στο διαιτητικό δικαστήριο έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Όπως έγινε γνωστό, οι απολογίες των κατηγορουμένων ορίστηκαν για την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Ιουλίου.
 Την ίδια ημέρα θα απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος, όμως, διαμαρτύρεται και αιτείται μετάθεση της απολογίας για τις 26 Αυγούστου.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος και οι συνήγοροί του, ισχυρίζονται ότι είναι αδύνατο να προετοιμαστούν για μια δικογραφία 30.927 σελίδων, ενώ τονίζουν πως, εάν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δεν απολογηθούν την ίδια ημέρα, θα αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του κ. Τσοχατζόπουλου (σε περίπτωση που έχουν αντικρουόμενες θέσεις).

απο το  sportandbusiness.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου